sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:40/144)

Bitki z karczku w sosie musztardowym 168

6 plastrow miesa z karczku  3 srednie cebule  3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki  papryka sol 3 liscie laurowe  maka

Klaudynkowa kuchnia
Makaron muszelki z kurczakiem i groszkiem 239

sojowego • sól, pieprz do smaku • oregano, tymianek do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. • Sos wlać do makaronu, dodać groszek. • Podawać na gorąco

To co kocham
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 511

ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili(...)sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut.   W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić.  Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę.  Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku

SzczyptaSmaQ
Zupa z kurczakiem "Khao Soi Gai"/ Chicken Soup "Khao Soi Gai" (ข้าวซอยไก่) 398

pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta na małe kawałki  (można też dodać mięso z udka, ale to z piersi jest delikatniejsze) dymka do dekoracji 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1. Do woka(...)Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty. 2. Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. 3. Na minutę przed końcem wyciskamy sok z połowy limonki. Gotowe! ~~~ Ingredients: 1 Tbsp

Tajskie smaki
Wieprzowina w orientalnym stylu 176

plastry i lekko rozbić tłuczkiem, a następnie pokroić w paski.Przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Oprószyć mąką.Na patelni rozgrzać oliwę.Usmażyć mięso na lekko złoty kolor.Dodać paprykę i chwilę jeszcze smażyć.Dodać sos sojowy.W między czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie makaron przełożyć na patelnię, wszystko razem wymieszać, podgrzać, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać

Mix smaku
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką i sosem czosnkowym 238

Wyśmienita kasza jaglana z papryką ...do tego sos czosnkowy...jak się nie dać skusić? :)Składniki na kotlety: 40 dag kaszy jaglanej 1 duża czerwona papryka 2

Apetyczna babeczka
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 369

już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie postoi kilka dni. Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Udka pieczone w piwie i miodzie 294

delikatne mięsko - ten przepis jest dla Ciebie !Składniki:* 4 całe udka* 700 ml jasnego piwa* 3 łyżki miodu* 1 łyżka cukru trzcinowego* 2 łyżki sosu teriyaki lub sojowego* 1,5 łyżeczki soli*zioła prowansalskieWykonanie:Mięso umyć i osuszyć. Udka porozcinać na podudzia i pałki. Poporcjowane mięso natrzeć solą i przyprawami - odstawić na 2 godziny do lodówki.Zamarynowane mięso przełożyć

kolorowotorcikowo
Kotlety mielone ze szczypiorkiem 171

urozmaicenia przygotowuję je z różnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie.  Kotlety mielone ze szczypiorkiem  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Bułkę(...)pieprz oraz odciśniętą bułkę i wyrabiamy dodając 2 - 3 łyżki bułki tartej. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do mięsa i mieszamy.  Z masy formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.  Podajemy z ulubionym sosem i ziemniaczkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym z brązowym ryżem 152

podany z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :)   Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso : 700 g mięsa(...)garnka. W kubku rozmieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z 1 łyżką wody. Dodać do marynaty i wymieszać. Zagotować, trzymać na palniku do zgęstnienia.  Mięso pokroić na plasterki. Podawać z ryżem, polane sosem i posypane słodką papryką lub kolendrą. Smacznego! Przepis ze strony Kwestia Smaku

Chocolate Muffin Blog
Spaghetti Bolognese. 163

Przepisu na spaghetti bolognese nie mogłoby zabraknąć na moim blogu. Składniki: 400g mięsa mielonego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, puszka pomidorów, przecier pomidorowy lub kartonik sosu pomidorowego, makaron do spaghetti, starty ser żółty do posypania po wierzchu potrawy, ewentualnie (niecała) szklanka wody. Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, z łyżką oleju - ilość makaronu w zależności od apetytu(...)małej ilości tłuszczu z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wcisnąć 3 ząbki czosnku. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (80g) lub sok pomidorowy. Wymieszać i gdy się sos zagotuje jest już gotowy. Można dodać niecałą szklankę wody, ale wtedy dać ok.150g przecieru pomidorowego - wtedy sos nie jest

W kuchni u Moniki
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 287

tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;)Porcja dla 2 osób:100 g makaronu ryżowego400 g piersi z indykałyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa:3 ząbki czosnku pokrojone w płatkiłyżka jasnego sosu sojowegołyżka ciemnego sosu sojowegołyżka sosu Worcester2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka płatków chilli1/2 łyżeczki słodkiej paprykiłyżeczka imbiru (sproszkowanego)1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki soli1 łyżka miodu gryczanegoSkładniki zalewy

kuchcikownia
Mięso z indyka z cebulką. 137

kilku minutach duszenia wlej drugą szklankę wina i duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ziemniakami, zestawem surówek lub fasolką szparagową. Na każdą porcję mięsa wyłóż duszoną cebulkę i polej winnym sosem

Przepisy i porady kulinarne
Żeberka w sosie chili 200

Składniki: 1 kg żeberek marynata: 1 cebula 1/2 papryczki chili Vegeta do mięs 3 ząbki czosnku ok 1/3 szklanki sosu słodkie chili Fanex ok 1/3 szkl piwa Przygotowanie: Żeberka pokroić … Czytaj dalej Żeberka w sosie chili

czarrna od kuchni
Warzywa pod beszamelem z serem Lazur 173

Dzisiaj mam dla Was propozycję zapiekanki bez mięsa. Pomidory, bakłażan i cukinia w śmietanowym sosie zapiekane z serem Lazur. Składniki: 1 średni bakłażan 1 młoda cukinia 1 duże podłużne pomidory sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy olej 120 g sera Lazur (użyłam złocistego) Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka

Czerwień i błękit
Tostowa lazania 159

pomocą mątewki łączymy składniki. Doprawiamy solą (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz gałką muszkatołową. Wsypujemy ser i ponownie łączymy aż do jego roztopienia. 8 rozwałkowanych kromek smarujemy warstwą mięsa, układamy pieczarki i łyżką rozsmarowujemy przygotowany sos. Układamy na sobie po 4 takie płaty i przykrywamy ostatnim, który smarujemy resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 30 minut. Gotowe przekrawamy

Kuchnia w czekoladzie
Bitki drobiowe w delikatnym sosie 100

solą i pieprzem. gotujemy do miękkości mięsa. 5. W kubku rozrabiamy mąkę z śmietaną i odrobina zimnej wody. Wlewamy przez siteczko (żeby grudek nie było ) do mięsa i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia sosu, na koniec jeśli lubimy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Hummus z harissą 156

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka

Smakowity Blog Kulinarny
Curry z mleczkiem kokosowym 140

oraz ziemniaka. przykrywamy pokrywką i pozwalamy aby mięso się dusiło w aromacie przypraw. Po około 20 minutach dodajemy pomidory gotujemy chwilę i dodajemy mleko kokosowe. Sprawdzamy mięso, jeśli jest miękkie czas doprawić solą sos.  Dodajemy odrobinę soli do smaku.Podajemy z ryżem

Kulinarna rozmowa
Rybne curry/ryba 177

Curry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia

Smakowity Blog Kulinarny
Przepiórki w boczku 192

Przepiórki rzadko goszczą na naszych stołach i nie wszędzie można je dostać, a szkoda… Dania przyrządzone z przepiórek wyglądają i smakują wykwintnie, idealnie pasują na

Oryginalny smak
Szynka marynowana w winie porzeczkowym 137

przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie polewać sosem, który się wytworzył i obracać, aby równo się piekła. 3. Gotową szynkę wykładamy na półmisek do ostudzenia

Apetyczna babeczka
ZAJAZD POD CARYŃSKĄ, Ustrzyki Górne, Bieszczady. 176

żadnych udziwnień. Placki wyglądały smakowicie, pachniały rewelacyjnie,a do tego były w idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak, a sos nie tłumił go. Placki dobrze usmażone, a surówki świeże i aromatyczne.Nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania