sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:63/86)

Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 168

równie wielką ostrożnością skusiłam się na te czarne maleństwa. I nie żałuję! Małże okazały się fantastycznie przyrządzone. Nie wiem czy to zasługa małży samych w sobie czy zniewalającego sosu, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu poprosiłam o... dokładkę :) W cataplanie były także kawałki ryb, np. żabnica.  Hiszpańska odpowiedź czyli pajeja , że ojeja Mowa oczywiście o hiszpańskiej paelli (czyt. pajeja(...)muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie

bastalena
Penne z sosem cukiniowym 167

wyłożyć na talerz, polać sosem cukiniowym, obsypać pokrojonym w kostkę pomidorem. Na wierzch można ułożyć kawałki gotowanego kurczaka. Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Karoliny - Ciasto z cukinii i Lazania z cukinii Alicji - Kasza jaglana z cukinią, marchewką i brokułem Ani - Cukinia a la ananas na zimę i Ciasto cukiniowe z malinami i kremem cytrynowym Jeśli chcesz

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pomarańczowe risotto z żurawiną 213

być taki żeby wchłaniał sos i sie nie zlepiał). 3 łyżki oliwy, ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 pomarańcza naturalna, 2 mandarynki, ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub w ostateczności gorąca woda i warzywko) 30 g suszonej żurawiny 60 g parmezanu ( startego i w płatkach) 1 łyżka masła swieże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek cytrynowy sól/pieprz/ Wykonanie

Mia Cucina Sofieta
Śledzie w pikantnej salsie 231

przepisu na marynowane ryby aromatyzowane, Marynowałam śledzie w marynacie z mieszanką przypraw: pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Śledzie przygotowuje się dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i przypraw(...)smaczna. składniki : 3 zamarynowane płaty śledziowe a’la matjas 1 duża cebula czerwona 3 łyżki zalewy wraz z przyprawami z marynowania śledzi 3 łyżki oleju rzepakowego 1 op. sosu salsa Winiary Zamarynowane płaty śledziowe kroimy na kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 227

razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika.     Składniki: - 2 duże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona    Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka(...)mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy przygotowanym masłem (część zostawiamy do groszku), skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Woreczek zamykamy i nakłuwamy w kilku miejscach. Paprykę kładziemy do „miseczek” zrobionych z folii aluminiowej, solimy i skrapiamy

mojewypiekiinietylko
Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami 190

gniazdka makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 1 duży pomidor 1 szalotka 4 ząbki czosnku pęczek pietruszki pieprz cytrynowy i sól do smaku odrobina oliwy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi myjemy, doprawiamy  solą i pieprzem cytrynowym z obu stron, do środka wkładamy po 2 plastry cytryny i dużo pietruszki, całego pstrąga skrapiamy oliwą i zawijamy(...)Pstrągi układamy na dolne piętro parowaru, na górne układamy różyczki brokułu i wszystko parujemy 25 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przyrządzamy prosty sos. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubicie bardziej ostro

Niezły Młynek
Placki dyniowe po indyjsku - CZAS NA DYNIĘ! 183

łyżka - sól - pieprz cytrynowy - 200 ml śmietanki 30% - świeże oregano i bazylia posiekane - masło - oliwa z oliwek Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę dodajemy masło, smażymy kurczaka dodajemy przyprawy po około 8-10 minutach, jak kurczak już będzie dobry zdejmujemy na chwile z ognia, dodajemy śmietankę, mieszamy wszystko razem, stawiamy ponownie na gazie i odparowujemy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem dodajemy

SMYKWKUCHNI
Łosoś marynowany a la gravlax 230

Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette.  Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego(...)wódki czystej duży pęczek posiekanego koperku biały pieprz 1 . Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu.  2 . Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając.  3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając

Kuchnia Prezydentowej
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 155

Akademii Smaku Siemens . Pyszna przystawka, czyli Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową . Nieraz przyrządzałam w domu panierowany camembert , ale nigdy w takiej postaci z tak pysznymi bakaliami w sosie słodkim. Tak przygotowany ser był niesamowicie smacznym połączeniem smakowym. Przystawka była podana z podpieczonym pieczywem, które był pomocne przy rozpływającym się na talerzu, płynny i ciepłym serem camembert. Ta przystawka(...)całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lunch u Dyletantów 185

ricotta, vinagrette cytrynowy. Idealnie usmażone kwiaty cukinii z delikatnym nadzieniem z kremem z ricotty. Jagnięcina, bakłażan, puree z czosnku.  Mielona jagnięcina zapieczona na połówce bakłażana. Tak jak nie przepadam za bakłażanem, tak ten był przygotowany genialnie. Zjadłam z wielką przyjemnością, chociaż po cichu troszkę się bałam, ze będzie mdły i za bardzo bakłażanowaty ;) Dorsz, fasolka szparagowa, sos tatarski. Wspomnienie

królestwo garów
Tajska zupa curry z warzywami 158

laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru, 2 łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie na papkę. Do garnka wlać olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę

Kuchnia Pokoleń
Ravioli z mięsem 106

szczypta pieprzu cytrynowego 1 ząbek czosnku 1 jajko Ciasto podstawowe zagnieść dodając wody tyle by nie było zbyt miękkie. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ciasto wałkować cienko, nakładać porcyjki mięsa, posmarować dookoła mięsa wodą (pędzelkiem lub palcem) przykryć drugim plackiem, przyklepać i pociąć radełkiem w kwadraty. Gotować w osolonym wrzątku , odcedzić , podawać z masłem lub sosem

Gotowanie jest łatwe
Miętowe rosotto 194

trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym lub lekkiego Dietetycznego Kremowego Risotto z selera. Niezmiennie najczęściej odwiedzanym na moim blogu jest Dietetyczne kremowe Risotto kalafiorowe Jakowoż lato się już zaczęło i narasta chęć na odświeżające smaki tym razem podaję Risotto miętowe z podduszonym porem które nadaje mu delikatnego słodkiego smaku i kremowości.Kozi kremowy ser uszlachetnia smak sosu choć można zastąpić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 154

nawet przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu(...)Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik .  Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).                    Posiada właściwości

Życie na widelcu
Sałatka z brokułem i fetą 178

trawą cytrynową) pieprz 1 puszka czerwonej fasoli Sałatka z brokułem i fetą - przepis: Brokuła gotujemy al dente. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia, a najlepiej zahartować go zimną wodą. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Do miseczki dodajemy różyczki brokuła, makaron, odsączoną czerwoną fasolę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę fetę i całość mieszamy z sosem przygotowanym z jogurtu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z zielonymi szparagami. 256

tego sos na bazie mleczka kokosowego. Ja szparagów nie obieram, odłamuję tylko zdrewniałą część i dobrze myję pod bieżącą wodą. Będzie pysznie :) Składniki: 300g makaronu 1 łyżka oleju kokosowego 1 duża cebula- kostka 3 ząbki czosnku- kostka pęczek szparagów zielonych 3 łyżki kaparów  4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka tymianku (świeży lub suszony) 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżka

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania