godziny pod przykryciem, następnie pół godziny bez przykrycia, aż mięso na zewnątrz będzie dobrze zarumienione.Jeżeli mamy opcję termoobiegu możemy wykorzystać ją podczas pieczenia przez ostatnie 30 minut, trzeba tylko uważać, żeby indyk z wierzchu się nie spalił.Ja swojego indyka podałam z ryżem i marchewką oraz sosem chrzanowym, ale myślę, że spokojnie możemy go też podać z ziemniaczkami
Czerwona Porzeczkaktóre masz ochotę (widziałam nawet przepisy z krewetkami lub mięsem). Typowo włoskie nadzienie składa się z sera mozzarella, anchois i świeżej bazylii. Więcej o nadzieniach poniżej. Faszerowane kwiaty możesz obtoczyć w cieście lub usmażyć "gołe" na oliwie. Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym. Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć
Chilli Czosnek i OliwaPrzedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem
karmelowysłupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beatyjakości ketchupu lub sosu BBQ1 płaska łyżeczka pieprzu cayenneszczypta cynamonu1 łyżka sosu sojowego1 kg żeberek wieprzowychsól, pieprzPrzygotowanie:Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, a następnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni
Smakowity Blog KulinarnyMiała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos
Smaczna Pyzawielką chęcią zamieniłabym na ryby każdy inny rodzaj mięsa.Szczególnie, kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego
W kuchni Karmel-itkinaszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa z dwóch powodów. Po pierwsze, ostatnim czasem zauważyłam, że na nowo odkrywam niektóre smaki, a jednym z nich jest właśnie szpinak. Po drugie, dostałam również zamówienie na schab nim nadziewany, więc(...)liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około 30 minut. Około 10 minut przed końcem dodać śmietanę (3 łyżki). Gdy podczas gotowania ubędzie nam sporo wody i sos zrobi się za gęsty to należy go podlać wodą lub bulionem. Natomiast gdy będzie za rzadki to należy zaprawić mąką rozrobioną w wodzie. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówMōm 1 nadzieja, że sie Marcin Melon- tyn ôd 2 „Kōmisorza Hanusika”- niy baje 3 bōł 4 , że ftojś 5 go pokraje 6 do szałołtu, ale
Chop w kuchnimasła (do smarowania)słodki sos chili Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce(...)Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu ze słodkim sosem chili. Post Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuindyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać
upichconamarynaty włożyć plastry karkówki i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Miskę z karkówką przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie na całą noc. Następnie karkóweczkę grillować z obu stron często obracając aż dobrze się przyrumieni. Gotową karkóweczkę podałam z grillowanym chlebkiem oraz zieloną sałatką z sosem czosnkowym
Monia miesza i gotujepiwo z miodem i goździkami. Dodać podsmażone mięso, a na wierzchu umieścić pokrojona w piórka cebulę. Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Cebulą zrobi się mięciutka, puści soki i powstanie z niej w połączeniu z piwem mnóstwo pysznego sosu. Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Mi najbardziej
Gosia gotujeczosnek. Smażyć, aż wszystko się zeszkli. Dodać uprzednio zmielone mięso, cynamon, gałkę, tymianek, posiekane chilli i pokrojone dość grubo obie papryki. Smażć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić pomidory z puszki wraz z zalewą i odcedzoną fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, wędzoną paprykę wymieszać
Gosia gotujepotrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka - dzięki temu zabiegowi powstaną nam charakterystyczne "łuski".Hot Wingsy smażymy w głębokim oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor (przez ok. 5-7 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami, np. czosnkowy i barbecue. Moje
Słodka Strona