sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:31/144)

Szynka faszerowana morelami i śliwkami 142

szynki b/k   5 dkg suszonych śliwek 5 dkg suszonych moreli Marynata : 1/2   główki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz majeranek czerwona papryka w proszku Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika ( z pokrywką). W miseczce połączyć oliwę, miód, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu

Gosia gotuje
Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie 136

Przepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo zastanawiałam się nad sosem albo jakimś fajnym dodatkiem. Jednak miałam okazję przetestować Maximiliana  i musiałam sprawdzić jak sobie poradzi z trzymaniem zapachów, otóż mogę go zdecydowanie polecić. Zaimponował mi szczelnością, a nie każdy(...)pojemnik sobie z tym radzi, jednak największy plus za nieprzejmowanie zapachów. Po wyciągnięciu mięsa, miska nie przejęła  ani jednego zapachu, a sami zobaczycie marynata jest bardzo aromatyczna no i z czosnkiem :D  Składniki: 4 steki ok 1,5 - 2 kg marynata 1/4 szklanki miodu 0,5 filiżanki burbonu  0,5 łyżeczki płatków czerwonej papryki 3 żabki czosnku

Niezły Młynek
Pieczony kurczak w sosie teriyaki 161

Pieczony kurczak w sosie teriyaki to bardzo prosty i smaczny pomysł na obiad. Gotowy sos teriayki można kupić w sklepie, jednak wystarczy tylko kilka składników, aby

e-PrzepisyKulinarne
Marynata do mięs 130

Czasem pieczemy mięsa i podajemy jego plastry z sosem na obiad. Czasami pieczemy i zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami.Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo dziczyzny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka smażone w własnym sosie 151

koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranek Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody wsypać łyżkę mąki, ale lepsza zasmażka

Proste Potrawy
Placki po węgiersku 239

już prawie gotowe (miękkie), dodać podsmażone papryki, przecier pomidorowy i dalej całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Dusić, aż mięso i papryki będzie miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę mąki wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje.Gulasz przyprawić solą i peiprzem.Placki ziemniaczane:Ziemniaki(...)całości, a nie mielonego. Ostrą paprykę można zastąpić słodką.Smak gulaszu można wzbogacić o pieczarki.Gulasz trzeba co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy ilość sosu jest wystarczająca i w razie jego niedostatecznej ilości podlewać mięso bulionem.Mięso wołowe można ewentulanie zastąpić łopatką wieprzową, ale zmieni ona smak gulaszu.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Spring rolls 162

moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.  Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka(...)wodzie i wykładamy na blat lub deskę. Układamy na nim zwinięty liść sałaty, kawałek papryki, ogórka, plasterek mięsa z kurczaka, makaron ryżowy. Całość zwijamy lekko przyciskając. Nie wkładajmy zbyt dużo farszu, bo papier ryżowy może łatwo pękać. Gotowe Spring rolls podajemy z sosem np. gotowym słodko-pikantnym sosem chilli lub sosem sojowym

Smakowity Blog Kulinarny
Empanada z kurczakiem 320

wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy.  Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się

Smaki Brazylii
Pulpety w sosie koperkowym 174

Pulpety w sosie koperkowym to potrawa, który kusiła mnie już od dłuższego czasu. Wielu osobom może się wydawać, że przygotowanie jej jest czasochłonne i wymaga sporych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy sos pomidorowy 200

Domowy sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów stanowi idealną bazę do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako sos do spaghetti albo pizzy. Dodając delikatnie ostrości takiemu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajka w sosie tatarskim 123

Jajka w sosie tatarskim Składniki: - jajka - majonez - jogurt naturalny - ogórki konserwowe - grzybki marynowane - 1 łyżeczka chrzanu tartego - szczypior - mielony czarny pieprz - sól Męta&Cytryna Royal

Kuchnia co dnia
Pulpety w sosie koperkowym 186

Uwielbiam gotowane delikatne mięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej(...)jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć. Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać do garnka, podgrzej. Sos doprawić solą i pieprzem

dom-agi.pl
Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 195

sycaca i rozgrzewajaca zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow. Zapraszam :-)Tagliatelle z klopsikami i sosem pieczarkowymskladniki: makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob) 300g mielonego miesa 1 srednia cebulka 1 zoltko peczek koperku sol, pieprz ziolowy olej do smazenia sos pieczarkowy: 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek 200g pieczarek 1 cebula(...)zabek czosnku 250ml smietany swiezy koperek sol, pieprz szczypta chili wykonanie:Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek i przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy malutkie klopsiki, mniej wiecej wielkosci pileczki golfowej. Klopsiki smazymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilosci oleju do smazenia.W tym czasie gotujemy makaron al dente.Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cebule siekamy

Przysmaki Karolki
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2445

zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy i oddzielamy mięso od kości zaczynając od najszerszej strony, delikatnie podcinając mięso, oddzielając je ostrym nożem od kości i chrząstek. Ściągamy mięso ze skórą, aż do nasady kości, odcinamy(...)podwinąć dokładnie pod spód i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mięso jeszcze papryką w proszku i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni C w zależności od wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą z miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut aby ćwiartki się zarumieniły. Danie, rewelacja! Nawet Rafałowi smakowały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SCHAB PO CHIŃSKU 5256

schabu wsypujemy mieszankę chińską, dodajemy sól, curry, paprykę i zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i  dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania