sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:81/144)

Sałatka z kurczakiem, morelami i czereśniami 125

przyprawy do kurczaka olej do smażenia Sos: Kilka listków pokrojonej miety 1 łyżeczka miódu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób wykonania: Fileta umyć, osuszyć, pokroić w drobne paseczki i obtoczyć w przyprawie do kurczaka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Smażyć z obu stron na złoty kolor(...)morele, oraz przekrojone na pół czereśnie. Jajka obrać przekrić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez praskę do wyciskania czosnku. Tak powstałymi wiórkami posypać sałatkę. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę zaraz przed podaniem. Udekorować koperkiem i gałązkami tymianku. Smacznego

Gosia gotuje
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 168

prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń.Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu(...)chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula- 1 szt.* bulion- 1/2 szklanki* przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka majerankuPierś z indyka zmielić razem z szynką, cebulą i czosnkiem.Do zmielonego mięsa wlać bulion, wsypać płatki, doprawić i wymieszać.Masę przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Pub Św. Michał - opinia 152

sporych rozmiarów i zachęcało do zjedzenia - marynata z sosu BBQ nadała piękną barwę, a jako dodatki podano sos, surówkę i frytki. Takie same dodatki dodano do burgera (tyle, że sos był inny). Wrażenia są mieszane, o ile żebro było pyszne i zaspokajało głód, o tyle do burgera mam kilka zastrzeżeń. Jest to danie bardziej slow niż fast food, więc rozumiem(...)środku nie było lepiej. Samo mięso zostało przygotowane jak trzeba, ale dodatki już nieszczególnie - widać było braki w zapasach, chyba że za każdym razem do burgera podają ścinki sałaty (głównie okolice głąba) czy zbyt mocno spieczony boczek. Do tego w burgerze znalazło się coś jeszcze bliżej nieokreślonego: za mocno podsmażone pieczarki? Z ilością sosu też przesadzili, a dodatki były

Pasja Smaku
Pieczeń z indyka 131

Lubicie takie pieczone mięsko? Ja bardzo lubię, bo można je zjeść na dwa sposoby. Gorący, soczysty wyjęty prosto z piekarnika pokroiłam na plastry i podałam z sosem chrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny 1/2 łyżeczki słodkiej(...)Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego polać oliwą, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się

O kuchni z uczuciem
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 255

pokroić w drobną kostkę.Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką.Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić (ręką).Z masy ryżowej formować kotlety, wkładając do środka(...)tego garku z sitem do parowania.Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/pieczarkowym/koperkowym lub z samą surówką.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 14 kotletów.Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego czy wołowego.Szklanka = 250 ml.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 137

Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z

kuchnia doski
Co można zrobić z mięsa? 136

Zamieszczam kilka  przepisów z mojego bloga  na dania mięsne. Może wykorzystacie.Domowa rolada Filet z indykaŻeberka w sosie słodko- kwaśnymMielone z pieczarkamiPulpety z karkówkiSMACZNEGO 

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka wiosenna z rukolą 189

Kompozycje z sałaty i warzyw są zdrowe i smaczne. Sałatka  doskonale pasuje do mięsa, ryby,jajek czy innych dań głównych lub jako samodzielny posiłek. Składniki: 1 garść rukoli 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 pomidory 3 ogórki małosolne 2 łyżki koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju 1 ząbek czosnku(wyciśnięty przez praskę) sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Sałatka z mango, awokado i wołowiną 166

ilością oleju. Polędwicę smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Następnie mięso kładziemy na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 2-3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.Dressing: mieszamy wszystkie składniki sosu (poza olejem) i mieszamy. W trakcie mieszania stopniowo dodajemy olej, aż powstanie aksamitna emulsja.Sałatka

Smakowity Blog Kulinarny
Zrol(adk)owany. 185

kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. ************************************ SEROWE ROLADKI W SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego 3 serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w pięciu smakach 341

suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki, oleju sezamowego, 3 łyżek ziaren sezamu 200 gram makaronu ryżowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake - aby nie były twarde powinny poleżeć w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnie przeszedłem do przyrządzenia przyprawy "pięć smaków" i przyprawienia mięsa. W moździerzu roztarłem na jednolity proszek(...)pokroiłem w poprzek włókien, pod delikatnym skosem w plastry, które przełożyłem następnie do naczynia. Kurczaka posypałem trzema czwartymi ilości uzyskanej przyprawy "pięć smaków", dodałem do niego 3 łyżki stołowe sosu sojowego, 2 łyżki stołowe czystej wódki oraz 2 łyżki stołowe oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, tak aby cały kurczak został równomiernie obtoczony w marynacie i umieściłem w lodówce na co najmniej

Wyprawy kulinarne
Faszerowana papryka 160

choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na  tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa: 5 pomidorów(...)przygotowania sosu, pomidory lekko nacinam z czterech stron i zalewam wrzątkiem, studzę , ściągam skórkę i kroje w kostkę. Na patelnię wlewam  oliwę  i wrzucam pomidory, dodaję pokrojoną paprykę, sok i przyprawy. Duszę do miękkości , ale pomidory nie powinny się rozpaść. Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki  i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony

Gosia gotuje
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym 124

Bo kto nie lubi, gdy na talerzu jest smacznie, szybko i pożywnie ? :) Czyli makaron w kremowym sosie śmietanowo - serowym, z kawałkami soczystego kurczaka i chrupiącego, zielonego

Malinowo w kuchni
Polędwiczka z warkoczem makaronowym i sosem z czerwonego pieprzu 218

Delikatne polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie, a dookoła nich makaronowy warkocz. Całość polana sosem śmietankowym z czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na

Oryginalny smak
Shoarma drobiowa 299

aromatyczne kawałki mięsa, którym przyprawy nadają wyjątkowego charakteru. Taki ich fast food. Robiłam ją po raz pierwszy, przyznaję, bo: jestem zbyt leniwa by komponować przyprawę samodzielnie a w sklepie nigdy nie trafiłam na gotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia . :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam w zestawie z dietetycznymi frytkami , sosem czosnkowym(...)miski i dodajemy 2 łyżki oleju i obficie obsypujemy przyprawą do shoarmy. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Rozgrzewamy patelnię, na którą przekładamy przyprawione mięso. Smażymy kilka minut, do zarumienienia.  I ostatnie zdjęcie, już w trakcie jedzenia, tak się podekscytowałam smacznym obiadem, że o mały włos zapomniałabym pokazać Wam odtwórczyni roli głównej w tym daniu

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania