feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem. Składniki (1-2 porcje): 30 g jarmużu (większa garść) - może być też młody szpinak, rukola czy roszponka 30 g orzechów włoskich 50 g borówek amerykańskich 2 figi sos: 1 łyżka oleju nierafinowanego 1/2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1. Na dnie
Powiedz dietom nieśmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto
Karo in the Kitchenłyżka soku z cytryny 1 ½ łyżki kakao Dodatkowo jogurt waniliowy borówki lub jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze
Pełny talerztuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty ostrej papryki w proszku Rybę odsączamy, przekładamy do miszecki, zalewamy sosem Teriyaki i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przekrajamy awokado na pół i przekręcamy połówki, aby się rozdzieliły. Usuwamy pestkę, a na jej miejsce nakładamy kawałki ryby w sosie. Całość przyprawiamy(...)odrobiną ostrej papryki. Jemy łyżką nabierając miąższ awokado wraz z rybą. Do takiego awokado polecam lekką sałatkę (u mnie garść mieszanki sałat z kilkoma pomidorkami koktajlowymi skropione oliwą cytrynową). Smacznego
Zawsze głodna!limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki olej do potraw z woka Przygotowanie: Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka do jarzyn. Na woku rozgrzewamy olej do potraw z woka, ja użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej Kiełki fasoli(...)wszystko razem mieszamy. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach gdy zmięknie kroimy go na mniejsze kawałki i wrzucamy do woka. Tak przygotowany farsz mieszamy i doprawiamy sosem sojowym Przygotowujemy płaski talerz z wodą - będzie nam potrzebny do namaczania ciasta ryżowego. Ciasto ryżowego wkładamy na talerz z wodą i namaczamy przez chwilę. Musimy wyczuć moment aby ciasto było
Taste Therapyfasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka świeżej bazylii cytrynowej 3/4 szklanki kaszy(...)stopniach około 15-20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę oraz fasolkę. Musztardę dokładnie mieszamy z miodem. Upieczoną rybę podajemy z ugotowaną kaszą i miękką fasolką. Całość polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta bloglubię kiedy mi coś chrupie w buzi. Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka sól, pieprz do smaku przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek ketchup pikantny 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka natka pietruszki 1 garść listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść majonez 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżeczka Sposób przygotowania
Kuchnia PaulettesUmyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi ziołami, skórką cytrynową i solą. Przepiórki natrzeć ziołami i odstawić na godzinę. Przepiórki podsmażyć na rumiano z obu stron, wlać wino i bulion, dusić do miękkości pod przykryciem (około 40 minut). Przepiórki wyjąć, do sosu dodać łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami. *miętą
królestwo garówRyba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je spożywać z uwagi na zawartość cennych składników zwłaszcza kwasów omega nam niezbędnych, zawartych zwłaszcza w rybach morskich, należy je spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Składniki: 1 kg filetów z ryby 4 cebule(...)puszka ananasa 1 puszka pomidorów pieprz cytrynowy sól, pieprz świeżo zmielony Ponadto mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy kroimy na niewielkie kawałki, kładziemy na ręcznik kuchenny obsuszamy z nadmiaru wody. Oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym zostawiamy na 10 minut. Rybę obtaczamy w bułce wymieszanej z mąką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną rybę kładziemy na ręcznik kuchenny
kgwjanczewopodana na ciepło i na zimno. Bardzo aromatyczna, kolorowa, a dzięki dodatkom – skórki cytrynowej i wina ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco
mojewypiekiinietylkowinnym. 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy sznurek, polewamy kilkoma łyżkami powstałego sosu z brytfanki, posypujemy odłożonymi kawałkami brzoskwiń i podajemy np. z buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego! :) Przepis na buraczki na ciepło Składniki: 4 buraki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Buraki zalewamy zimną wodą, wstawiamy
My Culinary Artmeksykańskim. Ostre, pożywne, a przy tym aromatyczne. Do tego proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zrealizowałem dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem(...)żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista
Wyprawy kulinarnenimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest(...)przypraw. Jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim
Ciastka - domowe słodkościOstrość curry i chilli łagodzą kawałki brzoskwiń. Sos – lekko pikantny, śmietanowy z wyczuwalną nutą brzoskwiń. Wszystko w przepięknym pomarańczowo-żółtym kolorze. Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców to musicie koniecznie spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – ok 500g kurczaka/indyka – 1 puszkę brzoskwiń – 1 kubeczek śmietany kremówki – 1 cebulę – czosnek (wg uznania, ja dałam(...)małe ząbki) – odrobina tłuszczu do smażenia – przyprawy: pieprz cytrynowy, curry (bardzo dużo), płatki chilli, sól – zioła: kolendra Mięso umyć, wykroić wszelkie błonki, tłuszcze i pokroić na kawałki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smażyć chwilę aż całość będzie szklista. Dodać mięso i przyprawy. Mieszać – mięso powinno się delikatnie prużyć. Dodać
Szybko Tanio SmacznieDzisiaj danie, od którego zaczęła się nasza przygoda z wietnamską kuchnią. Oczywiście później była zupa pho, bun cha nem i inne smakołyki. Ale kiedy trafiliśmy na
slodkokwasnapl