sprawdza sie tu znakomicie.Najczesciej jemy je z sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z chlebem.Rownie smaczne sa z sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmazone na patelni.A skoro maja stanowic pozywny obiad ,wazna jest proprcja miesa i ryzu.Na kilogram miesa mielonego gotuje 1,5 szklanki ryzu (300 g ryzu) i jest to naprawde proporcja idealna.Skladniki(...)golabkow:1 dosc luzna glowka kapusty1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku)1 cebulaolej1 przecier pomidorowy-300g1 lyzka makismietana kwasna-100gsol,pieprz,bulion warzywnyWYKONANIE:Kapusta powinna byc luzna,aby liscie daly sie latwo zdejmowac .Zewnetrzne liscie kapusty usunac.Po wycieciu ostrym nozem glaba wlozyc kapuste do duzego garnka,zalac wrzaca woda posolic,przykryc i kilka minut pogotowac.Zdjac pierwszych kilka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat(...)gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki. Sosem obficie polewamy ugotowany wcześniej makaron
Walijskie PichcenieNa piątkowy obiad przygotowałam bezglutenowe knedle. Podałam je z pysznym sosem śliwkowym z nutką cynamonu. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 280 g twarogu ok. 1,5
Czerwień i błękitśmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną(...)żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko
Kulinarny karnet Christopheraprzeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (około 15 sztuk). Na patelni podgrzewamy olej. Pulpety smażymy z dwóch stron (około 10 minut). Usmażone pulpety zdejmujemy z patelni. Wykonanie sosu: Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą solimy i podsmażamy do zeszklenia
Smak mojego domuzależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać(...)Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody
w mojej kuchnikawałki, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części. Na każdym filecie z polędwicy ułożyć, kawałek papryki i ogórka, zwinąć w roladkę. Roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Roladki układać na liściach rukoli, przybrać pomidorkami . SOS Do miski włożyć majonez, dodać czosnek
Kuchnia DanusiPoznaniu. Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej. Smacznego Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym: 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg) 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina(...)się do kapusty). Na patelnię wlewamy czerwone wino oraz dodajemy miód i gałązki rozmarynu. Po zagotowaniu przelewamy na podsmażone mięso. Dorzucamy słodkie śliwki suszone oraz 3 ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i dusimy przez 1,5 godziny. SOS ŚLIWKOWY Przygotowanie sosu zajmie już tylko chwilę. Z płynu w którym dusiliśmy gęś wyjmujemy rozmaryn i oddzielamy liski
Kierunekuchniapatelnie zbyt wiele wołowiny na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się dusić). Mięso również przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Szklankę bulionu przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Wykorzystujemy w ten sposób aromaty, które pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy sos, który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy
Walijskie Pichcenieosuszyć, oczyścić z błonek. Składniki marynaty dokładnie połączyć, następnie natrzeć mięso i odstawić do lodówki (najlepiej minimum na 12 godzin). Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 30 minut w 190 stopniach z termoobiegiem. Podawać z sosem pieczeniowym
JejKuchniamoich ulubionych warzyw. Czasami weganie mają takie chwile, że muszą zjeść coś, co chociaż w małym procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g
Be Fit Be Strongfeta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem
zobacz ich smakzalewamy mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek. Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami. Smacznego
Kuchnia Łukaszadente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. W tym samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy. Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia
Cukier&Pudermiękkości, a w razie potrzeby podlewamy wodą. Lepiej dolewać po trochu wody i uzupełniać płyn w razie potrzeby. Mi duszenie mięsa zajęło około 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy tymianek i doprawiamy pieprzem. W razie konieczności, jeśli sos z duszenia będzie zbyt gęsty możemy zaciągnąć go mąką
Przysmaki Karolki