strygi à la Rockefeller w Tajlandii to nasza ostrygowa wariacja w stylu tajskim :), smakuje równie dobrze co pierwowzór. Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia o strygi à la Rockefeller w Tajlandii będą będą częstym gościem na naszym stole. Porcje: 12 Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)jarmużu bez grubych nerwów, 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki, 120 ml startego parmezanu, 120 ml śmietany 30%, 1 kromka białego pieczywa (ok. 1/2 szkl. po zmieleniu) 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć
SzczyptaSmaQniż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka(...)strony. Pierś kurczaka po usmażeniu odstawiamy na kilka minut by odpoczęła, w ten sposób nadal pozostanie soczysta i miękka, następnie kroimy ją w plastry na skos. Przed podaniem polewamy sosem z kurek i posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy z czym lubimy. Ja podałam z pyszną sałatką z pomidora, ogórka, oliwek, czerwonej papryki i cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem. Doprawiłam ją tylko
Mango Papajacukier palmowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Ps. Pastę Curry Massaman do dania możemy sami zrobić w domu! Jak? Zobaczcie! PASTA CURRY MASSAMAN SKŁADNIKI: * suszone papryczki chili – 5 szt * korzeń galangalu – 1 łyżka * trawa cytrynowa(...)laska * kolendra, nasiona kopru włoskiego – po 1 łyżce * pieprz, kmin, kardamon – 1 łyżeczka * goździki – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chili, szlotkę, czosnek, korzeń galangalu oraz trawę cytrynową siekamy. Dodajemy resztę przypraw i wrzucamy na suchą i gorącą patelnię. Prażymy kilka minut a następnie zmielimy w blenderze. PATELNIA GRANITOWA GŁĘBOKA BALLARINI Z LINI LUCCA Na granicie już
Ostra na Słodkosię ze słodkim smakiem suszonych owoców. Wszystko zapieczone w pysznej zalewie miodowo-cytrynowej. ok. 400 g sznycli z piersi indyka (ok. 5 porcji) 80 g suszonych śliwek 40 g suszonych moreli 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól pieprz Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem na cieńsze porcje. Dokładnie
Bulliozapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać syrop z agawy, ewentualnie miód) - 1 łyżka oleju sezamowego - czarny sezam Obieramy kalarepki, marchew, jabłko i czosnek. Kalarepy i jabłko szatkujemy(...)kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do małej miseczki. Do czosnku wlewamy sos sojowy, wino Mirin, olej sezamowy i resztę soku z cytryny – mieszamy składniki. Powstałą marynatę dodajemy do miski z kalarepą, dodajemy paski marchewki – łączymy składniki. Całość posypujemy czarnym sezamem i drobno pokrojoną (lub startą) skórką cytrynową – mieszamy. Surówkę odstawiamy na ok. 30 minut do macerowania (w celu zmiękczenia
mojewypiekiinietylkoJest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez sosu, ale za to z młodymi ziemniaczkami, czosnkowym(...)twarożkiem, karmelizowaną szalotką, rozmarynem i cytryną - to zapraszam do przepisu :) PS Dzięki Agatko :) Składniki: Na wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny) 1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki
zadanie-gotowaniemięso nabiera miękkości i przechodzi intensywnymi smakami. Najpierw mięso obsmaża się w paście ze zmiksowanych szalotek, czosnku, imbiru i papryczek chilli, a następnie dusi w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, limonki i innych przypraw. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne, intensywne i danie o złożonym smaku. Polecam wszystkim fanom kuchni azjatyckiej(...)wlej mleko kokosowe, wodę, pastę z tamaryndowca i dodaj rozgnieciona łodygę trawy cytrynowej, sok z limonki, uprażone wiórki kokosowe i cukier - dokładnie wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu przez około 60 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odkryj patelnie i gotuj dalej aż sos zgęstnieje, a mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą
Codzienne Gotowanieodsyłam po przepis na nasz ulubiony i jedyny w swoim rodzaju sos czosnkowy. Ps. : Do smażenia stripsów nie polecam frytkownicy ponieważ ciasto może przywrzeć do koszyczka i pojawi się problem z wyciągnięciem, najlepszy jest garnek i głęboki olej. Dla młodego marynata była z dużo łagodniejszego pieprzu cytrynowego
Mechanik w kuchniswieze i male owoce.Skladniki:1-2 mlodziutkie cukinie3 lyzki oliwy (u mnie cytrynowa)1 lyzka octu winnego1 lyzeczka miodusol,pieprzskorka otarta z 1/2cytrynyswiezy tymianek,koperekWykonanie:cuknie pokroic w cieniutkie paseczki .Uzyj tylko jedrnej czesci ze skorka,srodek odrzuc.pokrojone paseczki wymieszac ze spora szczypta soli,odstawicw miedzyczasie przygotowac sos winegret.Oliwe,ocet i miod ze szczypta soli i pieprzu wymiesza na gladki kremposiekac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyprawiając w świat. Robiłam pikle z marynowanych rzodkiewek, smażyłam w sosie sojowym. Robię jarzynkę i chłodnik z liści rzodkiewki. Teraz przyszła pora na rzodkieweczkę w tajskim stylu. Czas: 10 minut Składniki: 1 pęczek rzodkiewki kilka gałązek dymki lub szczypioru sól 1/3 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej cukier sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju
Buniabaje w kuchnikwaśnej zupy Tom Yum z owocami morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa(...)mlekiem kokosowym. Przysmak Królewicza ;) Pad Thai można zjeść dosłownie wszędzie i za grosze. Jest wyśmienity. Kolejna wersja Pad Thai A tutaj krewetki z nerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało
Jemy Pijemyzwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. Składniki: 25 dag mąki krupczatki 25 dag mąki z ciecierzycy 1 ½ szklanki cukru 2 jajka 5 łyżek oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1 aromat cytrynowy kilka kropel tłuszcz do formy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i olejem
Tradycyjna Kuchniasera feta 2 łyżki usiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu pomarańczowego lub cytrynowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy (może być francuska) 1 łyżka miodu Ciecierzycą osączyć z zalewy, dodać pokrojone w ósemki pomidory, cebulę pokroić w piórko, dodać ser pokrojony w kostkę. Składniki sosu włożyć do słoiczka i mocno wstrząsnąć. Sałatę delikatnie wymieszać z sosem przed
Gotowanie jest łatweniczego, co spełniałoby moje oczekiwania - nie znalazłam. Odeszłam z jednym z sosów z Knorra - zalecenie na saszetce : dodać oleju - zignorowałam - rozcieńczyłam go samą wodą... Wychodząc ze sklepu, wydawało mi się sensownym stworzenie dla Klienta małych "olejowych saszetek" takich jak np małe śmietanki do kawy, czy np sok cytrynowy... Przecież czasem jadąc na grilla taka niewielka ilość oleju
dlaSmaQmięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam też gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania
W SMAK