sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:57/144)

Nadziewana kalarepa 190

jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa. Składniki: kilka kalarepek(...)tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć.  Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane kalarepki wyjąć na półmisek. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną w wodzie, dodać

na moim stole...
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 143

Roladki z piersi indyka to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem… a wszystko polane  śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać… Składniki:Roladki:1 duża pierś z indyka (około 800 g)450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego) 1 szklanka bulionu drobiowego3 ząbki czosnkułyżka masłałyżka bułki tartejsólpieprzolej do smażeniaSos:200 g sera gorgonzola200 ml słodkiej(...)wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Na patelnię nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić je pod przykryciem około 25 min.Sos:Do rondelka wlewamy śmietankę, wino i dodajemy pokruszony ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Gotowym sosem polewamy roladki.Smacznego

Oryginalny smak
Sos czosnkowy VIDEO 156

Jest to idealny dodatek do mięs z grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapekUwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków czosnku - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin do lodówki(...)Uwaga – sprawdzona rada 1)       ilość użytych ząbków czosnku zależy od „mocy” sosu jaką chcemy uzyskać Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku.Komentarze oraz lajki mile widziane :)Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy

Świat Smaku
Zupa z pieczonej ciecierzycy 110

kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć na noc w dużej ilości wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej(...)czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie się podobieństwa do grochówki

mojewypiekiinietylko
Fałszywe gołąbki z sosem pomidorowym 176

Uwielbiamy gołąbki, ale od tradycyjnych jeszcze bardziej te fałszywe. Raz że robi się je szybciej, a dwa ze można ich smak i skład zmieniać do woli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 174

siły lub po prostu ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki

Kto ugości moich gości?
Gołąbki bez zawijania 246

Wystudzić.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) na złoty kolor.Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać jajo, przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około(...)sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów.Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi.Można użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego.Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie.Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Domowy Big Mac 1371

jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula.  Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera.  Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować w wersji domowej - jest(...)oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na 3 części.  Na dół wykładamy porcje sałaty, cebuli, kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy ok. łyżeczkę sosu do Big Maca, hamburgera, przykrywamy środkową częścią bułki.  Znów smarujemy

Słodka Strona
Soba z kurczakiem teriyaki 215

łyżeczki oleju sezamowego - oleju ryżowy do smażenia - sezam do posypania   Kurczka kroję w cienkie paski, mieszam z sosem teriyaki i odstawiam nawet na kilka godzin do lodówki. Wyjmuję jakiś czas przed obróbką termiczną, aby  mięso było w temperaturze pokojowej. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroje w słupki a dymke razem ze szczypiorkiem w podłużne paski. Kurczka

Simple Dish
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 210

bardziej (w końcu jestem miłośnikiem czosnku :). Podajcie ją z kawałkiem świeżego pieczywa i cieszcie się smakiem lata! Sos ziołowy możecie przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku (np. zakręconym słoiku) przez tydzień i dodawać do różnych potraw, np. sałatek, kanapek, czy pieczonego mięsa. Wychodzi go nieco więcej, niż potrzeba do sałatki, ale na pewno się nie zmarnuje:) Ja zjadłam resztę

Chilli Czosnek i Oliwa
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 176

smażyć w jednym garnku, ja tak właśnie robię. Wołowina smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona(...)czas sprawdzamy i dolewamy wyparowaną ilość płynów. Mięso dusimy w ten sposób do miękkości, u mnie zwykle trwa to ok.1,5h. Gotowe mięso wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie

Smaczne Zdrowe
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 171

najbardziej odpowiednie do przyrządzenia potraw.     Niżej znajdziecie wszystkie przepisy. Zachęcamy do gotowania i testowania tych niezwykłych smaków :) Babeczkę z  Panettone  i gorzką czekoladą Cielęcina w sosie tuńczykowym     Składniki:   300   g rumsztyku cielęcego   100   g tuńczyka   sok z jednej cytryny   1 anchois   180   g oliwy extra(...)czerwona papryka     Sposób przygotowania:   Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych  kawałków o rozmiarach 3x10 centy metrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku.   Smażymy podłużne kawałki

SzczyptaSmaQ
Klasyczna marynata do steków 168

całą noc). Składniki: ¼ szklanki oleju do smażenia ¼ szklanki octu z czerwonego wina 3 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych steków . Krótka wskazówka jak prawidłowo grillować steki: Klasyczna marynata

naRuszcie
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 177

plastry a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.    Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.    Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny.    Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ). Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ). Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą

Maminek kulinarny
Sałatka Londyn-Tokio 150

Dzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy

Food Square