kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się, aby większość stanowiły owoce i warzywa, a nie tłuste, posypane gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso. Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce(...)małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone wino - zawiera najmniej cukru i wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jego indeks
Powiedz dietom nieWołowina jest mięsem cenionym przez smakoszy. Należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, witaminy B1 i B6 oraz żelazo. Jakiś czas temu od koleżanki z bloga Gotuj z Blue Raven dostałam ciekawy przepis na wołowinę. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, od razu(...)przylgnęła do niej nazwa – Wołowina Blue – i tak już zostało. Składniki: - ok. 600g wołowiny dobrego gatunku (bez tłuszczu)- sok z 1 pomarańczy- 3 łyżki sosu sojowego- ok. ½ szklanki bulionu- 2 łyżki miodu (ciemnego cukru, słodu)- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 4 ząbki czosnku- 1 łyżeczka startego imbiru- 1 puszka fasoli (do zagęszczenia sosu) Wyciskamy sok z pomarańczy
mojewypiekiinietylkozabki czosnku 1 jajko pieprz i sól do smaku bulka tarta olej do smażenia Sos: 300 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać do niego przestudzona kaszę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko(...)plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Dusić około 10 minut, podlać wodą. Do śmietany wsypać mąkę i porządnie rozmieszać, zahartować jedną łyżką sosu z patelni. Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą. Na talerzu ułożyć kotleciki, polać obficie sosem...podawać gorące. Smacznego
Gosia gotujekurczaka olej do smażenia 100 g makaronu ryżowego Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczak. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy piersi z kurczaka i obsmażamy do miękkości mięsa, zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw
Podróż w kulinariapieczenia posypać startym żółtym serem. Dla tych którzy wolą wersję z mięsem proponuję zamiast farszu z serem zrobić farsz z mięsem mielonym. Może być wg tego przepisu na pulpety. Cukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem :) A jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszą kuskus, wtedy uda się nam szybciej przygotować całe danie. Odgrzewane na drugi dzień
Proste PotrawyDziś robimy małą wycieczkę do Chin. Kurczak po kantońsku z sosem Hoisin. Hoisin to słodko-ostry sos robiony ze słodkich ziemniaków, soi i sezamu. Do kaczki czy kurczaka jest wprost idealny. A jeśli zamarynujecie mięso odpowiednio wcześniej, najlepiej wieczorem i na noc zostawicie mięso w lodówce, sami będziecie zaskoczeni efektem. To proste i łatwe danie, w... Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuUczciwie przyznam, ze mam ogromną słabość do mięs w sosach, szczególnie tych z dużą ilością warzyw. Przepis, który dzisiaj proponuję spełnia wszystkie te wymagania i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się
karmelowyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe
Marta Gotujekilka razy i dolałam pół szklanki gorącej przegotowanej wody, aby mięsko było soczyste i nie za mocno się zrumieniło. Kiedy mięso osiągnęło dla mnie odpowiednią miękkość, wyjęłam naczynie z piekarnika, pokroiłam na mniejsze porcje. W naczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody
Kuchnia z widokiem na ogródmieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę
Zawsze głodna!świeżej, u mnie suszona od Przyprawy Świata Gdynia sól, pieprz 1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 2. Na dobrze rozgrzaną patelnię
Szefowa kuchnikurczaka kroimy w plastry. Oprószamy solą,pieprzem ziołami prowansalskimi. Warzywa przesmażamy na patelni, dodajemy załaczone przyprawy. Łyżką na każdy plaster mięsa nakładamy farsz, zwijamy, spinamy wykłaczkami. Smażymy na głebokim oleju z obu stron. Podajemy z kuskusem z ulubionym sosem pieczeniowym. U mnie sos cebulowy.Do roladek użyłam mieszanki orientalnej Iglotex:Zapraszam na stronę firmy, gdzie znajdziecie całą ofertę produktów:http://www.iglotex.pl
Z Majeczką w kuchniprzed dodaniem do zupy, nalepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat.Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa.Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu.Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego.Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę
Gospodyni Miejskaogórki małosolne, przygotowała cebulkę prażoną. Sięgnęła z lodówki świeży smalczyk. Ucztę czas zacząć!Mnóstwo osób ostatnimi czasy wybiera dietę rośliną bądź roślinno-nabiałową (jak np. ja). Powodów rezygnacji z mięsa jest wiele, jedni decydują się na ten krok przez obecnie panujący trend, inni ze względów ideologicznych. Niektórzy zupełnie w nowy sposób poczynają widzieć rolę zwierząt w naszym życiu, a jeszcze(...)boczniaków (ZOBACZ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował najlepiej, taka pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony do tego - zestaw zawsze idealny. Dlaczego więc odmawiać sobie tych przyjemności, choć się nie jada mięsa?Nie trzeba sobie niczego odmawiać!Smalczyk smakuje bardzo
W kuchni Karmel-itkiWczoraj SLOW FEST SOPOT cieszył się tak wielką popularnością, że impreza zaplanowana do godziny 19, skończyła się już o 16! Trzeba przyznać, że pomysł, przygotowanie i
Be Fit Be Strong