jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek(...)tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć. Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane kalarepki wyjąć na półmisek. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną w wodzie, dodać
na moim stole...Roladki z piersi indyka to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem… a wszystko polane śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać… Składniki:Roladki:1 duża pierś z indyka (około 800 g)450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego3 ząbki czosnkułyżka masłałyżka bułki tartejsólpieprzolej do smażeniaSos:200 g sera gorgonzola200 ml słodkiej(...)wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić je pod przykryciem około 25 min.Sos:Do rondelka wlewamy śmietankę, wino i dodajemy pokruszony ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Gotowym sosem polewamy roladki.Smacznego
Oryginalny smakJest to idealny dodatek do mięs z grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapekUwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków czosnku - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin do lodówki(...)Uwaga – sprawdzona rada 1) ilość użytych ząbków czosnku zależy od „mocy” sosu jaką chcemy uzyskać Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku.Komentarze oraz lajki mile widziane :)Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy
Świat Smakukilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć na noc w dużej ilości wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej(...)czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki
mojewypiekiinietylkoUwielbiamy gołąbki, ale od tradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli
Bernika - moj kulinarny pamietniksiły lub po prostu ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki
Kto ugości moich gości?Wystudzić.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złoty kolor.Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajo, przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około(...)sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów.Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi.Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego.Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie.Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować w wersji domowej - jest(...)oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na 3 części. Na dół wykładamy porcje sałaty, cebuli, kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy ok. łyżeczkę sosu do Big Maca, hamburgera, przykrywamy środkową częścią bułki. Znów smarujemy
Słodka Stronałyżeczki oleju sezamowego - oleju ryżowy do smażenia - sezam do posypania Kurczka kroję w cienkie paski, mieszam z sosem teriyaki i odstawiam nawet na kilka godzin do lodówki. Wyjmuję jakiś czas przed obróbką termiczną, aby mięso było w temperaturze pokojowej. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroje w słupki a dymke razem ze szczypiorkiem w podłużne paski. Kurczka
Simple Dishbardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek, czy pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę
Chilli Czosnek i Oliwasmażyć w jednym garnku, ja tak właśnie robię. Wołowina smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona(...)czas sprawdzamy i dolewamy wyparowaną ilość płynów. Mięso dusimy w ten sposób do miękkości, u mnie zwykle trwa to ok.1,5h. Gotowe mięso wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie
Smaczne Zdrowenajbardziej odpowiednie do przyrządzenia potraw. Niżej znajdziecie wszystkie przepisy. Zachęcamy do gotowania i testowania tych niezwykłych smaków :) Babeczkę z Panettone i gorzką czekoladą Cielęcina w sosie tuńczykowym Składniki: 300 g rumsztyku cielęcego 100 g tuńczyka sok z jednej cytryny 1 anchois 180 g oliwy extra(...)czerwona papryka Sposób przygotowania: Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych kawałków o rozmiarach 3x10 centy metrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku. Smażymy podłużne kawałki
SzczyptaSmaQcałą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych steków . Krótka wskazówka jak prawidłowo grillować steki: Klasyczna marynata
naRuszcieplastry a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny. Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ). Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ). Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą
Maminek kulinarnyDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy
Food Square