sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:69/86)

Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 239

postawiłam na łososia, którego upiekłam z cytryną i kolendrą. Bardzo, ale to bardzo polecam Wam to połączenie :) SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry oliwa z oliwek  Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku - posiekany 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek(...)mielony pieprz 2 łyżka posiekanej kolendry PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Z łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje. Każdą doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem. Układamy na kawałkach folii aluminiowej. Sparzoną cytrynę kroimy w plastry i układamy po 2 na rybie. Na koniec układamy po kilka gałązek kolendry i skrapiamy oliwą z oliwek. Zawijamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 290

dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni(...)łyżki tajskiego zielonego curry w proszku 2 cm kawałek świeżego imbiru (oskrobany ze skórki) 2 puszki (230 g) gęstego cremu kokosowego (nie mylić z mleczkiem) 4 łyżki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny garnisz: 125 g kiełków fasoli mung (taugè) kilka krążków papryczki chili listki azjatyckiego zioła Atsina cress (opcjonalnie) krewetki z patelni lub grillowane Kolendrę opłukać,osączyć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Klopsiki ...oszukane gołąbki 191

sprawia, że wyrób jest wysokiej jakości alternatywą dla wiodących w tej dziedzinie marek. Nowy produkt kieleckiej spółdzielni otrzymuje się ze świeżych, pozbawionych skórki tartych lasek chrzanu, kwasów (ocet, kwasek cytrynowy), soli i cukru oraz dodatków spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu, bo aż 70 proc., produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych(...)łyżka chrzanu   WSP "Społem ' 2 -3 łyżki  bułki tartej   Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany bulionetka do sosu cebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Kurcze pieczone winno cytrynowe 215

zachęcającą. Wino, które dodałam do kurczaka, jest wyrobem mojego wujka. Nie znajdziecie go w żadnym sklepie, ale zapraszam .....   http://www.winnica-dolinasanu.pl/   Składniki: 1 duży kurczak, 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżka tymianku (może być suszony), skórka z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, 2 łyżki soli, 150 ml wytrawnego wina białego, 2 cebule(...)środka., posypujemy skórka z cytryny. Do wewnątrz kurczaka wkładamy  pozostały czosnek i cebulę. Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem jaki powstał podczas pieczenia. Żeby kurczak był za każdej strony chrupiący i brązowo złocisty, powinno odwrócić się go podczas pieczenia. Robimy to w tym czasie jak już wierzch będzie przypieczony

Moniki Smakołyki
Symbol E - konserwanty 150

naturalne Aromaty syntetyczne  Regulatory kwasowości - są stosowane w celu zmiany kwasowości oraz zwiększenia trwałości żywności. Kwas octowy (E 260) Octan wapnia (E 263) Kwas mlekowy (E 270) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas winowy (E 334) Substancje zagęszczające i emulgatory (400-499) - nadają żywności trwałość i jakość. Agar (E 406) Mączka chleba świętojańskiego (E 410) Guma arabska ( E 416) Pektyna(...)coraz bardziej spoglądam na wieczka opakowań i po prostu jak widzę nie znajomą dla mnie substancje odkładam z powrotem produkt na półkę. Wystrzegam się jeść mega przetworzonych produktów typu sosy do sałatek, chipsy, czekoladowe batoniki itd. Na prawdę uwierzcie bez tego można żyć! Po prostu można to zastąpić o wiele, wiele lepszą żywnością takimi jak: jabłka, pomidory, razowy chleb. Pozdrawiam

Truskawkowa Fiesta
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 173

Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy go dodać również do grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe(...)nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica

WojnaNaSmaki.pl
Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową 281

wódki;2 papryczki chili;około 1/3 - 1/2 cytryny.Papryczki przekroić i usunąć ze środka pestki. Pokroić w kawałki.Cytrynę sparzyć i obkroić skórkę. Jeśli lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy. Jeśli mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce(...)Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 190

grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką.   Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona  oliwa(...)części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać z ulubionym sosem

Ugotować
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 166

nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie(...)kompletnie sobie nie radzę..     Składniki na 4-5 porcji: Marynata: 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki chili 1 limonka 1 łyżka sproszkowanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ziaren kolendry 1 podwójny filet z kurczaka Sos: 2 cebule 300ml mleka kokosowego 3 papryki żółte lub czerwone 1 zielona papryka Dodatki: 2 łyżki sezamu 2 łyżki

Wrzosowa Polana
Sałatka z grillowanym serem camembertem i smażonym kurczakiem 212

majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki maślanki 9 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek imbiru 2 cm 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 3 gałązki zielonej pietruszki 1 łyżka masła Przygotowanie: Piersi z kurczaka(...)cytryny, przyprawy do kurczaka) - całość blendujemy. Odstawiamy zamarynowanego kurczaka na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki ( jogurt, majonez, maślanka, czosnek, pieprz i bazylia) - blendujemy Ser camembert kroimy na kawałki i grillujemy około 4 minuty. Cukinię myjemy i kroimy na długie bardzo cienkie plastry - aby była

ClauditteMissCooking
Roladki z kurczaka w sosie szałwiowym 164

Witam Was! Często dostajemy pytania jak to naprawdę z nami jest... kto tego bloga prowadzi, kto gotuje, kto co robi... Nie ma żadnych tajemnic i szczerze

Pora coś zjeść
Sałatka z makaronem ryżowym i surimi 308

się mówi sałatka jest to sałatka na winie . Oczywiście do jej przygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego.    Sałatka  z makaronem ryżowym i surimi Czas przygotowania: 15 minut Składniki:  1,5 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego 1/2 ogórka wężowego 7 paluszków krabowych(...)słupki i dodajemy do makaronu. paluszki kroimy na pół, lekko je rozdrabniamy na mniejsze włókna. Wraz z ogórkami dorzucamy do miski z makaronem. Do sałatki dodajemy majonez, jogurt, sok cytrynowy i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym... 191

Składniki: filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 4 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, woda 4 szklanki kupiłam u rybaków(...)śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam, filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę do lodówki, do worka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania-z worka nic się nie sypie naokoło na bardzo gorącym oleju smażyć filety z każdej strony na rumiano, odkładać do miski obraną włoszczyznę w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki na słodko - z bananem i marchewką 144

banany 125g serka mascarpone 7-8 niedużych marchewek 2 małe jajka 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta papryki chili olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Marchewkę gotujemy do miękkości, ale tak, by pozostała jędrna, studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach(...)ciasta, formujemy kotleciki (powinny się lekko kleić do rąk) i obtaczam je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Można do nich przygotować sos, np. marchewkowy

Kolorowy Przepisownik
Pieczony łosoś na szpinaku 190

Składniki: 680g łososia, 500g szpinaku ( ja użyłam mrożony ), 1 cebula, masło, 1 i 1/2 cytryny, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, garść koperku. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć do zarumienienia na maśle. Dodać szpinak i dusić do momentu aż będzie miękki. W między czasie posolić i popieprzyć. Gotowy szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na chwilkę do lekkiego przestygnięcia. Łososia(...)zetrzeć masło na tarce o drobnych oczkach. Na górze poukładać plasterki cytryny. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 25minut. Od czasu do czasu podlewać łososia sosem, który się wytworzył.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 195

otarta z 1 cytryny, 1/2 białej cebuli, 50 g gorgonzoli, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżka masła, sól i grubo mielony pieprz, oliwa, świeże zioła do przybrania (na zdjęciach macierzanka cytrynowa). Przygotowanie: Makaron wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4 minuty krócej niż zaleca producent. Cebulę posiekać, dynię razem ze skórą pokroić w drobną kostkę(...)minuty.  Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje.  Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając, do czasu aż ser się rozpuści.  Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać skórkę otartą

SzczyptaSmaQ
Pasta alla Norma 233

powodu dla mieszkańców Katanii nazwa ta jest symbolem doskonałości. W oryginalnym przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!! Do smażenia bakłażana użyłam oliwy Naturale Monini,która jest szczególnie zalecana do smażenia, gdyż jest bardziej odporna na wysokie temperatury. Zauważyłam(...)orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach  oliwy extra vergine Delicato  dusimy(2/3 min) pomidorki przekrojone na pól, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której gotuje się makaron.  Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 mni). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której

Mia Cucina Sofieta
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 240

masę, która będzie przypominać w konsystencji gęstą kwaśną śmietanę Powyższe czynności można przygotować dzień wcześniej. W dniu przekładania tortu: Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, 2 łyżki sosu owocowego wymieszać z żelatyną, następnie żelatynę wlać do pozostałych owoców. Dokładnie wymieszać lub zblendować, żeby żelatyna dokładnie się rozpuściła i żeby nie było grudek. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Schować(...)zmiksować do połączenia 2-3 minuty, cały czas miksując łyżka po łyżce dodać mus owocowy. Miksować tylko do połączenia składników. Dodatkowo: 0,5 szklanki przegotowanej wody kilka kropel olejku cytrynowego 4-6 rurek do napojów, im grubsze tym lepsze, dno od mniejszej tortownicy Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat z większego biszkoptu, zwilżyć, bardzo delikatnie ponczem, wyłożyć trochę ponad

moj przepis na
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 140

kolejności przecinamy go na pół i wyciągamy ze środka swego rodzaju włoski (tak zwana gardziel), uważając, żeby nie uszkodzić serca warzywa. Kroimy na plastry i wrzucamy do miski z cytrynową wodą, aby karczochy nie ściemniały.  Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy karczochy i smażymy do zarumienienia na złoty kolor. Potem przekładamy na talerz. Na tą sama patelnię wrzucamy boczek(...)kolejności dorzucamy: czosnek, tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania