sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:35/144)

Bulion drobiowo-warzywny 214

część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2-3 suszone grzybki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól i pieprz do smaku Mięso myjemy, obieramy ze skóry i ewentualnych kawałków tłuszczu. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną  wodą w takiej ilości, aby lekko zakrywała mięso i warzywa, które(...)cebulę (w całości, bez krojenia) również zrumieniłam na patelni, tak jak inne warzywa. Po ok 30 minutach gotowania mięsa kilkakrotnie zdejmujemy z powierzchni wody powstałe burzyny i wkładamy warzywa, natkę pietruszki, suszone grzybki, listki laurowe i ziele angielskie. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Gotujemy na bardzo małym, minimalnym wręcz ogniu przez ok 2 godziny pod uchyloną pokrywką lub bez. Woda

Zawsze głodna!
Spaghetti carbonara 435

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny

Kuchnia Pełna Pasji
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 210

dania z jednego.       Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym. Składniki:0,5 kg mięsa mielonegojajko cebulaczosnekchleb/bułka1/2 szkl. mleka1 łyżeczka musztardysól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano)pasta pomidorowa w kartonieświeża bazyliaChleb/bułkę moczę w mleku. Cebulkę i czosnek kroję w drobną kostkę(...)mięsa dodaję cebulę, czosnek, jajko, wyciśniętą, dobrze rozrobioną bułkę/chleb, musztardę, przyprawy i dokładnie mieszam - najlepiej zrobić to ręką. Zagotowuję osoloną wodę z zielem ang, liściem laurowym.Formuję pulpeciki wrzucam na wrzątek mieszam i gotuję na średnim ogniu 10- 15 minut. Po tym czasie wyciągam pulpeciki. Do wody, w której się gotowały dodaję pastę pomidorową, czosnek, oregano, pieprz ziołowy

NA MOIM TALERZU
Kaczka w pomarańczach 134

mięsa z piekarnika obłożyć je listami melisy i pokrojoną w pół plasterki ostatnią pomarańczą. Sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody, sos podawać razem z kaczką i świeżą pomarańczą. źródło,,mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Pizza kebab 344

minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dolewamy wody, a w przypadku zbyt lejącego koncentrat. Farsz: W czasie, gdy ciasto nam rośnie możemy zając się farszem. Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i polewamy oliwą. Następnie posypujemy przyprawą i zostawiamy na co najmniej(...)Jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem może ją pominąć. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w określony kształt. Następnie smarujemy pomidorowym sosem. Umieszczamy pizzę na około 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. W czasie, kiedy pizza jest w piekarniku smażymy mięso na złoty kolor. Po wyjęciu pizzy posypujemy ją ciepłym mięsem, następnie kapustą, a na końcu ulubionymi warzywami. Jeśli mamy

Kolizje Smaków
Kurczak carry z pomidorkami cherry 214

Kurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry od Owocowego Raju. Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos. Składnik dla 4 osób: 3 filety z piersi kurczaka 250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego 2-3 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki carry(...)domowa oliwa z chili 5-6 łyżek oliwy z oliwek pieprz biały sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania kilka gałązek świeżego tymianku  Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno

Apetyczna babeczka
pałki w cytrynie z papryką w sosie własnym... 209

marynatą - zostawić na całą noc w lodówce obsypane mąką pałki zrumienić na gorącym oleju w rondlu i do zrumienionych wlać wodę pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - jeśli potrzeba to doprawić maggi sos zlać do naczynia a pałki wyjąć na talerz - można podać do pieczywa lub na obiad z czym lubisz...... SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szybki bigos z piersią z kurczaka 273

szatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).   Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy

Ze smakiem i z pasją
No i… Klops 188

duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu  sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron  Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy(...)kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę

mojewypiekiinietylko
Bitki wołowe z grzybami 153

Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach. Żeby(...)maśle. Mięso w szybkowarze zalać wrzątkiem do wysokości mięsa. Dodać zmiksowane grzyby suszone i podsmażone grzyby świeże oraz zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą. Zamknąć szybkowar i pod maksymalnym ciśnieniem gotować na małym ogniu 30 minut. Jeśli po ugotowaniu sos będzie zbyt rzadki, należy go zagęścić. W tym celu 1 łyżkę

W SMAK
Mule w śmietankowym sosie curry / Mussels in a lightly curried cream sauce 233

wywar z gotowania małż i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Dodaj bouquet garni, zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez kolejne 20 minut. W międzyczasie, wyłuskaj mięso małż z muszelek, umieść je w misce, przykryj wilgotną ściereczką i umieść w ciepłym miejscu. Po 20 minutach, gdy sos lekko zgęstnieje, wyjmij z niego

karmelowy
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 267

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego(...)szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso wieprzowe i obsmaż przez ok 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Wyjmij mięso

karmelowy
Sos ogórkowo-czosnkowy. 378

Sezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby

Kuchnia Beaty
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 244

usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę.Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej

Basia w kuchni