obecność w ich mięsie substancji szkodliwych. Dorsz norweski jako jedna z niewielu ryb należy do bezpiecznej żywności o śladowych ilościach pierwiastków szkodzących zdrowiu. Wartości tych substancji znajdują się znacznie poniżej norm wyznaczonych przez UE. Dlatego dorsza mogą spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży (nie więcej jednak niż 350g tygodniowo). Prosty przepis na dorsza z lekkim sosem Składniki potrzebne do przygotowania
Moja smaczna kuchniarozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy i dodajemy pora. Całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidora spażamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy porwaną na kawałki bagietkę. Na nią wykładamy kurczaka z porem i pomidora. Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy do smaku, dodajemy starty ser żółty. Sos wylewamy na zapiekankę. Wkładamy
e-PrzepisyKulinarneczosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem
kulinarnyJajaj600 gr miesa mielonego- przyprawiamy 1 lyzka musztardy, starta na duzych oczkach cebula, pieprzem, sola, papryka, dodajemy jajko I 2- 3 lyzki bulki tartej. Mieszamy. Oblepiamy jajka miesem Obtaczamy w mace, w jajku, bulce tartej- kladziemy na rozgrzany olej- smazymy ze wszystkich stron. Zrobilam salatke do tego z pekinskiej, ogorka, papryki,marchewkiJajka podalam z sosem koperkowo - pietruszkowym.Smacznego
Smaki Edytyjadalną częścią owoców granatu. Sok z granatów ma słodko-cierpki smak. Zwykle robi się z niego słodkie desery, m.in. galaretki i sorbety. Można jednak przyrządzić z niego także doskonały sos do mięs. Składniki: 1 owoc granatu 1/2 szklanki bulionu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki płatków z migdałów 1 łyżka mąki 1 łyżka brązowego cukru muscovado 1 łyżka masła(...)przecięciu było widać nasiona. Dolną część owocu naciąć wzdłuż miejsc, gdzie znajduje się niejadalna, biała błona. Nieco oddzielonych od błon nasion w czerwonych łupinach zostawić do późniejszej dekoracji mięsa. Pozostałe wrzucić do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru muscovado i gotować 5 minut, by cukier się rozpuścił. Zestawić z ognia
W SMAKzrobić pyszny sos. Nie zawiera glutaminianu sodu i spokojnie możemy podawać przygotowane na niej posiłki swoim dzieciom. Składniki na ok 2,5l pasty 1 kg marchwi 500g korzenia pietruszki 1 duży seler 1/4 kapusty białej 1 duży por 1 duża cebula 3 gałązki lubczyku 2 gałązki selera 3 ząbki czosnku 700ml rosołu drobiowo-warzywnego Mięso drobiowe z 5 udek
Kuchnia w czekoladziejestem osobą, która mięso je z rozsądku, nie z zamiłowania, postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami na obiady w wersji bezmięsnej i pokazać, że takie dania też mogą być smaczne, sycące, a przede wszystkim lekkie i zdrowe :) Składniki: pół główki sałaty rzymskiej pół średniej wielkości cukinii pół pomidora kilka różyczek brokułu jajko kilka pieczarek kremowy sos balsamiczny Wykonanie
Taste Of My Daypodsmażone warzywa, mięso, salsa pomidorowa i ser żółty. Składniki na 4 porcje: 300-400g brązowego ryżu lub basmati (moja porcja ma 50g, z kolei A. -100g) - u mnie brązowy 700g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy meksykańskiej lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki w proszku z solą, pieprzem i kolendrą 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego sos pomidorowy
Fabryka pomysłówilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić nadzienie - można podac 2 porcje z jednego zraza obsypane mąką podsmażyć na gorącym oleju, jeśli zostało nadzienie to wsypać je do rondla wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu 2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając BURACZKI
W Mojej Kuchni Lubięsię dziwić. Sama zakochałam się w tych soczystych kawałkach piersi kurczaka doprawionych ziołami i otoczonych ciastem naleśnikowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się(...)mąki3 łyżki mleka1 jajko1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczakakilka gałązek natki pietruszki (ok. 3-4 duże gałązki)olej rzepakowy do smażeniaSoczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Wykonanie:Mięso umyć, oczyścić z błonek oraz ewentualnych chrząstek i kości, posiekać drobno – nalepiej tasakiem. Wrzucić do miseczki, dodać curry, pieprz, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma
Kulinarne Przebojekurczaka pokrojone w cienkie paski są połączone z kruchą sałatą lodową, pomidorkami i czerwoną cebulą, posypane mixem prażonych ziaren słoneczniku, dyni i orzeszków pini, tuż przed podaniem zostają skropione sosem winegret (vinaigrette). Ta sałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką(...)pełnoziarniste Corn Flakes Lubella ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella wraz z papryką wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa, następnie wykładamy na talerz. Mix ziaren prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Pierś kurczaka kroimy na pół, wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrajów, poznając ich smaki, ale nie tylko. O kuchni arabskiej mogę powiedzieć jedno – jest to niewiarygodne bogactwo przypraw, a na potwierdzenie tego – فلافل Falafel w chlebku pita z sosem tahini. Skorzystałam z przepisu ze strony Przyślij Przepis. Składniki: - 500g suszonej ciecierzycy- 2 średnie cebule- 4 ząbki czosnku- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki- 2 łyżeczki soli morskiej- zmielone przyprawy(...)dużej ilości zimnej wody (moczyłam nieco ponad 24 godziny). Po wymoczeniu odlewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i odcedzamy. Kolejna bardzo ważna rada – wymoczoną, surową ciecierzycę mielimy maszynką do mięsa (z drobnym sitkiem), żadnych blenderów! Razem z ciecierzycą mielimy cebule i czosnek. Dodajemy zmielone przyprawy (część z nich mieliłam sama w młynku), sól, posiekaną natkę pietruszki, wodę i 1 łyżeczkę sody. Soda
mojewypiekiinietylkospecjalne gatunki papryki chili – poblano i mulato, które tworzą unikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych(...)kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, seler, podsmażamy przez
Mania Gotowaniamięsem się grillowały, a świeże warzywa do połączenia w sałatkę z cierpliwością czekały. Gdy już wszystko było przygotowane, to z wielkim apetytem zostało pozjadane. Sałatki cieszyły się, że smakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa. Składniki: 1 duży kurczak, marynata: 3 łyżki sosu curry Winiary
Moniki Smakołykinią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po około 10-20 min dodajemy suszoną bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Po kolejnych 10 min smażenia, sos powinien już
Kuba Gotujenią wrzucamy mięso mielone, rozdrabniamy je i podsmażamy do brązowego koloru, dodajemy posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po około 10-20 min dodajemy suszoną bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Po kolejnych 10 min smażenia, sos powinien już
Kuba Gotujekurczaka polecam sos czosnkowy i surówkę z sałaty lodowej i marchewki . składniki: 550 g piersi z kurczaka ok 1,5 szklanki płatków kukurydzianych sól,pieprz 1 duże jajko olej Rapso do smażenia Płatki kukurydziane wsypać do rozdrabniacza, zmielić tak aby był pył ale również małe kawałeczki. Pierś kurczaka pokroić na nieduże kawałki (ok 2-3 kęsy). Następnie mięso oprószyć solą
Monia miesza i gotujesmakowite kawałki mięsa, na dole topi się serek. Do jego przygotowania wystarczy niewiele czasu ,stół i krzesła. Na środku stołu ustawiamy raclette lub racletton, to ten z górną płytą grzewczą i dużo miseczek z warzywami świeżymi, marynowanymi cebulkami, ogóreczkami ,oliwkami, śliwkami, owocami, wspaniała jest gruszka z orzechami, a może banan, oczywiście przyda się bagietka ,przyprawy i jakieś sosy,a mogą
Kulinarny karnet Christophera