sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:65/86)

Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem 150

pieprzem cytrynowym. Posypujemy 1 łyżką tartego sera. Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym. Czynności powtarzamy w kolejnej warstwie zapiekanki. Na wierzchu posypujemy więcej sera, około 4 łyżki. Beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i stale mieszamy, aż dobrze się połączą. Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu - robimy

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti z łososiem i cukinią - najlepsze! 310

pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut, na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, przykrywamy patelnie pokrywką dusimy około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 150 ml śmietanki, doprawiamy, odparowujemy tak aby sos zgęstniał

SMYKWKUCHNI
Kurczak po marokańsku 424

świętach wszyscy chyba cierpimy na przejedzenie i przesyt wszelkiego tradycyjnego jadła. Jasne, każdy je lubi, no ale ile można? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym sosie o smakach typowych dla kuchni marokańskiej, podanego z kaszą kuskus i pieczonym bakłażanem.Do przygotowania dania użyłem:500 gram filetów z piersi z kurczaka,1 szklanki kaszy kuskus,50 gram płatków migdałowych(...)gram zielonych oliwek,1 bakłażana,1 czerwonej papryki,pęczka świeżej natki kolendry.2 łyżek przyprawy garam masala,2 łyżeczek kminu rzymskiego,1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry,1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli,oliwy.Przygotowania kurczaka po marokańsku jest bardzo proste, a efekt oszałamiający. Gotowanie rozpocząłem od pokrojenia piersi kurczaka w poprzek - w plastry o grubości około 1 centymetra

Wyprawy kulinarne
Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami. 159

domu unosi się nieziemski zapach. Sprawia on, że nie można się wprost doczekać konsumpcji. Jego sprawcą jest ziołowa gremolata, w której moc czosnku harmonijnie łączy się z olejkami eterycznymi cytrynowej skórki i czystym zapachem ziół. Aromat przenika zarówno mięso, jak i bagietkę. Polędwiczka pieczona w ten sposób zachowuje całą swoją soczystość, a bułka (od zewnątrz) staje się atrakcyjnie chrupiąca. Wykonanie(...)cytrynową i 2 łyżki oliwy. Wymieszać dokładnie.  Masą ziołową wyłożyć równomiernie obie części bagietki. Położyć mięso na dolnej części bułki, przykryć dokładnie górną i bardzo ściśle owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i piec 1 godzinę. Po wyjęciu pozwolić odpocząć 10 minut. Kroić w grube plastry i podawać z sałatami i ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Ogórki kwaszone po kozacku. 163

sosu podawanego do sztuki mięsa z wołowiny czy wieprzowiny, nada mu zaskakujący smak. Trzeba zwrócić uwagę na to,czym różni się kiszenie od kwaszenia. Kiszenie odbywa się naturalnie z dodatkiem soli, bez dodatkowego zakwaszacza np. w postaci octu. Następuje naturalny proces fermentacji i trwa dość długo. Kwaszenie, to zalewanie produktu zakwaszoną zalewą z dodatkiem octu lub soku cytrynowego. Pomagamy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Piersi kurczaka- pieczone w chipsach 24846

słodkiego sosu chili. Proporcje z przepisu- na 2 piersi i górkę zielonego. Szybko.Łatwo. I inaczej. Spróbujcie! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka ziemniaczane chipsy paprykowe (u mnie TopChips z Bieronki) papryka ostra wędzona chili cayenne sól jedno jajko, rozmiar M mała gotowa mieszanka sałat śródziemnomorska 4 łyżki dobrej oliwy po ½ łyżeczki soli, pieprzu i cukru łyżka stołowa soku cytrynowego

Karo in the Kitchen
Przetwory - przepisy 152

jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński

Wiem co jem
Krewetki po białowiesku 125

sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy ryż. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię razem z kukurydzą i ryżem- chwilę podsmażamy. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Tuż przed podaniem posypujemy potrawę posiekaną natką pietruszki. *edit: Nasza żubrówka w dziczy Jest to szybki, aromatyczny obiad, z czosnkiem i żubrówką "dla zdrowotności". Myślę, że żubrówkę można zastąpić trawą cytrynową, ale wtedy

les mirabelles
Słodka tarta owocowa na poprawę humoru 83

kiedy tarta ostyga przed zjedzeniem. Na ogół jemy letnie tarty polane waniliowym sosem lub podane z lodami. Waniliowy sos można łatwo ugotować ale jeśli nie mam czasu to robię go na zimno. To nic trudnego. Wystarczy zmiksować żółtka z cukrem i wanilią oraz schłodzoną kremówką. Waniliowy sos na zimno ubijam lekko aby łatwo można nim było polać ciasto. Jakoś(...)sosem to pyszny deser. No cóż przepadam za jabłkami i pewnie każde ciasto z jabłkami na blogu nazwałam pysznym deserem. Tarta jabłkowa 8 porcji Składniki: 300 g pszennej mąki 100 g cukru 200 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody szczypta soli do smaku 4 jabłka średniej wielkości, obrane ze skórki, nasiona wydrążone 1 łyżka cynamonu 3 łyżki cukru Sos

codojedzenia
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 191

stole. Przygotowuję go w najróżniejszych postaciach, a tym razem chciałam Wam zaproponować jego bardzo prostą, słodką wersję pieczoną w foli, podawaną z makaronem pappardelle w pistacjowym pesto oraz z sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym jak i dzieciom:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI(...)umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki cytrynowej, solą i pieprzem. Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą

Słodko-Słony Świat Ilony
Zielona sałata z cykorią i serem feta 121

Późnym latem wiosenno-letnie kolory na talerzu napawają bardzo optymistycznie. Zielona sałata, cykoria i ogórek z sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha(...)sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos w ziołach • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 łyżki soku cytrynowego • 1 łyżeczka cukru • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Umytą sałatę poszarpać na drobne kawałki. • Liście cykorii pokroić na paski. • Ogórek obrać

To co kocham
Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami 110

coś w sobie. Jest lekki, kremowy, z dodatkiem egzotyki i naszych domowych jagód - do których swoją drogą mam słabość! Dziś przygotowałam dla Was deser - Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami. Lekka wariacja przepisu podstawowego prezentowanego już na blogu. Jeżeli lubicie smak cytryny i nie macie nic przeciwko jagodom, to ten deser jest dla Was! Częstujcie się!"Składniki(...)cytrynową. Dodajemy cukier puder z wanilią. Gotujemy do momentu, gdy śmietanka zaczyna wrzeć. Zdejmujemy z gazu. Wyjmujemy laskę wanilii. W szklance łączymy żelatynę z łyżką zimnego mleka, gdy się rozpuści przelewamy do śmietanki i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.Śmietankę przelewamy do foremek – najlepiej silikonowych – odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos jagodowy.Do

Słodkie Przyjemności
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup 1098

cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego) 1 limonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu

karmelowy
Czekoladowe mole 152

znakomicie się do tego nadają.  Ogólnie są to gorzkie czekolady o dość wysokiej zawartości kakao w kilku wariantach smakowych. Osobiście zakochałam się w "Crunchy" i tez z nadzieniem cytrynowym. Klasyczna natomiast okazała się wyśmienitym dodatkiem do przeróżnych deserów.  Danie podane na porcelanie Bogucice - Antonio Składniki: 2 łyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej Terravita 70% 1 łyżka oliwy(...)wystudzenia. Kiedy jest zimne wyjmujemy korę cynamonu, gwiazdkę anyżu i goździki. Całość zagotowujemy i dodajemy kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.  Gotujemy jeszcze nasz sos ok 20 min. na małym ogniu. W między czasie możemy dodać jeszcze bulionu, tak aby konsystencja sosu była dla nas idealna. Kiedy sos jest gotowy dokładnie go miksujemy blenderem

Malinowe Pocałunki
Pappardelle z brokułami 192

kwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony- olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki i opłukałam. Ugotowałam we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i soku cytrynowego,  przez 3 minuty. Przełożyłam do wody z dodatkiem lodu, a następnie wyjęłam, odsączyłam z wody i pokroiłam je na cząstki (kilka zostawiłam w całości).  Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszkliłam pokrojone szalotki(...)czosnkiem, dodałam pokrojone brokuły. Obie śmietany wymieszałam z solą i wlałam na patelnię z brokułami, dodałam posiekany koperek, doprawiłam białym pieprzem i czosnkiem. Gotowałam do chwili, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (pod koniec gotowania dodałam pozostałe brokuły).  W międzyczasie ugotowałam makaron (al dente), odcedziłam. Gorący przełożyłam na talerz, polałam sosem z brokułami.Wbrew pozorom  mimo, że danie jest

mojewypiekiinietylko