czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Charakteryzuje ją dobre wygrzbiecenie (czyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny.Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną
Smakowity Blog Kulinarnypradawne danie nawiązujące do zwojów Tory i od zawsze podawane przy okazji święta Simchat Tora.” Gołąbki w sosie pomidorowym, to również jedno z tradycyjnych polskich dań. Dla odmiany, w mojej kuchni, gołąbki pieczone. Składniki: - 2 główki kapusty włoskiej - 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego - 600 g ugotowanego na sypko ryżu - ok. 600 g boczku wędzonego - 3 średnie cebule - sól morska(...)drugą główką. Jeżeli oddzielone liście są za twarde wkładamy je jeszcze na ok. 1,5 minuty do mikrofalówki. Po sparzeniu odcinamy zgrubiałe nerwy. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa i zawijamy ściśle, jak krokiety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oraz pozostałymi liśćmi z kapusty. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy drugą, wlewamy 1 i ½ szklanki bulionu, a na wierzch
mojewypiekiinietylkoUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi
W mojej holenderskiej kuchniKosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody i spokoju o równoczesne upieczenie składników ;) Nie ma żadnych wątpliwości, że mięso domaga się jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki(...)boczku (długich i równych) 1 duża cebula Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Mięso pokroić we w miarę równą i dużą kostkę (około
zadanie-gotowaniemarchewki 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz ostra papryka mąka ziemniaczana olej do smażenia SOS CZOSNKOWY: 1:1 jogurt i majonez 3 przeciśnięte ząbki czosnku sól Wszystkie składniki zmielić dokładnie w maszynce do mięsa lub malakserze na gładką masę. Odcisnąć trochę soku i dodać wszystkie przyprawy. Masa powinna być gładka jeżeli jest dość luźna
harrisaminut, dodaj sól i pieprz cayenne. Dodaj wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje wyłącz gulasz. Fasolę i soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed podaniem, pogotuj chwilę. Gdyby gulasz był za gęsty dodaj trochę przegotowanej wody, dopraw do własnego smaku. Włącz piekarnik
Pasje Jolkipodobnie postępujemy z papryką. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy odsączoną kukurydzę. Sałatkę mieszamy z sosem majonezowym. Przygotowanie sosu majonezowego: 1 łyżkę jogurtu naturalnego mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli. Post Sałatka z mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie(...)spiąć wykałaczkami, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się
Wanilia i Kardamonuroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą(...)dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość. W rondelku robimy zasmażkę: rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy białym winem. Zasmażkę dodajemy do mięsa, dusimy chwilkę, dodajemy groszek, posiekaną natkę pietruszki, oraz wlewamy śmietanę, Gotujemy aż powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz gałką muszkatałową. Podajemy frykas z rombami babki ziemniaczanej. Danie było cudowne, zebrałyśmy pochwały od widzów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy je na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
e-PrzepisyKulinarneDrób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy. Cynk, potas, żelazo, fosfor, selen, crom i magnez, a do tego cała gama witamin z grupy B, w szczególności B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), niacyna, B6 i B12. Prócz tego,wątróbka z kurczaka zawiera(...)tłuszczu.O drobiu można by pisać bez końca, tyle w nim dobrodziejstwa. Ale nie czas na to. Pora na przepis. Właśnie z kurczakiem. KURCZAK Z GROSZKIEM W POMIDOROWYM SOSIE. /autorski;/ dla 2-4 osób 2 podwójne piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze) bez skóry 300 g świeżego zielonego groszku 1 cebula puszka pomidorów bez skóry 3/4 szklanki śmietanki
W kuchni Karmel-itkiSKLADNIKI1 kg białej kiełbasyoliwa z oliwekcebulapapryczka chilibiałe wino500 ml przecieru pomidorowegosólSPOSÓB PRZYGOTOWANIADo garnka dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, papryczke chili, pokrojoną drobno cebulę
zielonacukinkamarynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli. Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy(...)Tatarzy krymscy ze względu na ciągłe przemieszczanie się i niewielką ilość czasu na przygotowanie posiłku, nabijali kawałki jagnięcego mięsa na swoje szable, a następnie opiekali je nad ogniem. Moje „coś”, to szaszłyki drobiowe z ananasem, które podałam z sosem tzatziki. Minimalizm składników przełożył się na maksymalizm doznań kulinarnych, zamkniętych w prostej potrawie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Szaszłyki drobiowe z ananasem
mojewypiekiinietylkopół . Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy polędwicę około 12-13 minut razem z cebulą , po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym. NA SOS BORÓWKOWY Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy do zgęstnienia zgniatając borówki łyżką drewnianą - dekorujemy
na gaziepekińskiej 1 czerwona cebula podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa olej do smażenia sos 3- 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie(...)patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu około 5-7 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i wszystko mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na 15 minut do lodówki. Liście kapusty pekińskiej niezbyt drobno siekamy, czerwoną
Smakowite Dania