ułożyć po plasterku banana mandarynki i jednym owocu winogrona spiąć wykałaczką od góry. Podawać, pycha! 2. Ania Cyganik-Idęć Wesołe galaretki Składniki: - 2 pomarańcze - 1 żółty grejpfrut - galaretka cytrynowa - galaretka pomarańczowa Wykonanie: Pomarańcze i grejpfruta sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Wycisnąć sok (najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów, by nie uszkodzić skórki). Resztki miąższu wybrać łyżką. Galaretkę przyrządzić(...)nasze truskawki zmiękną. Kiedy truskawka zacznie się rozpadać w garnku, truskawki wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone truskawki przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się pesteczek i zyskać gładki sos. Przetarte truskawki miksujemy z naszym jogurtem i całość przelewamy do plastikowego zamykanego pojemnika i wkładamy masę do zamrażarki. Naszą masę staramy się mieszać średnio co 30 minut, dzięki temu lody
Malinowe Pocałunkimój własny przepis, robię na oko tak po prostu ale dzisiaj postaram się to opisać dokładniej. Dodaję ziemniaków wtedy są bardziej puszyste i wilgotne. Sporo kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Również w środku otarta skórka z pomarańczy. Pączki są pyszne u mnie znikają błyskawicznie. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg mąki pszennej, bardzo dobrej jakości 300 g ugotowanych, zmielonych ziemniaków(...)jajek 150 g masła i 50 g smalcu, rozpuszczone 3/4- 1 szkl cukru 10 dkg drożdży, świeżych 300 ml ciepłego mleka 1 kieliszek spirytusu Dodatkowo kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa skórka otarta z pomarańczy 1 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny olej do smażenia konfitura z ze śliwek, malin, itp Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić wgłębienie, wlać
gotuj ze mnąPo sukcesie deseru bajecznego ( link do postu tutaj ) z gruszkami i ricottą postanowiłam ponownie przygotować deser, choć w zupełnie innej odsłonie. Wchodząc wczoraj do sklepu
vaniliowoczekoladowaDiablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska(...)Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym
królestwo garówstole pojawiło pieczywo własnego wypieku z masłem domowym, które pełni tu rolę czekadełka. Wracając do kaszanki... W skrócie można by powiedzieć -galaretka z nóżek z pęczakiem...do tego sos z czerwonego wina z rodzynkami, świeżo tarty chrzan, podwędzane migdały. Biała kaszanka, espuma ziemniaczana, rodzynki Proste a jakie smaczne i ładnie podane... Druga przystawką była panna cotta z... z czosnku niedźwiedziego(...)hibiskusem i sorbetem z geranium. Przed przystawką na stole pojawiła się mała przekąska – amuse*, z łososia. Po przystawkach na oczyszczenie kubków smakowych pojawił się sorbet z brusznicy z posypką cytrynową. Pyszne :) Szef kuchni Rafał Hreczaniuk sam przygotowuje wiele dodatków robiąc „przetwory”: przeciery z różnych warzyw, kapary z różnych, ususzonych pąków kwiatów... Jeszcze słowo o obsłudze - szybko, sprawnie, z uśmiechem
królestwo garównadający im niesamowitego smaku. Dobry majonez można jeść dosłownie łyżkami ze słoika, pod jednym wszakże warunkiem, że nie liczymy kalorii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Sos majonezowy, zwany majonezem do najlżejszych nie należy, za to do tych najsmaczniejszych i owszem. Ponieważ ostatnio jestem na etapie uważnego studiowania etykietek ze składem produktów ze smutkiem, musiałam zrezygnować(...)strużką i wolno, nic nie powinno nam się przytrafić. Jeśli jednak majonez nam się zważy, nie wyrzucajmy go. Zacznijmy robić go od nowa ucierając żółtko z musztardą i sokiem cytrynowym potem dodając zważony majonez po łyżce i na końcu małymi strużkami olej. Powinno wszystko ładnie się połączyć w jednolita masę. Spróbujcie również zasąapić sok z cytryny octem winnym i zobaczyć
Mieszam w Garnkudyskutuję . Od lat robię , podaję, jedzą . Tyle, że kombinuję z nim . A to omlet ze szpinakiem , a to pierożki z farszem szpinakowym , w cieście szpinakowym , z sosem szpinakowym i takie tam. A , że dziś miałam ochotę na normalny szpinak to pozostało tylko jakoś ten szpinak podać. Przypomniały mi się parmezanowe koszyczki . Miałam akurat litewski ser Dziugas bardzo zbliżony smakiem(...)dokładamy masło i chwilę smażymy( szpinak musi być suchy bez wilgoci bo inaczej serowy koszyczek nasiąknie płynem i odkształci się). Doprawiamy solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu przy jej cukrzycy wątroba jest osłabiona i nie specjalnie na czosnek reaguje). Gdy mam już gotowe pozostałe składniki obiadu
Buniabaje w kuchnikolorowego pieprzu 8 małych (lub 4 duże) zielonych liści klonu szczypta mielonego imbiru 600g młodej marchewki pół kostki masła 1 łyżeczka cukru *Przed otarciem skórki cytrynowej i pomarańczowej, owoce najlepiej wyparzyć we wrzątku. Filety kroimy w poprzek na połowy - powstają cztery porcje. Pietruszkę i miętę bardzo drobno siekamy, po czym wrzucamy do miseczki. Dosypujemy do nich(...)woda odparuje, najlepiej na niezbyt wielkim żarze, by dokładnie zmiękła, a by nie było potrzeby ciągłego uzupełniania płynu. Do tego surówka ze świeżego, zielonego ogórka i pomidorów przyprawionych sosem vinegret... Niebo w gębie
Kuchenna Kontrrewolucyapestkami słonecznika i dyni ale i orzechami również oczywiście.Zamiast sera Parmezan ser niebieski z pleśnią. Pesto alla genovese-czyli oryginalne włoskie pesto z bazylii to włoski zimny sos robiony jest standardowo z oliwy,świeżej bazylii,czosnku,soli morskiej,orzeszków piniowych i sera Pecorino i/lub Parmezan. Pesto znaczy "miażdżone" więc pesto powinno być miażdżone na papkę w moździerzu(...)skórka ze sparzonej limonki lub 1/2 cytryny 1 łyżka startego sera Parmezan lub sera z pleśnią (opcjonalnie) garstka świeżych listków młodej pokrzywy pieprz i sól (najlepiej morska) lub pieprz cytrynowy Wykonanie: W dużym moździerzu zmiażdżyć partiami wszystkie składniki zaczynając od pestek i orzechów a kończąc na bazylii.Można też wszystko zemleć w malakserze starając się zrobić to pulsacyjnie.Mielenie i metalowe
Sztuka gotowania w/g Samiryrozpływające się w ustach. Bez wątpienia idealne na wigilijny deser oraz zawsze wtedy, gdy mamy ochotę na cos słodkiego. Z pewnością zasmakują każdemu. Szybki przepis na Grecka tortilla z sosem tzatziki Składniki: 500 g mąki pszennej 80 g białego cukru 7 g drożdży instant 1 duże jajko 0,5 łyżeczki soli 250 ml mleka 70 g masła Na nadzienie(...)piecz około 20 minut. Po tym czasie odstaw by wystygły. Obrane jabłka pokrój w kosteczkę. Cukier rozpuść na patelni (możesz go skropić odrobiną soku cytrynowego). Kiedy cukier stanie się ciemniejszy, dodaj do niego jabłka i cynamon. Smaż przez mniej więcej 5 minut. Delikatnie mieszaj, by cukier się nie spalił. Z soku cytryny i cukru pudru przygotuj lukier. Na koniec polej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna baza do bruschetty. Nada się też na grzanki do sałatki Cezar. Albo sama, jeszcze lekko ciepła, podana z oliwą wymieszaną z ziołami, z kieliszkiem zimnego wina(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą, bo to ona wytworzy chrupiącą skórkę, a następnie posypujemy równomiernie delikatnie solą i mieszanką ziół, chili i skórki cytrynowej. W plackach robimy palcem wgłębienia – do wysokości połowy każdego placka. Od razu wstawiamy focaccie na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 210⁰C przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę
Karo in the Kitchenodsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa (tradycyjna sałatka warzywna) Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką Lekka(...)ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry Serniczki light
Słodkie okruszkitego deseru można znaleźć w wielu opracowaniach poświęconych tradycji kuchni pomorskie i śląskiej. Lekki, puszysty, orzeźwiający krem można przygotować w wielu wariantach smakowych. Jednak najbardziej klasyczne smaki szpajzy to cytrynowy i czekoladowy. O co chodzi z tymi "znakami smaku"? Już wyjaśniam. "Trzy Znaki Smaku" to kampania informacyjna MRiRW oraz ARR, która ma na celu między innymi promowanie regionalnych i tradycyjnych(...)która była krainą wina i oliwy. Składniki: Szpajza: 4 jajka 200 g cukru 4 łyżeczki żelatyny sok wyciśnięty z cytryny 1 łyżka kakao 20 ml miodu pitnego Dwójniak Sos wiśniowy: szklanka wiśni nadwiślanki 1 łyżka miodu drahimskiego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20 ml miodu pitnego Dwójniak sok z cytryny Przygotowanie: Szpajza: Żelatynę musimy namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać połową
Smakowity Blog Kulinarnyzawartość cukrów szybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak - ostry Zapach - ostry zapach bławatka Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek(...)ułatwia zasypianie. Działa łagodnie moczopędnie, dzięki czemu likwiduje obrzęki i nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Malinowy Kolor - jasnożółty Smak - słodki, bardzo łagodny Zapach - ma piękny zapach dojrzałych malin z lekką cytrynową nutą Właściwości - działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i napotnie. Poleca się go do leczenia przeziębienia: świetnie rozgrzewa, obniża gorączkę, a także zmniejsza katar i kaszel. Jest bardzo smaczny, więc poprawia również samopoczucie
Ciastka - domowe słodkościsery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią Pojawiły się także poradniki oraz inspiracje: #Inspiracje - Gordon(...)Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki Dżem brzoskwiniowy i/lub malinowy Zawijane bułeczki z masłem
Cooking Monster