sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:52/86)

Azjatyckie inspiracje 180

przytłoczone przez bogactwo przypraw i smaków. Natomiast tygrysie to już inna bajka. Są po prostu pyszne, delikatne i w zasadzie mogłabym je jeść podsmażone jedynie na czosnkowo-cytrynowym masełku, posypane np. natką pietruszki. Pycha. Muszę niedługo przygotować je właśnie w taki sposób, ale dziś zapraszam na... Pikantną zupę curry z krewetkami tygrysimi porcja dla 4 bardzo lub 5 nieco mniej(...)spróbowałam sosu, zanim dodałam do zupy chili, bo inaczej pewnie nie dali byśmy rady jej zjeść.) Wrzucamy do sosu marchewkę, gotujemy ok. 5 min. i dodajemy resztę warzyw. Gotujemy kolejne 5 min., a następnie dodajemy podsmażone krewetki (razem z czosnkiem, skórką cytrynową i masłem z patelni). Gotujemy jeszcze ok. 10 min. (marchewka powinna pozostać wciąż chrupka). W tym czasie przygotowujemy

Ratunku obiad
Dorsz atlantycki w cytrynie 150

pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć sok z trzech cytryn, dodać(...)Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć

Passions hobbies life
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 171

imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny) trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej) pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać(...)startą skórkę z cytryny lub sok i trawę cytrynową lub olejek. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, jeśli klopsiki nie są całkowicie pokryte płynem, to w między czasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos. Jeśli

Kuchcik gotuje
Tom Yum z kurczakiem 369

podudzia kurczaka 3 szalotki 2 pędy trawy cytrynowej 2 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 cm kawałek imbiru 6 liści limonki (kaffiru) skórka i sok z 1 limonki 1 puszka pochwiaków 1 łyżka trzcinowego cukru 2 łyżki pasty tom yum 1 l mleka kokosowego 1,5 l wody 3 łyżki sosu rybnego liście kolendry do przyzdobienia Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka(...)podudzia z kością, bo bulion ugotowany na samej piersi nie smakuje tak, jak powinien. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmujemu podudzia i studzimy. Do garnka wrzucamy natomiast rozbite pędy trawy cytrynowej, liście limonki, pociętą w piórka szalotkę, drobno posiekany imbir i czosnek oraz pokrojone w cienkie paski papryczki chilli pozbawione nasion. Dodajemy dwie łyżki gotowej pasty tom yum (zawiera ona galangal

W SMAK
NALEŚNIKI ZIOŁOWE ZE SZPARAGAMI I SALSĄ 159

sos sojowy do smaku            sól jak potrzeba                   pieprz                          Sos Salsa: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ czerwona(...)pokrojoną w kostkę paprykę.Odstawić. Zrobić teraz sosy: - jogurt grecki wymieszać z sosem sojowym(ok.1 łyżki ale to rzecz gustu)   --paprykę oczyścić i pokroić drobno w kostkę.Szczypiorek opłukać i drobno posiekać.Szalotkę obrać i pokroić w kostkę.Kapary posiekać(też według swojego gustu).Składniki wymieszać z oliwą,sokiem cytrynowym i sokiem pomidorowym oraz octem balsamicznym ,doprawić cukrem,solą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 169

sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej w grube plastry skórka cytrynowa pieprz cytrynowy sól 250 g ciemnych pieczarek czarny pieprz świeżo mielony 4 łyżki  oliwy(...)estragonu 2 łyżki creme fraiche sól, pieprz do smaku natka pietruszki 100 g słodkiej śmietanki 30% 1. Mięso w plastrach posypać z dwóch stron solą, pieprzem cytrynowym i skórką cytrynową i zamarynować przez noc w lodówce. Następnie pokroić w duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu z każdej strony. 2. Pieczarki obsmażyć tak samo na tej samej patelni, obficie

Kuchnia Prezydentowej
Przepisy na babki. Odkryj babki kokosowe, jabłkowe i karmelowe! 74

cytrynową babkę bezglutenową, babkę z jabłkami i karmelową glazurą oraz babkę kokosową z lukrem cytrynowym! Zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne babki nie wymagają dużo czasu ani doświadczenia w pieczeniu. W niektórych przepisach wystarczy jedynie zmiksować wszystkie składniki, a ciasto włożyć do piekarnika. Co ciekawe, babkę możemy przygotować w wersji bezglutenowej lub wegańskiej. Przykładem ciasta bez glutenu jest bezglutenowa babka cytrynowa(...)glazurą. Smak jabłek dodatkowo podkreślony jest imbirem i cynamonem. Słodyczy dodaje zaś całości przepyszny sos karmelowy. Babka idealnie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Jest też idealna dla miłośników słodkości. Z kolei fani lekko kwaskowatych smaków z pewnością będą zachwyceni babką kokosową z lukrem cytrynowym. Jest niezwykle delikatna, lekka i miękka, a kokos idealnie komponuje się z lukrem

Żyję by jeść
Lemon Curd z żółtek 149

eksperyment wygilijny - dorsz w pomarańczach, który sam był niestety dość suchy, bezsmakowy i zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza(...)mnie natomiast, był cały czas dość rzadki. Dopiero po ostudzeniu i wstawieniu do lodówki zrobił się rzeczywiście gęsty, dlatego uważam, że to nie jest do końca warunek "gotowości" naszego sosu. Jak już napisałam - gdy uznamy, że już jest gotowy zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy potem najlepiej w słoik i chowamy do lodówki. U mnie wytrzymał tydzień i jeszcze

Jedzeniomania
wegańskie kotlety z bobu z dietetycznym sosem kurkowym 188

tapioki (można zastąpić ziemniaczaną). Polecam! :) WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU Z SOSEM KURKOWYM przepis autorski // jedna porcja ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~łyżka oleju ~opcjonalnie kilka łyzek mleka roślinnego jeśli masa jest tak gęsta, że ciężko się blenduje lub mąką jeśli masa jest rzadka ~sól, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek, szczypta kardamonu, lub inne ulubione przyprawy do smaku Bób blendujemy(...)połowie czasu obracamy na drugą stronę. Można je też usmazyć - obsypujemy lekko z obu stron mąką/bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju :) W tym czasie przygotowujemy sos. ~150g kurek ~80ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku ~2 łyżki posiekanego koperku Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki

chili & sugar
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 107

Kiedyś już robiłam takie cytrynowe pulpeciki z cielęciny. Teraz odświeżyłam przepis w związku z konkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka

To co kocham
Makrela z pastą tom yum i kurkami 159

Tydzień temu usłyszeliśmy od znajomych o pysznej płaszczce w tom yum zjedzonej u Pana Francuza na Nocnym Markecie. My jedliśmy u niego ostrygi z kimchi i

slodkokwasnapl
ŚWIADOME ŻYWIENIE - KASZE... CZYLI WARSZTATY KULINARNE Z ADRIANEM FELIKSEM 112

pierogi z kaszą gryczaną i obłędnym sosem ziemniaczanym złociste kluski z kaszy jaglanej chutnej z dyni i serem feta z kuskusem budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi bananami i sosem karmelowym   A najfajniejsze jest zawsze na końcu :) Degustacja, czyli to co tygryski lubią najbardziej :) I tym razem towarzyszyła mi Ania z Cytrynowej kuchni  A oto silna grupa

Kuchnia w opałach
Chicken Curry wg Buni 319

Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj

Buniabaje w kuchni
Twarogowe placuszki na kaszy mannie z cytrynowym kisielem 220

oczywiście jak wolicie). Smażyć placuszki z dwóch stron. Kisiel cytrynowy: Z cytryny wycisnąć sok (4 łyżki) i dodać startą skórkę (1 mała łyżeczka), szklankę wody, cukier oraz skrobię i wstawić na palnik. Mieszać, aż zgęstnieje. Ciepłym polać placki. Smacznego! :) * po ugotowaniu kisielu spróbować czy taka ilość cukru jest wystarczająca. Jeżeli sos wydaje się mało słodki, to wystarczy dosypać cukru

Kraina Miodem Płynąca
Placuszki z kaszy jaglanej, awokado i kurczaka 169

Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej  Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka  mąka kukurydziana mleczko kokosowe szczypta proszku do pieczenia kilka gałązek natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz cytrynowy do smaku Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)mielonym czarnym pieprzem, ja jednak użyłam cytrynowego. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wykładamy na nią masę (jak przy racuchach) i tworzymy niewielkie placuszki. Smażymy po kilka minut, aż z każdej strony będą rumiane. Zdejmujemy je z patelni na ręcznik papierowy, a następnie układamy na talerzu. Podajemy ciepłe ze świeżym, pachnącym czosnkiem sosem tzatziki

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania