mają w sobie wszelakie nadzienie, zarówno mięsne jak i jarskie. Krokiety fajnie komponują się także podawane z sosami, na przykład pieczarkowym czy koperkowym. W formie wegetariańskiej będą daniem w sam raz do zaserwowania w niejeden piątek, dla tych którzy wystrzegają się mięsa. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także
mecooksdania obiadowego. Można je robić dowolnej wielkości i podawać z ulubionymi dodatkami. Kulki mięsne: 300-400g mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 ząbki majeranek sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtaczania olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 ml śmietanki 18% sól
Di gotujesię z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny
karmelowydaniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka kremowego jest bardzo delikatne i kruche
Marta GotujeProsto i szybko ..wystarczy praktycznie tylko kiełbasa , trochę oleju do smażenia, kawałek chlebka i pyszny sos Tzatziki.. kiełbasa olej do smażenia [ ewentualnie] sos Tzatziki Develey
Moje domowe kucharzeniekazdej strony na zloty kolor. Dodajemy posiekana w kostke cebulke i gdy sie lekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda.Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia.Smacznego
Przysmaki Karolkiwodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Udko obieramy, mięso kroimy w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę, a cebulę w pół-piórka. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kukurydzę i zioła prowansalskie.Sos: Mieszamy majonez, jogurt i musztardę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, pieprz ziołowy i czosnek granulowany. Zalewamy sosem składniki i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
Czerwona Porzeczkaminut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować sos jest zagęszczony dzięki kromce chlebagulasz podać z czym się lubi na obiad
W Mojej Kuchni LubięKlopsiki z sosem kurkowym. Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)około 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać
Przepisy i porady kulinarneszklance wody, gdy odparuje i mieszaj co jakiś czas.Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut.Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody
Pasje Jolkiziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek 2 łyżki sosu pieczeniowego kilka suszonych grzybów WYKONANIE: Zaczynamy od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski. Lepiej wtedy oddają smak no i każdy otrzyma osobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody! (Pamiętajmy: jeśli chcemy, aby mięso oddało smak to wrzucamy je do zimnej wody, jeśli(...)soki mają zostać w środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotujemy ok. 10 minut. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z grzybami, które wcześniej zaparzamy w wodzie. Przesmażamy kilka minut
Kuchnia Beatytych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem(...)stole ręką, rozcinamy i wysypujemy pestki. Kroimy drobno i dodajemy do przypraw. Ząbek czosnku obieramy i rozgniatamy, również dodajemy do przypraw. Całość jeszcze chwile ucieramy i dorzucamy do mięsa. Cebulę bardzo drobno kroimy i dorzucamy do miski. Dodajemy również jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy hamburgery i smażymy na natłuszczonej patelni grillowej. W między czasie rozkrajamy bułkę i podpiekamy chwilkę
Kolizje Smakówsłupki sera do 3/4 ich długości.Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić.Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję.Przed podaniem posypać pietruszką i podawać
Kulinarny karnet Christopherapomidorach czy sosach własnych z limonką i wszędobylską kolendrą. W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej(...)unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa, sałaty... Duszoną wołowinę mają rewelacyjną, co nie dotyczy steków grillowanych.Mi zawsze trafiała się podeszwa, a robiłam kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy o sosie mole na bazie gorzkiej czekolady z chilli, mniej lub bardziej czekoladowy lub migdałowy(SMACZNY
Pasje JolkiTeraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie. O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej części Europy, to już limonka, owoce kolendry, imbir, brązowy cukier i słodko-kwaśny sos chili zawsze niosą dla nas jakiś powiew egzotyki(...)składników płynnych – jogurtu, sosu chili, soku z limonki, musztardy i oliwy; następnie dodajemy sypkie przyprawy oraz cebulę i czosnek. Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne pozostałości chrząstek, kości i tłuszczu oraz błonki. Z każdego oddzielamy polędwiczkę, a pozostałą część kroimy płasko na 2 osobne plastry w miejscu, w którym filety są najgrubsze. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (polędwiczki niekoniecznie
Kulinarna Pokusa