sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:86/144)

Grzybki i wołowina 206

przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy  - Nie ma jak w domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka

Sajkofanka smaku
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 175

restauracji wybór serów i lampkę wina...Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano, salami salame, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressaty (salcesonu), słoniny (lardo(...)zrezygnować z secondo piatti :)MakaronyW Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti. Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika.Kolejna miejscowa specjalność

Chilli Czosnek i Oliwa
PIECZONE NUGGETSY Z DOMOWYMI FRYTKAMI 166

przepis na pieczone nuggetsy z domowymi frytkami. Jak raz spróbujecie, tak nie za prędko sięgniecie, po nie zdrowe wersje tego dania. Moje nuggesty i frytki podałam z pysznym sosem czosnkowym. Frytki: ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy (papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, sól, curry) Ziemniaki obieramy i kroimy na grubsze paski. Frytki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)czasie wyciągamy Nasze mięso i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych lub w samej mące kukurydzianej. Wszystkie kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeżeli całość chcemy upiec za jednym razem trzeba pamiętać, że frytki potrzebują dłużej się piec, więc wkładamy je pierwsze do piekarnika. Sos czosnkowy: kilka łyżek jogurtu

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej 184

Składniki : skrzydełka Nasz Kurczak 2 x 440 g, 10 skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2

Proste Potrawy
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 204

mięsa. Potrawy. Popularny jest także churrasco, czyli ogromny, krwisty stek wołowy serwowany  z kolorową sałatą, do której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie(...)czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując poniższe danie. Pierwsza myśl, kiedy dojrzałam przepis? Niedowierzanie, że to w ogóle może dobrze smakować. Jak too? Papka z marchewki z mięsem? Co to ma być?! Nie żałuję, że się odważyłam. I polecam wszystkim. Eksperymentujcie, ile się da. Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa

W kuchni Karmel-itki
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 182

dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale ....  ;)Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi. Przyznam(...)pora - środkowa część,pieprz do smaku,2-3 łyżki oleju do smażenia.Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem (żeby nie pryskało za mocno podczas smażenia, oraz żeby mięso dobrze wchłonęło przyprawę). Wykroić ewentualne tłuste części. Pokroić w kilkucentymetrowe słupki o grubości około pół centymetra. Dodać Maggi, dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.W tym czasie obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 217

rozgrzewamy oliwę, mięso obtaczamy z mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, grzyby kroimy w paski. Wszystko dodajemy do podsmażonego schabu zalewamy bulionem warzywny, przykrywamy pokrywą i dusimy ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę dusimy wszystko razem ok 10 minut., śmietanka zagęści wywar i powstanie pyszny sos. Doprawimy sos solą

kgwjanczewo
Tarta z wołowiną i zieloną fasolką 160

czerwone cebule 3 ząbki czosnku 200 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz, sos sojowy łyżeczka miodu 250 g mąki 115 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli i estragonu 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki śmietany 2 jajka szczypta soli, tymianku i estragonu 1/4 szklanki mleka Przygotowanie Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w jedną cebulą. Podsmażyć na łyżce oleju oczywiście

Gaździnka warzy
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 177

Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku). Dodajemy łyżkę octu vinaigrette

Smaki Brazylii
Kurczę pieczone na piwie 321

zbytnio się nie wysuszy.Po wyjęciu z piekarnika układamy na półmisku. Nie rozdzielamy mięsa od razu, odczekujemy kilka minut, proponuję ok 10 - 15 min, by "odpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka.Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami.Zebrany w naczyniu płyn możemy wykorzystać do zrobienia sosu. Dodajemy do niego lampkę czerwonego wina, śmietanę, całość zagęszczamy mąka i doprawiamy

Taste Of My Day
Gulasz wieprzowy z pieczarkami, papryką i ogórkiem 238

zamarynowane lepiej smakuje :)  Następnie smażymy mięso na rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie usmażone, dodajemy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki. Chwilę podsmażamy i zalewamy szklanką ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem ok. godzinę. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu.  odlewamy troszkę sosu i mieszamy z mąką. Ponownie wlewamy sos na patelnię i mieszamy

Aga w kuchni
duszone udka z cebulą,czosnkiem,solą wędzoną... 170

czosnku przekrojone na połowę, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na koniec do smaku można dodać przyprawę w płynie...............SMACZNEGO!!! sól morska wędzona Royal Brand: naturalna sól morska, powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskiej - zastosowanie:do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów. nadaje smak i aromat wędzonego drewna - opakowanie

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczony kurczak ze śliwkami 190

Zmniejszamy temp. do 180 stopni.i pieczemy około 1,5-2 godziny. Mięso musi lekko odchodzić od kości i zmięknąć. Śliwki myjemy i drylujemy. Na 25 minut przed końcem pieczenia wykładamy na kurczaka i do kurczaka;)  Gdy już kurczak jest gotowy, wyjmujemy z piekarnika i polewamy powstałym sosem podczas pieczenia

Anioły w kuchni
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 151

Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie  250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów  papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia  ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu

Niezły Młynek
Pieczeń z biodrówki 183

Biodrówka to jest bardzo dobre mięso, warto o niej pamiętać. Ja jeden kawałek miałam z kościem. Przy kościu zawsze mięso ma lepszy smak i nadaje pieczeni

Kuchnia Pokoleń