sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:60/86)

Najpopularniejsze przepisy stycznia 2016. 10 pysznych propozycji. 152

Mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe  2. Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 3. Mocno czekoladowy budyń domowy 4. Ananasowa radość z chia. 5.Waniliowo-jagodowy deser kremowy z tofu. 6. Zdrowy marchewkowy omlet 7. Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 8. Black banana cake. Czarne (czekoladowe) ciasto bananowe

Słodkie okruszki
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 158

pieczone ziemniaki, grillowany chlebek. Bardzo lubię też grillowaną cukinię z sosem tzatziki. A jak to wygląda u Was? Dziś podrzucam Wam pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege. Są to szaszłyki z serem halloumi i warzywami, zamarynowanymi w oliwie i soku z cytryny z dodatkiem cytrynowej skórki, chilli i świeżej mięty. Pyszne! Mam nadzieję, że aura

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś z piekarnika 149

łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam  w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć

Passions hobbies life
Sałatka z ziół i chwastów z quinoą i cieciorką 141

dostępne. To jest właśnie baza dla mojego dania, a głównymi składnikami, które dają poczucie sytości są quinoa w trzech kolorach i cieciorka gotowana na parze, wszystko uzupełniają żółte pomidory, cytrynowy dressing i świeżo starte kłącze kurkumy.  Składniki: 2/3 szklaki ugotowanej trójkolorowej quinoy pół puszki cieciorki gotowanej na parze 2 żółte pomidory pół świeżego kłącza kurkumy 1/4 kiszonej cytryny(...)mięta tajska   - bazylia cynamonowa   - żółty tymianek cytrynowy   - majeranek Wykonanie: Całą zieleninę myjemy, osuszamy, większe liście rwiemy na kawałki i wszystkie wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowaną quinoę, pokrojone w plastry pomidory i cieciorkę. Całość polewamy dressingiem wykonanym z kiszonej cytryny, oliwy, wody i zmielonego pierzu indonezyjskiego. Składniki sosu należy ze sobą dokładnie zblendować, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję

Quinoa Raz!
Warsztaty "Światowe trendy w domowym wydaniu " z Galeo 127

przypraw i dodatki spożywcze ( m. inn. żelatynę, sodę, kwasek cytrynowy). Są dobrej jakości i w przystępnej cenie. Podoba mi się bardzo to, że nie dodawany jest do nich glutaminian sodu. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty i za super przydatny gadżet kuchenny do gotowania przypraw w zupach czy sosach. Dziś wylądował w garze z rosołem, wraz z przyprawami Galeo

Kulinarne przygody Gatity
Schab z kostką z patelni grillowej 148

marynata 1 papryczka chipotle w sosie adobo + łyżeczka sosu skórka otarta z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku 2 - 3 listki szałwii 4 łyżki oliwy z oliwek przygotowanie Kotlety opłukać i osuszyć. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Do miseczki nalać oliwę , dodać posiekany czosnek i papryczkę, startą skórkę cytrynową, listki szałwii porwane na nieco drobniejsze kawałki. Wymieszać

Stare Gary
Tatar z łososia wędzonego z awokado z nutą cytrusową. 119

nie.Zatem, użyłem:-łosoś wędzony-awokado-cytryna-pomarańcza-mięta cytrynowa; ew. trawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również.  Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie

BaRepas
Sezon na przetwory 265

pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Konfitura z jarzębiny z gruszkami

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 175

ziemniaków, ugniatamy na gładką  masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu orzechowym: - główka sałaty masłowej - garść orzechów włoskich uprażonych (np w piekarniku) - łyżka miodu - łyżka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 2 łyżki oliwy z oliwek niefiltrowanej Orzechy i pozostałe składniki do dresingu miksujemy w blenderze na gładki sos. Polewamy sałatę. Łososia przygotowujemy na parze z plastrem cytryny. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Krewetki w towarzystwie jaśminowego ryżu 182

sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek o krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną pietruszkę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Krewetki układamy na talerzu w towarzystwie ryżu. Można polać ryż  powstałym na patelni sosem maślanym. SAŁATKA Z ROSZPONKĄ: Składniki: kilka garści roszponki ogórek

Blondynka Gotuje
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 180

owocami? Ja uwielbiam owocową nutę ....Więc dziś zapraszam Was na mój mały eksperyment: Roladki schabowe nadziewane serkiem mascarpone i morelą- całość zawinięta w szynkę parmeńską i uduszona w sosie z dodatkiem półwytrawnego białego wina-to niecodzienna propozycja na wykwintny obiad czy uroczystą kolację-wprost rozpływają się w ustach! Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama(...)podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka do smaku 50 ml białego półwytrawnego wina Sposób wykonania potrawy: Schab

Wanilia i Kardamon
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 196

Malmo nie jadłam nigdy i chyba żadna inna wersja już mu nie dorówna. Idealnie komponował się z młodymi ziemniaczkami gotowanymi obowiązkowo w mundurkach i podanymi w śmietanowo-koperkowym sosie. Tak samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości(...)był dla nas później inspiracją podczas warsztatów kulinarnych, w jakich brałyśmy udział w rejsie powrotnym. Na zdjęciu moja wersja tatara z buraczkowym confit podana na krążkach pumpernikla.  Kardamonowo-cytrynowa . Tak z kolei kojarzy mi się teraz kuchnia szwedzka w wersji na słodko. Choć cytryny i miód cudownie uzupełniały też dressingi, jakie podano nam do wędzonej kaczki i absolutnie genialnych

KUCHARNIA
Co warto kupić w Lidlu 109

spirytusowy, cukier, sól, czosnek suszony, kmin rzymski, kwas cytrynowy. Tzatziki Eridanous 250 g - 1,99 PLN Zdaje sobie sprawę, że najlepsze tzatziki robi się w domu. Jeśli jednak i na to brakuje czasu, a chcecie mieć fajny dodatek do pieczonych ziemniakó w , czy  kotlecików z cukinii polecam wypróbować powyższy sos. Produkt jest tani co zachęca, aby chociaż

Bez Cebuli
Sałata po cesarsku 104

kostkę, zmiksowałem z czosnkiem oraz oliwą, bulionem, octem, sokiem cytrynowym, musztardą, pieprzem i pietruszką.. Domieszałem 6 łyżek parmezanu. Drugi ząbek czosnku obrałem. Kromki bułki opiekłem z obu stron na patelni wypędzlowanej olejem, mocno natarłem czosnkiem. Grzanki posoliłem, popieprzyłem i pokroiłem na kawałki. Sałatę umyłem, odwirowałem z wody, wymieszałem z sosem. Obłożyłem kawałkami grzanek, posypałem pozostałym parmezanem. PS: Sos

R'n'G Kitchen
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 143

winny. Wsypałam majeranek,  pieprz czosnkowy i cytrynowy. Wszystko wymieszałam. Pokroiłam drobno cebulę. Najlepiej przełożyć je do słoika, który można zakręcić. Układałam śledzie ścisło, przesypując cebulką. Zalałam je oliwą i odstawiłam do lodówki. Polecam! Smacznego!   Jak jesteście śledziolubni to polecam: śledzie smażone w zalewie octowej (klik)    śledzie w sosie śmietanowo musztardowym z koperkiem (klik)    sałatkę

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania