sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:48/86)

Papryka faszerowana czerwonym ryżem i warzywami 124

białej części pora 2 łyżki sosu orientalnego słodkiego (w stylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie(...)dający się bez problemu już jeść. Podczas dalszej obróbki w piekarniku jeszcze zmięknie. Ryż ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ryż z warzywami. Dodać przyprawy, sos orientalny, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie wymieszać. Farszem ciasno wypełnić świeżą paprykę (jeśli wam zostanie trochę farszu, po prostu upieczcie go osobno w piekarniku razem

gutfut
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 155

swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka(...)Indyka w raju - pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos holenderski 236

Sos holenderski dzisiaj przygotowałam pierwszy raz, jest on tak prosty w obsłudze, że zastanawiam się czemu dopiero teraz ... Może być dodawany do potraw na gorąco, zimno ale oczywiście jedną ze słynniejszych potraw są jajka po benedyktyńsku,wspaniałości.Na pewno od teraz częściej będzie u mnie gościł.  Składniki: pół kostki(...)śmietankowego masła 4 żółtka  sok z połówki cytryny  pieprz cytrynowy  sól  Sposób przyrządzenia:   Masło rozpuścić w garnuszku.  Żółtka ubić mikserem  razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem najlepiej na parze.  Następnie powoli wlać gorące masło, w trakcie mieszania sos powinien nabrać mojonezowej konsystencji, czyli coś dla mnie :-)   Gotowe :-) Przepraszam

pieprzny smaczek
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 163

pikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty) 1 dymka w całości 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 3 małe suszone papryczki chilli 3 strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście(...)łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 1. Grzybki shitake zalewamy 100ml gorącej wody i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie grzybki wyciągamy, a wodę wlewamy do garnka. Dolewamy 500ml wody i dodajemy wszystkie składniki na bulion (trawę cytrynową trzeba zmiażdżyć tłuczkiem lub młotkiem). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy

Tajskie smaki
Kolacja w ProVita 141

doborze wina: sama ryba dość tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu jagodowego (uproszono szefa kuchni o jego jak najdelikatniejsze wydanie) wybór padł na białego burgunda, Osthofener Weissburgunder 2014, z winnicy Steinmühle . Wino o pięknie zarysowanej ale nie przesadzonej kwasowości i pięknie(...)cytrusowy nos z dominującą cytryną i limoną, nutą pomarańczy i ananasa korelował doskonale z trawą cytrynową i sokiem z limonki, a wyraziście zarysowana słodycz resztkowa bez problemu „radziła sobie” z pikantnymi elementami: kardamonem i marynowanym imbirem. - dorsz cofitowany w maśle marchewkowym, purre z kalafiora, sos ze skorupiaków i Silvaner trocken Weingut Oekonmierat Rebholz 2014. Dorsz konfitowany w maśle marchewkowym, puree

królestwo garów
Soba z wołowiną i szpinakiem / Soba mit Rindfleisch und Spinat 200

mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy duże porcje makaronu, rozkładamy na makaronie dodatki - mięso, cebulę, zioła

Kuchnia Prezydentowej
Cytrynowe racuszki z malinowo różanym sosem! 139

cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu kilka minut następnie dodając syrop z płatków róży i startą skórkę cytrynową! Od was zależy czy chcecie mieć kawałeczki malin, czy gładki sosik (wystarczy przecedzić przez sitko). Wybrałam pierwszą opcję. Kiedy sos zgęstniał polałam nim racuszki. Smacznego

Plate of Joy
Pesto z rukoli i pietruszki 242

smakowało. Próbowałam robić z bazylii właściwej zielonej i fioletowej, z tajskiej, z tej o wielkich sałatowych liściach, a nawet cytrynowej. Kupne też mi nie podpasowały. Aż w którymś z programów kulinarnych dowiedziałam się, że pesto jest tak naprawdę zielonym sosem z tego, co mamy pod ręką. I zaczęłam eksperymentować :) Dzisiaj wydanie z rukoli, bo akurat w pobliskim sklepie rukola

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 273

pichcę z użyciem właśnie takiej kaszy. Dzisiaj kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika(...)okazać, że wystarczą 4 łyżeczki  Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotleciki z kaszy orkiszowej i jajek na twardo 273

pichcę z użyciem właśnie takiej kaszy. Dzisiaj kotleciki orkiszowe z jajkami na twardo.  Świetnie smakują z ogórkiem kiszonym, można je też podawać z sałatką lub surówką.  Z sosem pieczarkowym na bazie mleka sojowego lub migdałowego - bomba na talerzu! ;) Składniki na 8 kotlecików: 5 jajek 1/3 szklanki kaszy orkiszowej suchej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pestek słonecznika(...)okazać, że wystarczą 4 łyżeczki  Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą himalajską oraz pieprzem cytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Kokosowo-cytrynowa potrawka z kurczaka 194

rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka do rondla. Wlać mleko kokosowe i wrzucić trawę cytrynową. Jeśli używamy kupnej grubej z jednego końca, miażdżymy ją tłuczkiem. Ustawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy. Na patelni po kurczaku zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ją do kurczaka. Gotować kurczaka z sosem ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą. Sos musi być słony

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym 172

Ciasto na makaron przygotowane, dwa oddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego  :P Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki(...)każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron gotujemy z wodzie na al dente. Zamiast sera bursztyn, można użyć parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 346

ząbek czosnku sok oraz skórka z ½    limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata(...)dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego na mniejsze

Mania Gotowania
Kokosowy Kurczak z Makaronem - Szybki Obiad 268

Przepis na Pysznego Kurczaka z Makaronem w sosie Kokosowo - Żurawinowym. Szybki pomysł na pyszny Obiad. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -KOKOSOWY KURCZAK- ✔  500 g PIERSI Z KURCZAKA ✔  PIEPRZ CYTRYNOWY ✔  300 g MAKARONU ✔  400 g MLECZKA KOKOSOWEGO ✔  150 g ŻURAWINY ✔  OLEJ KOKOSOWY(do smażenia) ZDJĘCIA Z PLANU

Sylwetka Od Kuchni
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 179

usunąć pestki.   Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek .   Do tajine , gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy  chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy.  Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości, którą później wyjmujemy.  Autorzy zdjęcia - Paweł

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję