sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:85/144)

Kurczak KFC 205

dobrze , potrząsam pojemnikiem, aby mięso dobrze pokryło się mąką . Tak przygotowane kawałki mięsa, smażę na rozgrzanym tłuszczu we frytownicy przez ok. 10  minut na średnim ogniu, na złoty kolor. Wyjmować paski kurczaka na talerz , wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami, u mnie z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Żeberka wołowe duszone w miodzie i piwie 115

rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować 0,5 l wody, wrzucić przyprawy , podsmażone mięso, dolać piwo i miód. Dusić 1 godzinę, a po tym czasie dodać pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze podduszać na małym ogniu przez 30 minut. Cebula ma się prawie rozpadać, tworząc zawiesisty sos. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja najbardziej lubię z jasnym pieczywem. Smacznego

Gosia gotuje
kotleciki mielone po hiszpańsku w pomidorach świeżych... 180

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 2 małe, marchewka ugotowana 1 mała, papryczka chilli 1 średnia, cebula 1 mała, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 8 sztuk, czosnek ząbki 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - do smaku mielone wołowo-wieprzowe dobrze wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
Shots from USA: DC & NYC 153

Hamburgerach. W odróżnieniu od np. McDonalda nie jest to typowy fastfood, bo mięso jest grillowane na miejscu i przede wszystkim jest świeże (a nie mrożone!). Dodatki do Hamburgerów dobiera się samemu w barze sałatkowym, więc jest to bardzo dobra opcja, bo można wykluczyć bardzo kaloryczne sosy. Do tego oczywiście w zestawie frytki. No cóż, raz się żyje :)  Na deser

Zgrabne Gotowanie
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 201

ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi

W SMAK
Pampuchy z sosem truskawkowym 186

Za oknem szaro i ponuro, więc postanowiłam przemycić trochę lata na talerzu. Moje dzieci uwielbiają pampuchy z sosem truskawkowym i ja zresztą też :) Oczywiście sos można

kuchnia doski
POLĘDWICA W SOSIE ŚMIETANOWYM KURKOWO- KOPERKOWYM 168

szklanki wody2 łyżki mąkisól,pieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący wrzucamy podsmażone mięso. Dusimy ok 10 minut,wyjmujemy z bulionu.W miedzyczasie w drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy napatelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy(...)minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek, dodajemy ciepłego wywaru zpatelni, mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię. Mieszamy podsmażając, aż sos się zagęsci. Kiedy bedzie gęsty przelewamy do garnuszka, wkładamy kotlety

Z Majeczką w kuchni
Kotlety jaglane z mięsem 105

panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną na smalcu cebulą, natką pietruszki i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Golonka z indyka 157

osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, polać olejem, dodać listki laurowe i posiekaną w piórka cebulę. Piec w 180 stopniach , termoobieg, 1h 45 minut do max 2 h. Upieczone golonki wyjąć a powstały sos zblendować z cebulką - polać danie. Smacznego! Polecam również: Pieczony udziec z indyka

coolinarny
Polędwiczki w musztrodowo- maślankowej marynacie z mizerią 196

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki ostrej musztardy np Sarepskiej 1 kubek maślanki tymianek oliwa z oliwek sól  pieprz 400 g ziemniaków 2 ogórki koperek

Luźna Kuchnia
Szybki makaron z indykiem i szynką dojrzewającą 173

dodać mięso z indyka, usmażyć. Szynkę pokroić w paski, dodać do podsmażonego mięsa. Po 2 minutach dołożyć pokrojone w paski pomidory i pokrojone w oliwki. Smażyć razem krótką chwilę. Na koniec wlać śmietankę i tyle samo wody z gotowania makaronu. Doprawić do smaku. Makaron połączyć z sosem. Posypać natką pietruszki i tartym serem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Penne z mięsem mielonym i groszkiem 120

proszkowana papryka słodka, pieprz 0,5 szkl. wody margaryna do smażenia Sposób Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos.  W osolonej wodzie ugotować makaron, gotowy odcedzić i wymieszać razem z sosem

Kuchenne aromaty
Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka 273

marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na 20 min, a następnie mięso ugrillować na patelni (bez dodatku tłuszczu). Pozostałą część jogurtu podgrzać w rondelku wraz z gałką muszkatołową, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz pieprzem, a następnie dodać liście szpinaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem ze szpinakiem, dodać pokruszony ser Feta. Na wierzchu układać kawałki kurczaka, całość posypać drobno

Fit-amina
gulasz z maślakami ... 151

Prymat 1 łyżeczka, grzyby leśne 250 ml/słoik, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki łopatkę pokroić w kostkę grubszą i obsypać mąką na gorącym smalcu dobrze zrumienić mięso, do zrumienionego dodać drobniutko pokrojoną cebulę i maślaki w zalewie solnej i wszystko podsmażać z 10 minut mieszając następnie wlać wodę, do smaku kucharka i pieprz mielony dusić pod przykryciem(...)dopiero po dodaniu maślaków w zalewie solnej, gdy się wszystko połączy po dodaniu z wodą wtedy próbujemy smak słoności śmietanę wymieszać z mąką z ciut wodą i mieszając zagęścić sos gulasz smakuje z kaszami, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem 167

osolonej wodzie al dente. Mięso zmielić, cebulkę zeszklić na oleju, dodać mięso i chwilę smażyć. Połączyć wszystkie składniki, doprawić masę według uznania. Spód garnka wyłożyć liśćmi kapusty, zawijać farsz w liście i układać ciasno w garnku. Zalać bulionem i gotować ok. 1 godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym

Anioły w kuchni
Grzybki i wołowina 194

przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy  - Nie ma jak w domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania