soku z cytryny 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny sól, pieprz spora garść świeżej mięty + 1 łyżka posiekanej Kurczaka myjemy i suszymy. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz. Do środka kurczaka wkładamy połowę mięty. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, na folii układamy połowę pozostałej mięty(...)stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, odchylamy folię zdejmujemy miętę z wierzchu i pieczemy aż kurczak będzie rumiany. Często podlewamy sosem, który się wytworzył. Po podaniu posypujemy kurczaka posiekaną miętą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturechciała nawet skosztować kalorycznej potrawy. Mąż zjadł więc porcję swoją i żony. A Kaiserschmarrn serwuje się do dziś w najbardziej eleganckich wiedeńskich restauracjach i hotelach. Kaiserschmarrn świetnie smakują polane sosem waniliowym CREME ANGLAISE Print Omlet cesarski Kaiserschmarrn Coś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Kategoria Na słodko Kuchnia Austriacka Czas(...)sztywną pianę. W rondelku rozpuść masło. W miseczce roztrzep żółtka, dodaj roztopione masło, mleko i wymieszaj z cukrem. Dosypuj stopniowo mąkę i mieszaj. Dodaj odrobinę aromatu waniliowego i skórki cytrynowej. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Kaiserschmarrn możesz przygotować zarówno w piekarniku jak i na patelni. Z piekarnika będą smakowały bardziej jak ciasto
smakowitehistorie.comgroszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra. Kolejno: Zupa marchewkowa z chilli i Pikantny krem z pomidorów. Obie zupy bardzo fajnie kremowe, sycące, idealnie gorące ( wspaniałe(...)bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne – ciężko się było zdecydować na jedno, dlatego wyjadałam z od siebie i od kolegi! Wyrazisty smak, wyczuwalny aromat przypraw, bardzo sycące, gorące
Ostra na Słodkopół kostki stopionego masła Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy 200 g suszonych pomidorów na słońcu bez zalewy 1 jajko sól pieprz cytrynowy 1 mały ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki. Soczewicę namoczyć w zimnej wodzi, zostawić na całą(...)krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi. Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym posypane pomidorkami lub podsmażone na masełku. Smacznego
pieprzny smaczekstarych książek. W spadku po babci dostałam parę takich perełek. Sama przyjemność grzebać w takich książkach, to jest naprawdę ogrom ciekawej (dla mnie) wiedzy. Już tam pal licho kwaski cytrynowe, tony cukru, masła i śmietany, takie były kiedyś czasy. Ostatnio natknęłam się np. na przepis na murzynka, w którym były dwie szklanki cukru. Obłęd. Na szczęście mamy w tej chwili(...)jedyno, 50 lat. Ja mam prawie 40. Te cyfry powoli zaczynają mnie przerastać. Ale dobra, nie o tym… Jakiś miesiąc temu studiowałam parę starych książek kucharskich, w poszukiwaniu sosu do wędlin. Na święta. Znalazłam swoją ulubioną piątkę. Z piątki wybrałam trójkę. Mając problem z wybraniem jednego, postanowiłam je połączyć. Mogłam zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam się jednak ograniczyć do kilku
Kardamonovypowiecie na małą zamianę świątecznej ryby? Zamiast karpia sum pieczony w sosie koperkowo - musztardowym? Przepyszna jest ta ryba. Bardzo szybka w przygotowaniu, bez smażenia, bez babrania w mąkach,naprawdę warto spróbować. Pierwszy raz ją przygotowywałam i jadłam. W ogóle nie wiedziałam jak się za nią zabrać, na szczęście był to już gotowy filet - z całą nie dałabym rady(...)jakoś tak nic mi nie pasowało - to zrobiłam po swojemu :-) Zapraszam !!! Składniki: filet z suma łyżka musztardy garść koperku 2 łyżki oleju sól, pieprz cytrynowy odrobina ostrej papryki w proszku Sposób przygotowania: Filet z ryby dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Kwadrat foli aluminiowej posmarować olejem. Rybę oprószyć solą i pieprzem
pieprzny smaczekbudzi wiele paradoksów – w 1811 r., w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: „Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą, w Portugalii i Czechach sporządza się z niej sosy, wyróżniające się przyjemnym, kwaskowatym smakiem”. Krajem, który zaryzykował jak o jeden z pierwszych, przełamać te opowieści była Rosja. Tam już od XV wieku uprawia się pomidory. W Polsce pojawiły się wraz(...)jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy i mikroelementy. Pomidory posiadają sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów
Bon Appetit MałgorzatyChile prezentując flagowy trunek tego kraju - pisco. Do jego produkcji wykorzystuje się grona Moscatel de Alejandría. Ten aromatyczny winiak poddawany jest procesowi starzenia i podawany jest zazwyczaj z sokiem cytrynowym, białkiem i cukrem pudrem. Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi(...)szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna
królestwo garówDzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z pietruszki z aromatem czosnku i cytryny. Można je wykorzystać jako dodatek do wielu dań, nie tylko do makaronów. Ja użyłam go jako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam(...)ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny i skórka z połówki 2 pęczki natki pietruszki 1 łyżeczka ziół włoskich oliwa extra vergine - ok 1/2 szklanki - użyłam o smaku cytrynowym Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na papkę. W lodówce można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni. Pesto dłużej zachowa świeżość, jeśli wlejemy na wierzch dodatkową porcję
Czerwień i błękitmiód, cukier biały i brązowy, ale słodzika brak. v Olej, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny v Na balkonie swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia. v Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste(...)sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem ( click ), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko, to jadam je w towarzystwie warzyw. Staram się aby było lekko, ponieważ obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina
Mia Cucina Sofietacytryny. Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla smak sosu i słodycz mięsa, wnosi odrobinę ostrości, cierpkości i świeżości. Z gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby. Ale bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do lekkich dań(...)więc polecam przygotowywać jednorazową porcję, chyba nie chcecie jeść mało apetyczną pietruszkową papkę? Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 2-3 średniej wielkości ząbki czosnku otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa Opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek i szczypta soli JAk PRZYGOTOWAĆ GREMOLATĘ? Przygotowanie: Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy z odrobiną soli. Cytrynę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcienkie plastry i polać cytrynowo-czosnkowym dressingiem. W takiej wersji można je przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około 4 dni i sukcesywnie wykorzystywać jako przełożenie kanapek lub dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 pojedyncze piersi kaczki (ok 250 g każda) w temp. pokojowej sól morska, pieprz DRESSING CYTRYNOWO-MIODOWY 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki(...)zakręcamy i mocno potrząsamy lub w miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu poza oliwą. Mieszamy i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA : Niedużą żaroodporną foremkę ustawiamy na kratce w środkowej części piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu. Piersi kaczki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy
cool and mintykarkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie. CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla. GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki miodu Ulubione warzywa - u mnie: 4 papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski 1 cukinia - nieobrana, pokrojona w paski
Powiedz dietom nieprzygotowania w trakcie warsztatów mieliśmy: pieczoną kiełbasę z wędzonym boczkiem i cebulą i pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka grillowaną kiełbasę wieprzową dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej z musem morelowym i zapiekaną gruszką z serem bryndza Na czas warsztatów(...)naszych talerzach zagościły bardzo smakowite małe dzieła sztuki. Muszę przyznać, że podniebienia prawie wszystkich uczestników warsztatów podbiła kiełbasa, jak ją nazwaliśmy orientalna, z dodatkiem chili, słodkiej papryki, trawy cytrynowej, świeżego imbiru, galangalu, tajskiej bazylii i świeżej kolendry. Smakowała i pachniała wyśmienicie. Jeszcze raz chciałam bardzo serdecznie podziękować organizatorom warsztatów za tak trafny wybór tematu i oczywiście za zaproszenie. Atmosfera
Kulinarne przygody Gatitytrochę przeźroczyste, średnio smakujące... I może właśnie dlatego pietruszka jest mało docenionym warzywem w polskiej kuchni i chyba w ogóle w kulinariach, a przecież, to właśnie ona nadaje zupom i sosom głębszego smaku, to bez niej rosół ma nieco płytszy aromat i to ona w swojej prostej, białej istotce zawiera najwięcej umami :) Dobrze przyrządzona może stać się przepysznym dodatkiem do obiadu(...)się na pomyśle Michała z rozkoszny.pl i delikatnie modyfikując pod siebie, ukręciłam niezwykle pyszną pastę do kanapek z pietruszki, orzechów i igiełek rozmarynu, gdzieś w tle dodaje orzeźwenia cytrynowa skórka. Myślę, że cały sekret pyszności tej pasty tkwi w mleku, w którym gotuje się pietruszka i która dzięki temu staje się łagodna w smaku i kremowa
Kuchnia w Słońcu Skąpanawiejskiej 1 łyżka masła sklarowanego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki pęczek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i pieprz biały do smaku Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku. Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko(...)porach po około 10 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj śmietankę. Wymieszaj po czym dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku. Polej pstrągi sosem i podawaj z garstką ugotowanego ryżu
Gotuj Sam!moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek) i wyrabiamy 2-3 minuty. Masę odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową (lub rozpalamy grill(...)kiełbaski. Grillujemy na patelni lub na grillu (odległość od żaru ok. 15 cm), na średniej temperaturze, ok. 6-7 minut z każdej strony. 3. Podajemy z dipem miętowo-jogurtowym, sosem czosnkowym, tzatziki lub kwaśną śmietaną. Można też podawać polane sosem pomidorowym lub pieczeniowym - moim zdaniem opcje dyktują osobiste preferencje smakowe - jedzcie z czym lubicie. ;) I tak smakuję każdemu, niezależnie
Kuchnia Prezydentowej