sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:47/86)

Pizza z pomidorami malinowymi, papryką i wędzonym serem 190

razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano szczypta soli 0/5 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek sos: 2 duże pomidory malinowe duża szalotka(...)papryki spora szczypta soli i pieprzu dodatkowo: kulka mozzarelli kilka plastrów wędzonego sera owczego świeża bazylia cytrynowa i oregano Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotkę i paprykę drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy aż zmięknie po czym dodajemy pokrojone pomidory

Mienta blog
Łosoś w sosie serowym 196

Łosoś jest bardzo zdrowy, ale jedzenie go bez dobrego przyrządzenia może stać się nudne. Jeśli dodać do niego ten sos całe danie przestaje być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-) Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia. 2 filety łososia sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka szklanka startego żółtego sera duży(...)podanego masła. Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Pozostałe masło roztapiamy w rondlu, wsypujemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. 3. Rybę posypujemy startym serem, następnie na ser układamy pokrojonego w plasterki pomidora. 4. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym 152

kulkami tofu, do tego sos z pomidorów i jarmużu… Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone. Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym.   Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min   Ilość porcji: 2 Składniki ---- Kulki tofu: 300g tofu naturalnego ½ szklanki mąki ryżowej 2 łyżki sezamu 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki(...)świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól ---- Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy) - 200g Wykonanie MAKARON gotujemy

Apetyt na Zielone
Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. 251

łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżka octu winnego 1 łyżka koperku (suszony lub świeży)  5 łyżek ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól  2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego(...)układamy kulki obok siebie. Smażymy ok 10 min aż z każdej strony się zarumienią. Jeżeli chcemy, aby były chrupiące, pod koniec smażenia zwiększamy gaz. Kulki przekładamy na inny talerz. SOS. Patelnię po kulkach nie myjemy, tylko wykorzystujemy do zrobienia sosu.  Posiekany czosnek i jarmuż wrzucamy na patelnię. Smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, pomidory z puszki

Apetyt na Zielone
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 221

wytwornie 😃 3-4 porcje łososia: * filet z łososia atlantyckiego*- 400 g * sos sojowy-4 łyżki * sezam- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej sztuki * plasterki z cytryny- około 6 szt. * świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka z cytryny(...)łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * sól- wedle uznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś: Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę

Kraina Miodem Płynąca
Pulpety w sosie pieczarkowym 217

pulpety: 2 podwójne piersi z kurczaka ( KLIK  ) 1 kajzerka namoczona w mleku pieprz mielony sól na sos: 50 dag pieczarek (KLIK) ½ łyżeczki domowej jarzynki sól do smaku 2 łyżki masła klarowanego 150 ml śmietany biały mielony pieprz pieprz cytrynowy dodatkowo makaron,   polecam taki KLIK Piersi z kurczaka myję, kroję na kawałki, mielę razem z namoczoną i odciśniętą

Takie tam pichcenie
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 121

łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca!Przysmażone na smalczyku  Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja.    SKŁADNIKI:CIASTO :** mąka pszenna – 2 szkl** jajko L – 1 szt** ciepła woda – 125 ml** sól – 1 szczyptaFARSZ:** łosoś ( ze skórą ) – 300 g** gorgonzola – 80 g** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka** natka pietruszki(...)spożywczą i odstawiamy do lodówki.FARSZ:Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.SOS:Listki bazylii siekamy , wkładamy do rondelka.Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.Po zagotowaniu miksujemy blenderem.Doprawiamy

Ostra na Słodko
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 150

łososia bez skóry biała część pora ( cienkiego) 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia

Buniabaje w kuchni
Tajski bulion drobiowy z północy 292

kawałek piersi kurczaka 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 4 suszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Zupa: 1 posiekana szalotka 4 posiekane ząbki czosnku 1 marchew starta na tarce jarzynowej lub pokrojona w cienkie słupki 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki(...)limonki, trawę cytrynową pociętą na kawałki ok. 4 kawałki każda i zmiażdżonej trzonkiem noża. Postawić na bardzo małym ogniu, kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie.  2. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 123

wina czerwonego75 ml sosu sojowego75 g cukru15 g pora15 g cebuli1 cm imbiru1 ząbek czosnku25 g marchewkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczniemy od sosu teriyaki. Na suchej patelni podsmażamy por, cebulę, imbir i czosnek, aż do lekkiego przypalenia. Wlewamy Sake, wino ryżowe i czerwone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier(...)wrzątku, odcedzamy i podsmażamy na łyżce klarowanego masła.4. Steki z tuńczyka posypujemy ze wszystkich stron pieprzem cytrynowym. Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy kawałkiem masła klarowanego i mocno rozgrzewamy. Steki smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony. 5. Sos teryiaki podgrzewamy i wkładamy do niego steki, gotujemy ok. 10 sekund z każdej strony.6. Na talerz wykładamy wszystkie składniki: puree

My Culinary Art
Sałatka brokułowa z makaronem 5422

zdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem.  Potrzebne nam: - 2 małe lub 1 duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 4-5 łyżek majonezu - 2 ząbki czosnku - pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól - olej Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente w osolonej(...)blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe

W poszukiwaniu inspiracji
Laksa z dynią, groszkiem cukrowym i tofu 148

bulionu warzywnego, 400 ml mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca, 1/2 łyżeczka pasty z krewetek, 1/2 łyżeczki pasty słodkiej chili, 1 łyżka sosu rybnego, świeży imbir, makaron ryżowy, świeża dymka, świeża kolendra, czerwona papryczka Makaron ryżowy(...)przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W moździerzu rozgniatamy nasiona kolendry, mieszamy je z kurkumą. W garnuszku rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy liście limonki, przekrojone i zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej, kurkumę, kolendrę oraz pastę z krewetek i pastę chili. Przesmażamy chwilkę i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty świeży imbir - u nas około pół łyżeczki, całość

Plate of Joy
Surf and turf czyli świnka i krewetki 192

Surf and turf, czyli mięso i owoce morza. Mięso – najczęściej wołowe, a owoce morza – to już różnie. My postawiliśmy na polską świnię. A dokładniej

slodkokwasnapl
Marokańska sałatka z cieciorki. 149

łyżeczki kolendry 1/4 łyżeczki ziela angielskiego Wykonanie: Cieciorkę opłukać i odsączyć na sitku. Wymieszać ze startą marchewką, rodzynkami, natką, skórką cytrynową, migdałami, szalotką i solą. Przyprawy ugnieść w moździerzu i połączyć z oliwą, sokiem i cukrem. Sosem zalać sałatkę, delikatnie wymieszać i odstawić do połączenia smaków (przynajmniej 30 minut) Przełożyć do docelowego naczynia i udekorować dodatkową zieleniną

zadanie-gotowanie
Ramen drobiowo- wołowy 170

marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa   kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia 1 łyżka octu ryżowego 2,5 litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana

Mango Papaja
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 138

dzisiejszym przepisie nie ma wielu składników, bo takie obiady ostatnio smakują nam najlepiej. Całości dopełnia surówka z pomidorów z dymką, w sosie winegret. :) 0,5kg mięsa z łopatki 0,5kg ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku

Kuchenna Kontrrewolucya
Sos pieczarkowy do ryżu i makaronu 342

wodę. Wszystko duszę na małym ogniu około 20 minut. Międzyczasie przygotowuje kurczaka. Pierś kroję w kostkę i przyprawiam solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, estragonem oraz tymiankiem, podsmażam na osobnej patelni. Gotowe mięso dodaję do pieczarek. Aby nadać konsystencje sosu, łyżkę skrobi rozcieńczam z wodą (pół szklanki) następnie zalewam pieczarki z kurczakiem, jednocześnie mieszając. Gotowe! Mój sos podałam z makaronem

Pause Gotowanie!
Domowe hamburgery 247

mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie oliwa do smażenia

Luźna Kuchnia
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 157

piórka cebulę i pora.Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego

Ostra na Słodko