łyżeczka trawy cytrynowej świeżej lub 1 łyżeczka suszonej 1/3 zielonej papryczki chilli pokrojonej w małe kawałki ( jeśli pasta ma być ''czerwona'' czyli ostrzejsza dodaj czerwoną papryczkę) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę szalotki 1/2 łyżeczki startego imbiru / 2 cm kawałek 1/3 łyżeczki skórki z limonki 1 łyżeczka soku z limonki 1/4 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki soli Do moździerza(...)wrzucamy wszystkie składniki i ucieramy na pastę. Przechowujemy w lodówce. Dodajemy do sosów typu curry, zup tajskich i dań kuchni azjatyckiej
KuchcikoweLoveSkładniki: 200 g łososia wędzonego 200 ml śmietanki 30% natka pietruszki 1 cebula 40 ml białego wina wytrawnego oliwa z oliwek pieprz i sól imbir w proszku pieprz cytrynowy makaron tagliatelle chilli Oryginalna wersja tego dania : "Doradca Smaku" odc. 8: Tagliatelle domowe z wędzonym łososiem i żubrówką Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i posiekaną w piórka cebulę(...)wino nam się zredukuje dodajemy śmietankę, ale nie całość. Dodajemy także sól, imbir, pieprz. Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok 5-7 minut. Do sosu dodajemy resztkę śmietany oraz posiekanego łososia. Chwilę mieszamy i dodajemy makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
ClauditteMissCookingzamarynowanego kurczaka. Podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem soku z 1/2 limonki i trawy cytrynowej na małym ogniu przez ok. 15-20 min.Następnie usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez ok. 10 min. co jakiś czas(...)Miskę z kuskusem zakrywamy i odstawiamy na 5 min. Na końcu do kaszy dodajemy posiekaną miętę.Kuskus nakładamy na talerz, a na nim naszego kurczaka w aromatycznym sosie z groszkiem cukrowym. Smacznego
kulinarnyJaogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze(...)Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 ° C. W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykiłyżki cukru pieprz cytrynowy sól ziołowa wiórki masła Kluseczki kładzione: 2 jajka 2 brykiety mrożonego szpinaku 1/2 szkl. mąki 1 łyżka oleju rzepakowego sól Dekoracja: granat-ziarna świeża mięta truskawki Sposób przygotowania: Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta(...)uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką
Kolorowy PrzepisownikKcal Białko: 22,9 g Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA : Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko: 1,16 g Tłuszcz(...)Pomidor jest niewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje
Różowa kuchniabazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania Filet z łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą garam masala. Odstaw(...)przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj z obu stron czerwonym sosem (po 2 łyżeczki na kawałek). Zawiń np. tak jak krokiety, posmaruj z wierzchu odrobiną tłuszczu. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pod przykryciem z folii
Corner With Recipespewnością warto restaurację odwiedzić i spróbować lokalnych dań. Zajawka poniżej! Uczta na Zamku w Mosznej: pasztet wieprzowy z konfiturą dyniową i żurawinową oraz polędwica wieprzowa w sosie cebulowym z pieczonymi ziemniakami. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. Zamek w Mosznej o świcie. KONSTANTY, CZYLI ŚTANTIN Restauracja Śtantin mieszcząca się w Starych Siołkowicach(...)miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w Starych Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin w Starych Siołkowicach. KUCHNIA ŚLĄSKA ODKRYTA NA NOWO Czterogwiazdkowy Hotel
Food Squaresoku z cytryny 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny sól, pieprz spora garść świeżej mięty + 1 łyżka posiekanej Kurczaka myjemy i suszymy. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka w środku i na zewnątrz. Do środka kurczaka wkładamy połowę mięty. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, na folii układamy połowę pozostałej mięty(...)stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, odchylamy folię zdejmujemy miętę z wierzchu i pieczemy aż kurczak będzie rumiany. Często podlewamy sosem, który się wytworzył. Po podaniu posypujemy kurczaka posiekaną miętą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail
Marder&Marder Manufacturechciała nawet skosztować kalorycznej potrawy. Mąż zjadł więc porcję swoją i żony. A Kaiserschmarrn serwuje się do dziś w najbardziej eleganckich wiedeńskich restauracjach i hotelach. Kaiserschmarrn świetnie smakują polane sosem waniliowym CREME ANGLAISE Print Omlet cesarski Kaiserschmarrn Coś prostego na wyjątkowe śniadanie lub obiad na słodko. Austriacki przysmak z ciekawą historią. Prosty i pyszny! Kategoria Na słodko Kuchnia Austriacka Czas(...)sztywną pianę. W rondelku rozpuść masło. W miseczce roztrzep żółtka, dodaj roztopione masło, mleko i wymieszaj z cukrem. Dosypuj stopniowo mąkę i mieszaj. Dodaj odrobinę aromatu waniliowego i skórki cytrynowej. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Kaiserschmarrn możesz przygotować zarówno w piekarniku jak i na patelni. Z piekarnika będą smakowały bardziej jak ciasto
smakowitehistorie.comgroszku i chilli. i Samosa mięsna – indyjski smażony pieróg z mięsnym nadzieniem z dodatkiem cebuli i groszku. Chrupiące ciasto wypełnione obficie ( po brzegi! ) farszem, podane z dodatkiem jogurtowego sosu. Obydwie wersje bardzo smaczne, ale wersja wege zdecydowanie bardziej ostra. Kolejno: Zupa marchewkowa z chilli i Pikantny krem z pomidorów. Obie zupy bardzo fajnie kremowe, sycące, idealnie gorące ( wspaniałe(...)bazie grochu, czerwonych suszonych papryczek chilli oraz liście curry i Rendang – wołowe curry długo gotowane na wywarze z kości, z czarnym i zielonym kardamonem, gałką muszkatołową, trawą cytrynową i prażonym kokosem. Obydwa dania pyszne! Naprawdę pyszne – ciężko się było zdecydować na jedno, dlatego wyjadałam z od siebie i od kolegi! Wyrazisty smak, wyczuwalny aromat przypraw, bardzo sycące, gorące
Ostra na Słodkopół kostki stopionego masła Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy 200 g suszonych pomidorów na słońcu bez zalewy 1 jajko sól pieprz cytrynowy 1 mały ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki. Soczewicę namoczyć w zimnej wodzi, zostawić na całą(...)krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi. Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym posypane pomidorkami lub podsmażone na masełku. Smacznego
pieprzny smaczekstarych książek. W spadku po babci dostałam parę takich perełek. Sama przyjemność grzebać w takich książkach, to jest naprawdę ogrom ciekawej (dla mnie) wiedzy. Już tam pal licho kwaski cytrynowe, tony cukru, masła i śmietany, takie były kiedyś czasy. Ostatnio natknęłam się np. na przepis na murzynka, w którym były dwie szklanki cukru. Obłęd. Na szczęście mamy w tej chwili(...)jedyno, 50 lat. Ja mam prawie 40. Te cyfry powoli zaczynają mnie przerastać. Ale dobra, nie o tym… Jakiś miesiąc temu studiowałam parę starych książek kucharskich, w poszukiwaniu sosu do wędlin. Na święta. Znalazłam swoją ulubioną piątkę. Z piątki wybrałam trójkę. Mając problem z wybraniem jednego, postanowiłam je połączyć. Mogłam zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam się jednak ograniczyć do kilku
Kardamonovypowiecie na małą zamianę świątecznej ryby? Zamiast karpia sum pieczony w sosie koperkowo - musztardowym? Przepyszna jest ta ryba. Bardzo szybka w przygotowaniu, bez smażenia, bez babrania w mąkach,naprawdę warto spróbować. Pierwszy raz ją przygotowywałam i jadłam. W ogóle nie wiedziałam jak się za nią zabrać, na szczęście był to już gotowy filet - z całą nie dałabym rady(...)jakoś tak nic mi nie pasowało - to zrobiłam po swojemu :-) Zapraszam !!! Składniki: filet z suma łyżka musztardy garść koperku 2 łyżki oleju sól, pieprz cytrynowy odrobina ostrej papryki w proszku Sposób przygotowania: Filet z ryby dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Kwadrat foli aluminiowej posmarować olejem. Rybę oprószyć solą i pieprzem
pieprzny smaczekbudzi wiele paradoksów – w 1811 r., w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: „Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą, w Portugalii i Czechach sporządza się z niej sosy, wyróżniające się przyjemnym, kwaskowatym smakiem”. Krajem, który zaryzykował jak o jeden z pierwszych, przełamać te opowieści była Rosja. Tam już od XV wieku uprawia się pomidory. W Polsce pojawiły się wraz(...)jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy i mikroelementy. Pomidory posiadają sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, nikiel, kobalt, magnez, mangan oraz witaminy: A, B, C, E, kwas cytrynowy i jabłkowy oraz roślinny pigment – likopen. Warto, więc przygotować na zimę przeciery pomidorowe, żeby nie stosować koncentratów ze sklepów. Śpieszmy się robić przetwory na zimę, nim zawita kolejna fala upałów
Bon Appetit MałgorzatyChile prezentując flagowy trunek tego kraju - pisco. Do jego produkcji wykorzystuje się grona Moscatel de Alejandría. Ten aromatyczny winiak poddawany jest procesowi starzenia i podawany jest zazwyczaj z sokiem cytrynowym, białkiem i cukrem pudrem. Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi(...)szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna
królestwo garów