sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:56/86)

Ryba po grecku – dorsz po grecku 106

płatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na maśle z oliwą z obu stron na rumiano. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w julienne (cienkie, równe słupki o długości 5 cm i grubości 2mm). Cebulę pokroić w piórka (przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej

królestwo garów
Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą 151

pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru

Moja smaczna kuchnia
Jabłkowa śmietana 117

sos wykorzystaliśmy jako dodatek do selerowych placków. Składniki 200 g kwaśnej śmietany pół cytryny małe jabłko ! 100g ) cebulka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny pół łyżeczki curry   Przygotowanie   Umyłem cytrynę, wycisnąłem sok. połowy. Śmietanę wymieszałem z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jabłko obrałem, oczyściłem z gniazda nasiennego i starłem. Cebulę umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cieniutkie krążki. Jabłko i cebulę

R'n'G Kitchen
Seler naciowy w morelowym wywarze 139

posiekałem. Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką cytrynową. Kawałki selera oraz paski moreli gotowałem w winie na małym ogniu przez 10-15 minut, po tym czasie wyjąłem seler i morele. 50 ml wywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać zarówno na ciepło

R'n'G Kitchen
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 233

jedną porcję: 1 łyżka suszonych ziaren kolendry, średnia łodyga trawy cytrynowej, 1 duży ząbek czosnku, 2 świeże listki limonki kafir, 1 świeża zielona papryczka chili, 1 średnia dymka ze szczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cholera z telefonami 180

papryka 1 niewielki kawałek cukinii 1 niewielki patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku  sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę(...)patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam mrożony w sklepie. Tuż przed podaniem

les mirabelles
Placuszki pszenno-żytnie z cytrynowym przytupem - Pomysł na śniadanie. 301

Z aczynam nowy cykl, za waszą namową :) "Pomysł na śniadanie" , Chyba polubiliście te moje poranne zdjęcia i dostałam kilka próśb o przepisy. Odmówić nie

Farmażony
Produkty marki Seitenbacher. 157

marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów. 11) Bio olej z pestek dyni - czyli jeden z moich ulubionych tłuszczy roślinnych. Ma piękną, ciemną barwę, bardzo mocny aromat i smak, a do tego pasuje również do dań(...)olej sezamowy z tajskimi przyprawami - tłoczony na zimno z sezamu w firmowej olejarni. Imbir i pieprz nadają pikantności, a kolendra i trawa cytrynowa orzeźwiającej nuty. Orientalny smak wzmacnia również olejek cytrynowy. Idealny do dań mięsnych z woka, orientalnych sałatek jak i innych potraw warzywnych. 13) Olej i sól z przyprawami włoskimi (zestaw w cenie promocyjnej) Olej

Poranek na słodko
Sałata wiosenna z zaręconym kurczakiem w czerwonym sosie 202

paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na sałatę układamy upieczonego kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny

Mój Smak na Życie
Dorsz pieczony z warzywami 216

dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje) 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza 2 średnie marchewki 1 duża papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie gałązki świeżego koperku 3 plasterki cytryny lub limonki 3 cienkie plasterki masła pieprz biały (u mnie cytrynowy) sól dodatkowo: 1 szklanka(...)wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po ugotowaniu dodać 1/2 łyżeczki soli, przykryć i odstawić na 5 - 10 minut. Folię z upieczonego dorszem rozchylić, rozsunąć warzywa i na wytopiony sos położyć część ugotowanego ryżu. Tak przygotowanego dorsza nie wykładam z folii na talerz, tylko podaję razem z nią, wtedy ryż wchłonie cały sos, a ryba jest dłużej ciepła

Kuchcik gotuje
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 182

pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege. Są to szaszłyki z serem halloumi i warzywami, zamarynowanymi w oliwie i soku z cytryny z dodatkiem cytrynowej skórki, chilli i świeżej mięty. Pyszne! Mam nadzieję, że aura

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś z piekarnika 180

łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam  w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć

Passions hobbies life
Sałatka z ziół i chwastów z quinoą i cieciorką 173

dostępne. To jest właśnie baza dla mojego dania, a głównymi składnikami, które dają poczucie sytości są quinoa w trzech kolorach i cieciorka gotowana na parze, wszystko uzupełniają żółte pomidory, cytrynowy dressing i świeżo starte kłącze kurkumy.  Składniki: 2/3 szklaki ugotowanej trójkolorowej quinoy pół puszki cieciorki gotowanej na parze 2 żółte pomidory pół świeżego kłącza kurkumy 1/4 kiszonej cytryny(...)mięta tajska   - bazylia cynamonowa   - żółty tymianek cytrynowy   - majeranek Wykonanie: Całą zieleninę myjemy, osuszamy, większe liście rwiemy na kawałki i wszystkie wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowaną quinoę, pokrojone w plastry pomidory i cieciorkę. Całość polewamy dressingiem wykonanym z kiszonej cytryny, oliwy, wody i zmielonego pierzu indonezyjskiego. Składniki sosu należy ze sobą dokładnie zblendować, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję

Quinoa Raz!
Warsztaty "Światowe trendy w domowym wydaniu " z Galeo 155

przypraw i dodatki spożywcze ( m. inn. żelatynę, sodę, kwasek cytrynowy). Są dobrej jakości i w przystępnej cenie. Podoba mi się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo

Kulinarne przygody Gatity
Schab z kostką z patelni grillowej 177

marynata 1 papryczka chipotle w sosie adobo + łyżeczka sosu skórka otarta z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku 2 - 3 listki szałwii 4 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Kotlety opłukać i osuszyć. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Do miseczki nalać oliwę , dodać posiekany czosnek i papryczkę, startą skórkę cytrynową, listki szałwii porwane na nieco drobniejsze kawałki. Wymieszać

Stare Gary
Tatar z łososia wędzonego z awokado z nutą cytrusową. 146

nie.Zatem, użyłem:-łosoś wędzony-awokado-cytryna-pomarańcza-mięta cytrynowa; ew. trawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również.  Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie

BaRepas
Sezon na przetwory 293

pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami

Kulinarne przygody Gatity