mięsa z udka kurczaka i przyprawiona na pikantnie. Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem SKŁADNIKI: mięso z 1 udka kurczaka 1 duża lub 2 małe cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta patisony marynowane 6 szt sos pomidorowy 250 ml natka pietruszki 0,5 pęczka 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej(...)cebulę do miękkości. Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego(...)łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek
OstryKęsbrązowo - złociste... Małe cudeńka... Sajgonki z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka (może być ugotowane mięso np z rosołu) duża marchewka 1/4 kapusty pekińskiej (dałam więcej) 3-4 pieczarki 1 cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa 5 smaków Do dzieła!!! Cebulę bardzo drobno siekamy a marchewkę i pieczarki ścieramy
sierotka maRysia w kuchniparmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem(...)dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów
Chilli Czosnek i Oliwałagodnego Sposób przygotowania: Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy. Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros. Następnie wykładamy warstwę mięsną. Przykrywamy znów warstwą z kapusty. Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe
Wanilia i KardamonZdrowa, niskokaloryczna propozycja przyrządzenia kurczaka. Mięso pod chrupiącą skórką jest soczyste. Kurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony
Czerwień i błękitdzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej piersi z indyka 3 łyżki(...)Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy
Kardamonovypomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę(...)papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez 70 minut. Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki. W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa. Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie
Gosia gotujeróżne sposoby. Ostatnio przygotował Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowym. Gdy wstawiłam zdjęcie tych gołąbków w modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna(...)patelni Dry Cooker. Gołąbki z były wegetariańskie, bez mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięScallops with broccoli. Składniki. 12 krążków z mięsa mielonego 1/2 kg brokułów 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka bulionu 150ml śmietany kremówki 6 pomidorków koktajlowych
Kulinarny karnet ChristopheraOstrzejsza wersja żeberek z zupy- panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku, sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek(...)żeberka w jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie
Buniabaje w kuchniłyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 szklanki wody sól + do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się "zeszkli". Dodajemy kumin, kolendrę i mieszamy. Dodajemy mięso, doprawiamy papryką ostrą, jalapeno, cayenne i szczyptą soli. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe(...)mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut. 3. Dodajemy mieszankę Pudliszki i smażymy jeszcze 1 minutę, ściągamy z ognia. Wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszamy. 4. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i smażymy z obu stron na suchej patelni (ok.2 minuty z każdej strony). Burrito podajemy posypane świeżą kolendrą, z ostrym sosem
My Culinary Artnaprawdę warto. Selery w połączeniu z farszem z udek drobiowych wzbogaconych aromatem koperku wyglądają i smakują po prostu rewelacyjnie! Całości dopełnia lekko winny, pomidorowy, beszamelowy, śmietanowy i subtelnie imbirowy sos. Seler korzeniowy (bulwy) Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki(...)mniejsze kawałki, po czym posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki kotlecik na spróbowanie i w razie potrzeby doprawić resztę farszu Winny sos cytrynowo - imbirowy Składniki 30 g masła 1 łyżka mąki 100 ml zimnego wywaru warzywnego
Szybko SzybkowarCześć :)Dzisiaj prezentuję produkt na który przez długi czas nie miałam pomysłu... Przedstawiam Wam dynię makaronową :) Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej, która zawdzięcza swoją nazwę
Pora coś zjeśćczerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron przyprawą. Smażyć
Bullio