sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:66/144)

Kotlety mielone z wołowiny i szynki 148

zależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać(...)Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki…  Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody

w mojej kuchni
Roladki z polędwicy otulone boczkiem 204

kawałki, rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części. Na każdym filecie z polędwicy ułożyć, kawałek papryki i ogórka, zwinąć w roladkę. Roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Roladki układać na liściach rukoli, przybrać pomidorkami . SOS Do miski włożyć majonez, dodać czosnek

Kuchnia Danusi
Pierś z gęsi z sosem śliwkowym, pyzami i kapustą modrą zasmażaną 204

Poznaniu. Komponując dodatki do gęsiny w postaci pyz drożdżowych i kapusty zasmażanej to danie staje się jeszcze bardziej charakterystycznym dla kuchni wielkopolskiej. Smacznego Składniki na pierś z gęsi w sosie śliwkowym: 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1kg) 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do gęsi 10 szt suszonych śliwek 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 125 ml czerwonego wina(...)się do kapusty). Na patelnię wlewamy czerwone wino oraz dodajemy miód i gałązki rozmarynu. Po zagotowaniu przelewamy na podsmażone mięso. Dorzucamy słodkie śliwki suszone oraz 3 ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i dusimy przez 1,5 godziny. SOS ŚLIWKOWY Przygotowanie sosu zajmie już tylko chwilę. Z płynu w którym dusiliśmy gęś wyjmujemy rozmaryn i oddzielamy liski

Kierunekuchnia
STROGANOW 276

patelnie zbyt wiele wołowiny na raz, bo zamiast się smażyć, zacznie się dusić). Mięso również przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Szklankę bulionu przelewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Wykorzystujemy w ten sposób aromaty, które  pozostały ze smażenia dzięki czemu uzyskujemy sos, który następnie dodajemy do garnka. Doprawiamy całość słodką papryką, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy

Walijskie Pichcenie
POLĘDWICZKA PIECZONA W RĘKAWIE 337

osuszyć, oczyścić z błonek. Składniki marynaty dokładnie połączyć, następnie natrzeć mięso i odstawić do lodówki (najlepiej minimum na 12 godzin). Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 30 minut w 190 stopniach z termoobiegiem. Podawać z sosem pieczeniowym

JejKuchnia
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 175

moich ulubionych warzyw.  Czasami weganie mają takie chwile, że muszą zjeść coś, co chociaż w małym procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g

Be Fit Be Strong
sałatka brokułowa 391

feta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem

zobacz ich smak
Sos z cukinii. 146

zalewamy mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min.  Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek.  Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Spaghetti bolognese 141

dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. W tym samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy.  Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia

Cukier&Puder
Karkówka i piwo. 232

miękkości, a w razie potrzeby podlewamy wodą. Lepiej dolewać po trochu wody i uzupełniać płyn w razie potrzeby. Mi duszenie mięsa zajęło około 2 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy tymianek i doprawiamy pieprzem. W razie konieczności, jeśli sos z duszenia będzie zbyt gęsty możemy zaciągnąć go mąką

Przysmaki Karolki
Butter chicken 165

ogień i wrzucić kurczaka z marynatą. Przesmażyć kolejne 3 minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje.  Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z  ryżem  i/lub  indyjskimi chlebkami

W kuchni wieczorem
Kurczak curry z ananasem i papryką 270

kostkę rosołową – poziom zakrywający mięso. Paprykę wydrążyć, ananasa obrać i wykroić środkiem – pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mąkę rozrobić w wodzie i zagęścić nią sos. Podawać z ugotowanym ryżem.Smacznego,Anulla

Fabryka pomysłów
Kotlety z ryżu miksowanego 179

rozgrzanym oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście  surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając

mojewypiekiinietylko
Nototenia na parze z cytrynowym sosem 160

czasu kiedy odkryłam, że woda z dolnego pojemnika parowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia. Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa gotowanych piętro wyżej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
ZAPIEKANKA BOLOŃSKA 169

sosem bolońskim jest jednym z moich expresów, ale żeby jeszcze skrócić czas przyrządzenia stworzyłam to samo w formie zapiekanki 😌 Bez stania nad patelnią, pilnowania i dobre na wynos 👌 Składniki: (2-3 porcje) ➔150 g kaszy jaglanej/gryczanej* ➔200 g mielonego indyka/kurczaka ➔200 g passaty ➔100 g papryki ➔tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę i odstawić do ostygnięcia 2. Mięso(...)papryka, pieprz, sól) 3. Paprykę pokroić w kostkę 4. Kaszę, mięso i paprykę przemieszać, na koniec dodać passatę i dokładnie wymieszać (można dodatkowo jeszcze doprawić pieprzem i solą) 5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni. Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy *kaszę można zastąpić makaronem Wartości odżywcze: 730 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania