sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:33/144)

Sałatka z brokułem i kurczakiem 239

łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy ok. 15 min ( nie rozgotować) Kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę lub paski. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem

W kuchennym oknie Ewy
Klopsiki w sosie curry 108

garść rodzynek, 1 jajko, 1 bułka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 l. bulionu warzywnego, 2 łyżki curry,  łyżka mąki do zagęszczenia sosu, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania :  Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Przekładamy je do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy(...)zmięknie i również dodajemy do mięsa. Por kroimy w półtalarki, podsmażamy na patelni, dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy bulionem, dodajemy curry, rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak sos jest za rzadki zagęszczamy łyżką mąki

Pobite gary Barbary
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 281

Doskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone  ( u mnie(...)przykrywam pokrywką i duszę aż będą prawie miękkie, a farsz upieczony. Zarówno papryki jak i mięso z farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas trzeba je obracać i sprawdzać miękkość, aby się nie rozgotowały. Sos pomidorowy Kiedy papryki są już prawie miękkie i puściły sos, odlewam ok.  pół szkalnki

Kuchnia z widokiem na ogród
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 182

boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki.Składniki:800g mięsa mielonego2 czerstwe kajzerki3 jajka2 cebula (z tego 1 do sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana 18% (ilość wg uznania)koperekolej do smażeniaWykonanie:Mięso mielone wyrabiamy wraz z wcześniej namoczoną i odciśniętą(...)oleju po frykadelkach podsmażamy  1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. na sos pieczarkowy wykładamy nasze frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Soczyste mielone 201

składniki* 300 g mięsa mielonego wieprzowego* 300 g mięsa mielonego wołowego* 2 średnie cebule* 1 ząbek czosnku* 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego* 6 płaskich łyżek kaszy manny błyskawicznej* 3-4 średnie pieczarki* 1 jajko* sól, pieprz* bułka tartaSposób wykonaniaJedna cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulka lekko podsmażyć(...)oliwie.Przestudzić, a  następnie razem z surową cebulą zmiksować na papkę.Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn ze średnimi oczkami.Do mięsa mielonego dodać cebulę, jajko, kaszę mannę, 4 łyżki wody, sos sojowy, pieczarki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać dokładnie.Z powstałej masy formować kotleciki, odtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Mix smaku
Papryki faszerowane chili con carne 183

Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej(...)czasie przygotować farsz.Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać

Food Square
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 162

patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę

upichcic
Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie. 288

Pulpeciki przygotowuję z mięsa z udźca indyka jest ono bardzo soczyste, delikatne,smaczne i zdrowe. Dziś na obiad przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami, ale takie pulpeciki pasują równie dobrze z ryżem ,makaronem czy kaszą. Polecam :) Składniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona(...)sos - koncentrat pomidorowy 70 g - śmietana 18%  2 łyżki - mąka 2 - 3 łyżeczki - bazylia,czosnek mielony,papryka słodka mielona, ( ew. sól, pieprz ) Dodatkowo - wywar mięsny domowy lub ew.kostka rosołowa Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki

Kuchnia z widokiem na ogród
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 210

wielokrotnie pisałam, człowiek uczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso,  były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne(...)olej  do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 250 g 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę 5-6 czarnych oliwek ( mozna pominać jak ktoś nie lubi) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mięso umyć i przekręcić przez maszynkę.  Cebulę drobniutko pokroić

Gosia gotuje
Zapiekanka brokułowa 1120

marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej* 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej* 1 łyżeczka oregano* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso

Mix smaku
Pieczone żeberka z ziemniakami 139

kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy na większe kawałki, myjemy, osuszamy. Sól, paprykę słodką i ostrą, czosnek, majeranek, pieprz mieszamy z olejem. Do rękawa przekładamy, cebulę pokrojoną w piórka, mięso i ziemniaki, łączymy z sosem i zamykamy. Całość zapiekamy 40 min w 180°C. Podajemy z kapustą kiszoną zasmażaną

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z grilla z polędwiczką wieprzową 87

Papryka wędzona – 1 łyżka Oregano – 1 łyżka Tymianek – 1 łyżka Sos sojowy – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Wykonanie – marynata: W miseczce mieszamy rozgnieciony ząbek czosnku z przyprawami, sosem sojowym i olejem. Następnie mięso i warzywa kroimy w równe kawałki i marynujemy w marynacie przez kilka godzin. Po tym czasie nadziewamy kawałki mięsa na patyki do szaszłyków (warto wcześniej patyki natłuścić

Kuchnia Bon Appetit
Masło klarowane 164

się. Ma przyjemny, delikatny, charakterystyczny orzechowy smak. I co ważne,  ma bardzo długi okres przydatności. Nie jełczeje. Takie masło jest idealne do smażenia naleśników, jajecznicy, warzyw, mięsa a także do robienia sosów, w których składnikiem jest masło. Doskonale nadaje się do pieczenia ciast. Żeby otrzymać 260 g czystego masła (250 ml) potrzebowałam 400 g masła o zawartości tłuszczu

Kuchnia u Krysi
Klopsy wołowe 229

płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy

Kulinarna Pokusa
Kurczak duszony w curry z fasolką 308

obsmażyć na rumiany kolor. Wlać 250 ml wody.  Dołożyć pokrojoną zieloną fasolkę (świeżą lub mrożoną). W małej miseczce rozrobić mąkę z odrobiną wody i wlać do mięsa. Dokładnie mieszać (tak żeby sos nam zgęstniał). Przyprawić curry, ostrą czerwoną papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez około 25 minut. Gdy sos za bardzo zgęstnieje podlać wodą

VioletoweKucharzenie
Szynka w marynacie cebulowej 187

Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 325

zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla Apetina, od razu pomyślałam(...)przed podaniem możemy posypać parmezanem. Przepis wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować w międzyczasie makaron. Danie zgłaszam do konkursu Apetina dobrze się komponuje

Zawsze głodna!
Roladki schabowe z marynowanymi pieczarkami i papryką 205

roladki obsmażam na maśle. Wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z musztardą. Wlewam odrobinę wywaru spod mięsa. Mieszam i wlewam do sosu. Gotuję 3 minuty. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Roladki układam na talerzu, usuwam wykałaczki. Podaję z ziemniakami i sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kura po cygańsku. 183

rosołku kroimy w kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe. Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym. Smacznego!  Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis

Kuchnia Beaty
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 177

papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu. Kiedy mięso będzie już miękkie doprawić sos do smaku solą i pieprzem, a następnie zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody (aby nie zrobiły się kluchy najlepiej jest do rozrobionej mąki dodawać

Mix smaku
Warzywna zapiekanka 156

ziołami.Zapiekam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C, wyjmuję posypuję serem i zapiekam jeszcze 15 – 20 min w 200 st. Wybornie smakuje z sosem czosnkowym z jogurtu. Do mięsa, ryby lub jako samodzielne danie

pieprzny smaczek