tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa, przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych
mojewypiekiinietylkokurczaka i wlać bulion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić pieprzem. Gotową potrawę przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem.Smacznego
Oryginalny smaktyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie duszone mięsa są smaczniejsze gdy robi się ich więcej na raz . Można potem zamrozić je z sosem. Podałam z polentą z kaszy Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęłykrólować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni,mniej jadano mięsa czy ryby.Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach,podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.Wed(...)stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZEalbo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniejpodają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI.Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/. PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 kg skrzydełek kurczaka przyprawy: chili, sos tabasco, pieprz cytrynowy, przyprawa do kurczaka, sól Przygotowanie: Skrzydełka myjemy i dzielimy na 3 części z tym, że do hot wingsów używamy tylko części z mięsem. Końcówki nie przydadzą nam się teraz ale ja używam końcówek do rosołu :) Umytego kurczaka marynujemy na noc. Marynata do kurczaka: Kurczaka marynujemy
Niezły Młynekmomentu aż sos uzyska gęstą konsystencję. Kurczak:Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni(...)marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy i chwilę podsmażamy
Smakowity Blog Kulinarnykoncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony ser pleśniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić
Oryginalny smakduży ogóreksos czosnkowy sos chiliTortilla ze Stripsami z Kurczaka- Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Sałatę siekamy(...)zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Środek każdej tortilli smarujemy sosem czosnkowym, chili (lub innym ulubionym), wykładamy warzywa, kilka stripsów i zawijamy w rożek (można spiąć za pomocą wykałaczek).Moje posty
Słodka Stronapół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Plastry ananasa kroimy na 4 części.Na patyki szaszłykowe
Mania Gotowaniarazie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu(...)łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte przez makaron. Łososia podajemy na ciepło z makaronem i sosem porowym, udekorowanego czerwonym kawiorem w ilości wedle upodobań. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Kulinarna Pokusa #gallery-170 {margin: auto;} #gallery
Kulinarna Pokusawysyp różnorodnych warzyw i owoców zachęca do przetwarzania czego się da. Jeśli macie dużo pomidorów to koniecznie zróbcie sobie taki sos. Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze możecie użyć go do wielu potraw - do pizzy, mięsa, czy zapiekanek. A nawet do wyjadania ze słoika:D Ja już żałuję, że nie zrobiłam go z większej porcji :) Idealnie będzie się nadawał(...)średnim ogniu przez minimum godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, ziele angielskie, chili i kolorowy pieprz. Gotować przez następne pół godziny aż sos nabierze intensywnej barwy i wyraźnie zgęstnieje. Wówczas zdjąć garnek z ognia a sos zblendować. Doprawić ewentualnie do smaku. Jeśli konsystencja sosu nadal jest dla nas zbyt rzadka, wówczas należy
My simple kitchenDzisiejszy obiad to wariacje na temat naleśników :) Przecież nie musi być nudno. A dodatek sosu pieprzowego nada naleśnikom nowego smaku. Jest przepysznie I wykwintnie. Pychota I serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu .Zaczynamy: Składniki na farsz:500 gr mięsa wołowego mielonego150 gr małych pieczarek1 cebula1 żółta paprykaolejsól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie:Siekamy cebulę I podsmażamy(...)Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy aż mięso przestanie być różowe, wtedy dodajemy paprykę, pozostawiamy na gazie ok 5 min I farsz gotowy. Smażymy naleśniki- przepis tutaj.Na gotowe naleśniki wykładamy farsz- po 2-3 łyżki- zwijamy .Wkładamy do nagrzanego piekarnika I pieczemy ok 10 min w tempareaturze 200 C. W międzyczasie szykujemy sos pieprzowy.składniki:50 gr masła2-3 łyżki
Smaki Edytyśmietany. Składniki (dla 3-4 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc. ok. 50 g kaparów (użyłem tzw. jabłuszek) szczypta rozmarynu mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym i nie ma potrzeby jej rozbijania tłuczkiem - wystarczy użyć do tego dłoni. Polędwiczkę myjemy, czyścimy(...)włókiem, tak by miał grubość ok. 1 cm. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle. Sos kaparowy: Kapary (pąki kwiatowe lub owoce, czyli tzw. jabłuszka
W SMAKwasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach(...)minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyzmiana, a smak zupełnie inny. Gołąbki bez zawijania z pęczakiem SKŁADNIKI: 600 g kapusty białej (w główce) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g ryżu 50 g kaszy pęczak 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła(...)dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki