danie obiadowe z ziemniakami, koperkiem i sosem. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli, Polecam Najpierw natarłam karkówkę marynatą z 1 łyżki oleju i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna jałowca, 2 ziarna ziela angielskiego, duży liść laurowy, do tego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka czosnku suszonego, 1 łyżeczka ziaren kolorowego(...)drugi dzień mięso z karkówki obwiązałam szpagatem, aby nie straciło kształtu podczas pieczenia. Mięso włożyłam następnie do blaszki, wlałam 250 ml soku pomarańczowego wymieszanego z 1 łyżką ciemnego sosu sojowego i 2 łyżkami sosu sweet chilli,obłożyłam świeżym tymiankiem. Karkówkę w stawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, piekłam mięso ok. 1 godziny bez przykrycia, na ostatnie 30 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie dodać
W SMAKCYTRYNOWY DIP Z KARCZOCHAMI – doskonale pasuje do krakersów i... Artykuł CYTRYNOWY DIP Z KARCZOCHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINETradycyjne kluski z dziurką, które najlepiej smakują z różnymi sosami, np. sosami mięsnymi, grzybowymi. Do tego surówka z kapusty, buraczków, ogórków lub marchewki i obiad gotowy. Tani i pyszny obiad z dodatkiem delikatnej nuty cytrynowej ;) do tego można zrobić ich zawsze więcej, odgrzać w piekarniku lub podsmażyć na rumiano na masełku i zjeść polane, np. śmietanką
Zasmakuj Kuchnizieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól
Szczęśliwa kuchniafasolkę odsączyć na sicie i dodać do cebuli. Podgrzać wszystko , stale mieszając, a następnie dodać posiekaną trawę cytrynową, serek mascarpone, 4 łyżki wody , doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem. makaron z sosem kukurydzianym
O kuchni z uczuciempiórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym, musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ziemniaki posypujemy piórkami cebuli i wędzonym dorszem. Polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki
Atlas SmakówPieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Top 7 sierpnia - najpopularniejsze przepisy: 7. Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 6. Fioletowa fala orzeźwienia 5. Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie i ekspresowa surówka 4. Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem lnianym A teraz czas na podium: 3. Mrożona
Słodkie okruszkizieloną szkołę i wróciłam z anginą :( Dochodzę jednak powoli do siebie i nadrabiam :) Publikuję przepis na kurczaka miodowo-cytrynowego. 30 minut i danie gotowe :) Składniki: 4 filety z piersi kurczaka (ok. 250 g każdy) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego (można spokojnie pominąć) 1 łyżka startej na drobnej tarce skórki cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcytryny i voila – pyszne danie gotowe! Taka ryba jest świetnym pomysłem np, na romantyczną kolację. Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki sos jest też idealny do królika! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 300 g * biała czekolada – 30 g * czekolada Klasyczna gorzka Goplana – 30 g * ser gorgonzola(...)skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem oraz startą skórką cytrynową. Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, a następnie wkładamy do nagrzanego na 160 piekarnika, by ryba „doszła”. Z marchwi i cukinii wycinamy wstążki, blanszujemy, odrobinę solimy. Tak przygotowaną polewamy sosem i podajemy z różyczkami z warzyw i odrobiną pokruszonej
Ostra na Słodkoobieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne.Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem.Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie.Na talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi I skrapiamy sosem holenderskim.Idealnie pasuje do tego kieliszek Chablis.Polecam! Smacznego
Kulinarna rozmowaoliwek 1 i 1/2 łyżeczki tymianku plus kilka całych gałązek do dekoracji sól morska i czarny pieprz 1 granat 1 łyżeczka przyprawy za'atar sos 9 łyżek maślanki Pół filiżanki jogurtu greckiego 1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania 1 mały ząbek czosnku, roztarty 1 szczypta soli przygotowanie Rozgrzać piekarnik(...)pędzelka posmarować bakłażany oliwą - obficie, nie żałować. .Posypać listkami tymianku cytrynowego, posypać solą i pieprzem . Piec 35 do 40 minut, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny i ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować granat i sos. Granat przeciąć w poprzek na pół.. Przytrzymać połówkę nad miską, uderzać
Stare GaryMocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba
Karo in the Kitchenananasem, czerwoną cebulą i pomarańczowo - imbirowym winegretem, albo sałatka z grillowaną wołowiną z ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą czy ich własne lody waniliowe podawane z owocami! Wszystko brzmi świeżo, smacznie i zdecydowanie pobudza
Plate of Joy