sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:71/144)

Placki cukiniowo-ziemniaczne 208

Pyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie.składniki:750 g młodej cukinii750

Monia miesza i gotuje
Kotlety bezmięsne 247

Kotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki Smaku...pycha.. Przepraszam za brak  zdjęć w niektórych przepisach..W wolnym czasie [ którego ostatnio mam mało] będę od nowa wstawiać zdjęcia do przepisów..,które gdzieś i nie wiem jak zginęły z bloga(...)surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy .Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa

Moje domowe kucharzenie
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 132

nadało im wyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach.  Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane. Wymaga Waszej ostrożności w obróbce i przygotowaniu tego delikatnego mięsa. Zarówno w trakcie rozbicia(...)mięsa, gdyż mięso jest za delikatne i może nam się rozpaść. Rozbite mięso przekładamy do miski. Zalewamy oliwą z oliwek. Dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie sosu.-Eskalopki z polędwiczek smażymy na oliwie z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajmy

kulinarnyJa
Tripoline al ragù z wołowiną 103

również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku... Napisz(...)smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy winem. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy pomidory, oregano, tymianek, rozmaryn, cukier i bulion. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przynajmniej 60 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy nie przelewając go zimną wodą, ponieważ makaron nie połączy nam się z sosem. Makaron przekładamy do sosu

Wędrówki po kuchni
Sałatka z roszponki z dyniowymi gwiazdkami 145

łyżka musztardy, pieprz do smaku, zielone oliwki, olej rzepakowy do smażenia,  Sos: 100 g jogurtu naturalnego gęstego, 2 łyżki ziarenek kapary, pieprz świeżo zmielony. Przygotowanie: Filet z kurczaka płuczemy, z dwóch stron musztardą smarujemy, na patelni lub grillu grillujemy, szczyptę soli i pieprzu dodajemy. Mięso studzimy, następnie na paski kroimy.  Z dyni gwiazdki wycinamy, łyżkę oleju podgrzewamy

Moniki Smakołyki
zielone chilli czyli ostro-słodki sos do wędlin, sera, mięs na zimę... 161

zielone chili opłukać i ściąć tylko łodyżkę z nasadą zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w rozdrabniaczu papryczki dać do rondla i wlać wodę, wymieszać z połową żelfixu 3:1 i mieszając zagotować wsypać 17 dag cukru i gotować mieszając z 2-3 minuty gorący sos dać do słoiczków i mocno zakręcić, słoiczki postawić na zakrętkach do wystygnięcia można

W Mojej Kuchni Lubię
Sos paprykowo- pomidorowy cioci Rysi 214

koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku.  Wszystkie składniki ( poza czosnkiem) wrzucamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony czosnek. Całość gotujemy jeszcze do momentu osiągnięcia odpowiedniej gęstości sosu, im dłużej będziemy gotować tym sos będzie gęstszy. Sos można przełożyć do słoiczków

kgwjanczewo
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 188

odrobiną oleju i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Potem dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki, które puściło mięso podczas obsmażania. Na dnie patelni powinnien powstać taki ciemny osad (ja mówię na to lekka przypalenizna), który sprawi, że sos będzie ciemny. Następnie wlać gorącą wodę i dodać listek laurowy. Patelnię przykryć i wszystko dusić aż mięsko będzie miekkie

Monia miesza i gotuje
Burgery z kaczki 172

kacza pierś 1 łyżeczka startego świeżego imbiru garść kolendry 2-3 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę 2 łyżeczki sosu hoisin 1/2 łyżeczki płatków paprykowych sól, pieprz cytrynowy przygotowanie kacze piersi umyć i osuszyć. Oddzielić skórę , odłożyć na bok. Mięso zmielić w maszynce używając sitka o większych oczkach (średnica ok 6) Włożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować 6 burgerów

Stare Gary
Tortilla fit! 192

bazylia - oregano - pomidor malinowy - czerwona papryka - sos tatarski - czerwona cebula - pierś z kurczaka + przyprawa harissa - czarnuszka Gotowe tortille smarujemy sosem tatarskim, układamy pokrojone warzywa. Pierś z kurczaka grillujemy w przyprawach, lub smażymy na maśle z harissą.  Układamy kawałki gotowego mięsa na warzywach i rolujemy. To wszytko! Łatwo, zdrowo i przyjemnie! ;-))) Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni i na Instagram Smyk

SMYKWKUCHNI
Dorsz z cukinią w kokosowym sosie 176

Dorsz przygotowany na indyjską nutę, a żeby danie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło. 181

miękkości kapusty. Kiedy kapusta juz jest miękka dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Naleśniki po meksykańsku 166

małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję

NA MOIM TALERZU
Zupa czeska - kulajda 208

grzyby, a gdy zupa zawrze dodać zacierkę - po czesku haluszki . Gotować chwilę aż kluseczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z sosem sojowym, dolać trochę zupy i dokładnie wymieszać. Całość wlać do garnka z kulajdą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać obrane mięso. Zupę zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem żeby smaki się połączyły, mówiąc krótko żeby "doszła

pieprzny smaczek
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 171

nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) Makaron z ... makaronem?! No tak, moi domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji...Składniki:op ravioli 250G (u mnie  z mięsem, ale równie dobrze smakują bezmięsne)ząbek czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowego1 cebulaszklanka bulionusólpieprzcukierodrobina bazyliikoperekoliwałyżka mąkiWykonanie:Ravioli ugotować

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z CEBULĄ W SOSIE WŁASNYM 301

Karkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ...  potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich.  Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-)   Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki

Walijskie Pichcenie
Pasztet z owoców i kurczaka 194

syropu z owoców. Wsypać estragon i dusić mięso około 30minut na małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę. Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać 2-3 łyżki sosu z duszenia piersi. Podłużną foremkę wyłożyć folią .Na dnie ułożyć kawałki owoców, następnie kawałki kurczaka i znowu owoce, do wyczerpania

Kulinarny karnet Christophera
Warzywna lazania 140

przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki:250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz

Z miłości do słodkości
Z serii do poczytania : Poznaj sekret soczystego kurczaka - sałatka z ananasem 158

śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz Przygotowanie :Połączyć kostkę rosołową z oliwą, natrzeć pierś kurczaka, usmażyć na złoty kolor. Ciepłe mięso pokroić w plastry, odstawić. Sałatę lodową drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Posypać kukurydzą oraz pokrojonym ananasem. Ułożyć kurczaka. Składniki sosu dokładnie połączyć, polać sałatkę tuz przed podaniem. W wersji dietetycznej polecam sałatkę bez sosu

Magiczne Życie Marty