sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:55/86)

Fish & chips. 99

śmietana majonez ząbek czosnku Rybę myjemy i kładziemy na folii, polewamy oliwą, posypujemy wegetą oraz pieprzem cytrynowym Skworcu. Na drugiej blaszce wykładamy frytki i polewamy niedużą ilością oleju. Wszystko wstawiamy do piekarnika, aż ryba się upiecze, a frytki zarumienią. W międzyczasie robimy sos czosnkowy.  2 łyżki śmietany, 2 łyżka majonezu i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - dokładnie mieszamy. Frytki

Brzuszki Łakomczuszki
Cytrynowy krem- lemon curd 139

Tak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym wariacje a la bolognese. 235

jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka świeżych, posiekanych ziół (tymianek, bazylia, listek mięty cytrynowej, oregano) -ząbek czosnku starty -czosnek niedźwiedzi

BaRepas
Pizza z brokułami Reypol -Test 109

Kolejnymi  produktami firmy Reypol , które  miałam przyjemność  testować, to ketchup ziołowy do pizzy i sos czosnkowy. Oba produkty wykorzystałam w przepisie na pizzę . Sos czosnkowy skład: woda, olej roślinny, ocet spirytusowy, cukier,musztarda (woda , ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, mieszanka przypraw), żółtko jaj w proszku, czosnek granulowany (3%), substancja zagęszczająca-skrobia modyfikowana, stabilizatory :guma guar, guma ksantanowa(...)Sos czosnkowy w wygodnej , przezroczystej butelce którą można postawić do góry nogami. Smak jest bardzo charakterystyczny dla sosów czosnkowych .Wyraźnie czuć czosnek z dodatkiem kompozycji przypraw. Doskonały do różnego rodzaju mięs , sałatek , jajek czy wędlin ja zastosowałam go do pizzy.  Jednak nie przekonałam się do niego a to z racji dużej ilości ulepszaczy w składzie produktu , wolę sos czosnkowy

Smakowite Dania
Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami 164

pokroić). Ugotowane na twardo jajka i pomidora kroimy w kostkę. Tuńczyka (najlepiej w sosie własnym, będzie mniej tłusty) odsączamy z zalewy i dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy odrobinę oliwy , doprawiamy całość solą (ja dla urozmaicenia smaku, użyłem soli z trawą cytrynową) i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 167

ósemki i podaje z czym kto ma pod ręką. Świetnie współgrają z serami, orzechami czy miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo

Mia Cucina Sofieta
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 181

pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym sosie. Nie dziwcie się :) takie pulpety są naprawdę smaczne :) Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść coś innego, ale za to zaskakująco smacznego.  Do moich dzisiejszych(...)ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle.  Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu. Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos.  Pulpeciki smakują

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa Tajska z kapustą Pak Choi i śmietaną kokosowa 243

ViolaPassion Następna odsłona zupy idealnej. Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń  wasabi Trawa  cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej rybnego może(...)śmietany kokosowej 2 łyżki masła 300 ml. sosu sweet Chilli 5 łyżek imbir&chilli 2 papryczki chilli pokrojona drobno 3 baby słodkie papryki pokrojone cienko Makaron ryżowy- gotujemy według przepisu na opakowaniu Sposób: Wyciskamy limonkę na owoce morza i odstawiamy na kilka chwil W garnku rozpuszczamy masło dodajemy szczypiorek ,trawę cytrynowa,imbir kukurydzę ,czerwone cebulki ,cebulki perłowe,czosnek papryczkę

Viola cooks with passion
Walentynkoy eliksir miłosny - "Valentine love poison" 145

Wypity bez oznak "otrucia" dnia następnego, ratuje testowanego z opałów i udowadnia jego prawdziwe zakochanie :) A teraz przechodząc do sedna sprawy, pewnie zdziwić kogoś może dodawana szczypta soli. Sok cytrynowy pewnie nie zdziwi. Fenomen polega na tym, że nasze kubki smakowe odczują intensywniej słodki smak, jeśli zaangażujemy delikatnie do pracy również te kubki smakowe reagujące na słony smak. Wtedy kwaśny(...)sokiem cytrynowym. Posolić szczyptą soli. Połączyć zmiksowane truskawki z wódką. Przygotować 2 podstawki lub małe talerzyki: na jeden wlać 1 łyżkę czerwonego syropu i kawałek drobno posiekanej papryczki chili lub likieru, a na drugi rozsypać łyżkę cukru pudru. Kawałeczki chili przygnieść łyżeczką by puściła swoja ostrość do syropu. Zamiast świeżej chili można dodać oczywiście kilka ostrego sosu np. bardzo ostry

Sztuka gotowania w/g Samiry
Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) 135

zakładając, że mam ochotę na mięso, co zdarza się ostatnio dość rzadko). Obawiałam się, że sos będzie za słodki, mdły. Nic bardziej mylnego. Delikatny, świeży, pikantny. Koniecznie na zimno. potrzebujemy: - 2 puszki mandarynek - paczkę migdałów w płatkach - majonez lub majonez/jogurt - curry - odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączyć z zalewy. Wrzucić do miski. Dodać majonez lub majonez z jogurtem (trochę majonezu

Szybko Tanio Smacznie
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 322

koktajlowych ½ szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ¼ łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz cytrynowy Przygotowanie: Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Brokułu ugotować tak aby były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni

Mania Gotowania
Sernik z kajmakiem i Snickersami 9090

Post Sernik z kajmakiem i Snickersami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl. Snickers, sernik, przepis.

Kulinarne Przeboje
Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 180

idealnie pasuje również np. do naszej kategorii „ kolacja we dwoje ”. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 2015-06-10 12:55:20 Apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Lekkie mięso z kurczaka z delikatnie kwaśnymi marynowanymi karczochami i ziemniakami cytrynowo-rozmarynowymi. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka bez kości(...)piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Do cebuli dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy do jego roztopienia się. Dodajemy karczochy i podgrzewamy wszystko dość intensywnie przez kilka minut, aż sos stanie się gęsty. Kurczaka podajemy niezwłocznie z sosem cebulowo-karczochowym oraz ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i cytryną. Dekorujemy natką pietruszki. Zainspirowany przez Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania Zainspirowany przez Kuchnia

Kulinarna Pokusa
Ryba w sosie miętowo-imbirowym 122

mięty jest najlepiej odczuwany w sosie zraz po wymieszaniu, później uzyskuje wyraźny imbirowy, ostrawy posmak. Kombinacja miała przekonać mnie do mięty w kuchni i jej zapachu, następnym razem spróbuję czegoś jeszcze bardziej miętowego. 2 filety rybne 2 pomidory 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki listków mięty 200 gram śmietany 100 gram ryżu 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki imbiru suszonego Ryż(...)obrać i przecisnąć przez praskę. Przyprawy, czosnek i miętę dodać do śmietany i wymieszać. Przecierać chwilę blenderem. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Podawać kawałki ryby z ryżem polane sosem. Posypać kostkami pomidorowymi. Podawać ciepłe. marcelina

Czerwony Gupik

Proponowane wyszukiwania