marynatą - zostawić na całą noc w lodówce obsypane mąką pałki zrumienić na gorącym oleju w rondlu i do zrumienionych wlać wodę pod przykryciem dusić do miękkości mięsa - jeśli potrzeba to doprawić maggi sos zlać do naczynia a pałki wyjąć na talerz - można podać do pieczywa lub na obiad z czym lubisz...... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej). Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy słodką papryką i polewamy sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy
Ze smakiem i z pasjąduże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy(...)kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę
mojewypiekiinietylkoBitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach. Żeby(...)maśle. Mięso w szybkowarze zalać wrzątkiem do wysokości mięsa. Dodać zmiksowane grzyby suszone i podsmażone grzyby świeże oraz zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą. Zamknąć szybkowar i pod maksymalnym ciśnieniem gotować na małym ogniu 30 minut. Jeśli po ugotowaniu sos będzie zbyt rzadki, należy go zagęścić. W tym celu 1 łyżkę
W SMAKwywar z gotowania małż i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Dodaj bouquet garni, zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez kolejne 20 minut. W międzyczasie, wyłuskaj mięso małż z muszelek, umieść je w misce, przykryj wilgotną ściereczką i umieść w ciepłym miejscu. Po 20 minutach, gdy sos lekko zgęstnieje, wyjmij z niego
karmelowyPaprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego(...)szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso wieprzowe i obsmaż przez ok 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Wyjmij mięso
karmelowySezon grillowy w pełni, więc z pewnością przyda się przepis na ten pyszny sos. Nie tylko można go podawać z mięsem grillowanym, ale również doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby
Kuchnia Beatyusmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę.Pod każdą postacią jest przepyszny i proponuję zrobić go więcej
Basia w kuchnialbo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki.Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :)4 porcje: * wołowina(...)smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż zredukuje się woda po pieczarkach.Wołowinę pokroić w małą kostkę (lub cienkie paski), dodać do cebuli z pieczarkami i chwilę obsmażyć, aż mięso zmieni kolor.Wlać wodę oraz wrzucić listek wraz zielem i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa.Kiedy mięso będzie już idealnie miękkie, dodać koncentrat oraz
Kraina Miodem Płynącanieco bulionu. Przed podaniem sos nieco podgrzać. Tak przygotowanym sosem polac dowolnie przygotowane mieso (pieczone, smażone lub gotowane, może to być czysta piers lub kawałki miesa z koscia) podawac z czerwonym ryzem (przepis poniżej), sos posypac uprazonymi ziarnami sezamu. Czerwony Ryz Meksykanskie danie nie jest kompletne bez czerwonego ryzu, oto przepis: szklanka ryzu 1 cebula 3 zabki czosnku 1 papryczka
Codzienne Gotowaniedziś pokarzę, jak wykorzystałam ryż biały SONKO i co z niego smacznego powstało :) GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA:400 g mięsa mielonego200 g kapusty 1 torebka ryżu białego SONKOsól, pieprzpomysł na " gołąbki bez zawijania" lub sos pomidorowyKapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odciskamy.Ryż gotujemy, połowę czasu, czyli jakieś 6 minut.W misce łączymy składniki - ryż, mięso, kapustę. Doprawiamy
kolorowotorcikowosuszonych pomidorków cherry zioła prowansalskie natka pietruszki 1 łyżka sosu sojowo sezamowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie. Kawałki kurczaka marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka,posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem
Kulinarny karnet Christopheraładniki:500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)2 małe papryczki chili2 słodkie czerwone papryki2 puszki czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę)100-200 ml bulionu warzywnego1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżka sosu Worcester lub sojowego1 łyżeczka cukru1 łyżeczka masła1 łyżka oliwy(...)oliweksos Tabasco (ewentualnie)Przygotowanie:Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wrzucić pomidory. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę słodką oraz posiekane chili. Dusić kolejne 20 minut, stopniowo dolewając
Food Squaresałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy. Składniki : 2 piersi z kurczaka sól i pieprz lub przyprawa złocista do kurczaka sałata lodowa, roszponka lub miks świeżych sałat pomidor 2 kawałki bagietki oliwa oregano bazylia Mięso umyć, osuszyć i natrzeć wybraną przyprawą lub solą i pieprzem(...)wyłożony ręcznikiem papierowym. Grzanki nasączyć oliwą (ok.1-2 na kromkę) posypać bazylią i oregano, upiec do chrupkości w tosterze lub opiekaczu. Na dużym talerzu umieścić sałatę, ułożyć mięso, plasterki pomiodra, a obok grzanki. Polać sosem i podawać natychmiast. Smacznego
Chocolate Muffin Blog