sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:64/144)

Szaszłyki z kurczaka w sosie BBQ – z patelni grillowej 337

sprawdzą się szybkie szaszłyki z piersi kurczaka – mocno doprawione, glazurowane w sosie BBQ i naszykowane w całości na patelni. Podajcie do nich miękkie pszenne chlebki , soczystą i chrupiącą sałatkę, np. tą z pomidorami i ciecierzycą i cieszcie się pyszną, lekką ucztą! Najwięcej problemu przy szykowaniu szaszłyków z mięsa kurczaka jest z jego pokrojeniem na takie kawałki, żeby wszystkie były mniej(...)Formujemy w ten sposób jeden duży, równej grubości kawałek mięsa.   Szykujemy sobie 4 patyczki do szaszłyków i dopiero teraz nabijamy na nie mięso, zachowując równe odległości pomiędzy patyczkami. Mięso rozcinamy w połowie odległości między patyczkami i mamy gotowe 4 duże, foremne, w miarę jednakowej wielkości szaszłyki. Prościej się nie da! Mieszamy dokładnie wszystkie naszykowane przyprawy w miseczce, rozsypujemy

Karo in the Kitchen
Makaronowa sałatka z kurczakiem 371

płynie, łyżka przyprawy do drobiu, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka słodkiej papryki; sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3  łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżki musztardy sarepskiej. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy

Pobite gary Barbary
Tarta rybna na francuskim cieście 146

francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się fanką tej tarty. Dzięki przemieleniu mięsa na drobnym, najlepiej pasztetowym sicie ości w niej nie ma. Do tarty użyłam filetów z mrożonego szczupaka, którego jesienią złowił mój mąż, ale mogą być małe rybki po sprawieniu, odcięciu głów(...)łyżki oleju 3 łyżki masła extra bułka tarta (opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny) Sos 2 żółtka 1 jajko 0,5 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej ponadto ser pleśniowy 1 opakowanie ciasta francuskiego Mięso ryby wraz z jedną cebulą zmielić przez drobne sitko. Drugą cebulę pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce

Pieguskowa Kuchnia
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 244

Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy mięso(...)cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %)   Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie, nożycami do drobiu (lub tasakiem

Moja Delicja
Kurczak z bakaliami na ostro 231

syropu 1/2 szklanki syropu od brzoskwiń 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, sosu śliwkowego, łyżeczki papryki mielonej i po pół łyżeczki  obu pieprzy. Z udek ściągnąć skórę i usunąć tłuszcze. Przekroić na dwie części ( pałkę i górne udko). Natrzeć mięso mocno marynatą i zostawić na pół godziny. Pokroić w paseczki śliwki i morele. Wymieszać bakalie(...)smażyć aż będzie szklista. Odgarnąć szalotkę na bok. Włożyć mięso z marynatą i obrumienić z obu stron. Wlać bakalie razem z wodą w której się moczyły , dolać  wodę i syrop z brzoskwiń i dusić 45 minut na małym gazie. Wyłowić listek Kafiru, goździki, pieprz ziarnisty. Doprawić sosem sojowym papryką, oboma pieprzemi. Podawać z kuskusem zrobionym na bulionie drobiowym

Buniabaje w kuchni
Cukinia faszerowana 195

Cukinia faszerowana jest jednym z moim ulubionych dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię(...)pieczenia). Wydrążone kawałki cukinii natrzeć mieszanką przypraw i odstawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz - ugotować i wystudzić ryż, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, dodać do ryżu i cebulki, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i koncentratem pomidorowym. Każdą cukinię zapełnić farszem, po wierzchu po wierzchu posypać startym żółtym serem (dla alergika

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Karkówka po cygańsku 909

Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
oszukane mielone /gołąbki 157

smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. można podawać tradycyjnie z sosem pomidorowym. jednak jeśli ktoś chce inaczej to teraz koperkowy przychodzi mi na myśl .  Polecam serdecznie szczególnie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu, a chcą zjeść coś sycącego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wołowego  700 g mięsa mielonego z szynki /łopatki  1 cebulka(...)drobno i dodajemy do mięsa Całość doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;) Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni Przekładamy do garnka z grubym dnem, polewamy wodą tak żeby przykryła kotlety  Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20 min Z wywaru, w którym gotowane były kotlety można przygotować przepyszny sos (jak pomidorowy dodać należy

Gotowanie z pasją
Azjatycka sałatka z kaczką 149

roszponki 60 g makaronu ryżowego typu nitki 1 marchewka 1-2 cebulki dymki pęczek świeżej kolendry ziarna granata do posypania + odrobina soku do dressingu Dressing: 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (można zastąpić sake) 1 łyżeczka oleju sezamowego 2-3 cm kawałek imbiru 1 mała, czerwona papryczka chili (lub pół większej) 1 łyżeczka ziaren sezamu listonic(...)Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 minuty. Odlewamy i studzimy. Wkładamy wszystkie składniki (sałata, marchewka, dymka, makaron oraz mięso z kaczki porwane na małe części) do dużej miski. Polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Dressing: W miseczce mieszamy sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wyciskamy 1,5 łyżki soku z granata. Dodajemy sezam, drobno starty imbir i posiekaną

Poezja smaku
Gołąbki z sosem grzybowym 155

przepis. Składniki: _________________ 1 główka kapusty około 1,5 kg 300 g ryżu 800 mięsa ( u nas z reguły łopatka ) 150 g masła 1 marchewka 2 cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie  łyżeczki  vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1  płaska łyżka(...)delikatnie porozdzielać liście. Dla mnie to najgorszy moment w całym procesie tworzenia dania, ale potem o już wszystko idzie z górki. Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski ,podać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, majeranek

Gosia gotuje
Pulpety w sosie koperkowym 155

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to pulpety w sosie koperkowym. Mniam!   Pulpety w sosie koperkowym Składniki: 80 dkg łopatki wieprzowej, bułka, 1/2 szklanki mleka, jajko, cebula, sól, pieprz, mąką, 2-3 łyżki posiekanego koperku, 1/2 szklanki śmietany, szklanka wywaru, masło. Wykonanie: Mięso musimy zmielić. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do czasu aż bułka nasiąknie nim. Cebulę obieramy, kroimy(...)maśle. Odciśniętą bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy z łopatką.  Dodajemy jajko, sól, pieprz i lekko zwilżonymi rękoma formujemy puplety. Pulpety obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron. Następnie przekładamy do garnka z wodą i dusimy pod przykryciem około 35 minut. Sos koperkowy: Do przygotowanego wywaru dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki wody

paapilotkaa
#21 Domowy, zdrowy kebab z ziołowymi frytkami 212

miski. Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na pół i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, ziołami i łyżką oleju Mięso razem z ziemniakami pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przygotujmy zwykły sos czosnkowy: 200g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, doprawiamy

Taste of imagination
Wielkanocny food wine pairing 157

przywieziony z ostatnich warsztatów wielkanocnych w Sokołowie z Dominikem Moskalenko – błyskawiczną przystawkę z gotowego schabu pieczonego lub szynki. Wystarczy pokroić mięso w centymetrowe plasterki. Każdy z nich nadkroić tworząc kieszonkę i zapakować w nią nadzienie. Np. sos tatarski z tuńczykiem albo pastę chrzanowo-jajeczną. Taki schab po warszawsku tylko bez oldschoolowej galarety. Co będę do tego pić? Wieprzowina wymaga

Ugotowane pozamiatane
Karkówka w sosie cebulowym 156

obsmażamy z obydwóch stron. Karkówkę smażymy tak długo, aż w środku będzie dopieczona a cebula stanie się miękka. Wówczas wyjmujemy mięso a na patelnię wlewamy szklankę wody. Chwilkę gotujemy po czym dodajemy łyżeczkę mąki i zaklepujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem oraz przyprawą typu vegeta. Ponownie wkładamy karkówkę do sosu i jeszcze przez 5 minut dusimy ją w sosie

My simple kitchen
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie 176

mięsko. I dusze do miękkości .Do garnuszka wlewam śmietanę, dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.  Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą. My lubimy gęsty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania