sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:44/86)

Jajka w sosie tatarskim 122

łyżeczka chrzanu tartego - szczypior - mielony czarny pieprz - sól Męta&Cytryna Royal Brand (składniki: sól, mięta, esencja cytrynowa) Przygotowanie: Ogórki, grzybki i szczypior siekam drobno. Wrzucam do miski. Dodaję pół na pół majonez z jogurtem. Dodaję chrzan i przyprawiam pieprzem. Mieszam sos dokładnie. Jaja gotuję na twardo i kroję każde na pół. Układam na talerzu, polewam sosem oraz posypuje solą

Kuchnia co dnia
Sos jogurtowo-ziołowy 179

ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty świeży tymianek cytrynowy szczypiorek koperek sól, pieprz Wykonanie: Zioła siekamy, dodałam mniej więcej po jednej łyżce każdego rodzaju ziół. Czosnek wyciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki sosu

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowe podróże, czyli kulinarny Berlin w 3 dni. [przewodnik] 194

problemu przygotujecie też w domu – frytki z batata (jak dla mnie odrobinę za mało chrupiące, ale dobrze przyprawione), awokado w sezamie (super pomysł!), cytrynowa komosa ryżowa, superfood dressing (cokolwiek to znaczy), sałatka jabłkowo-marchewkowa i sos teriyaki-hibiskus. Bez szału, ale bardzo smacznie… No i na pewno nie wyjdziecie stąd głodni! Na deser miejsca mi już nie wystarczyło, zamiast

Fill The Bowl
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 181

Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolorowe spaghetti z krewetkami 153

sezamowy na który wrzucamy czosnek – chwilę smażymy, dodajemy szalotki i płatki chilli. Po chwili dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy krewetki, skórkę cytrynową, sól, i pieprz. Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy natychmiast. Kolorowe spaghetti z krewetkami

mojewypiekiinietylko
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 158

przełożyć do miseczki/talerzyk. Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktów: * dżem niskosłodzony z cytryn-  Owocowa Rozkosz

Kraina Miodem Płynąca
Konfederacka 4. Uwielbiam ... 139

jedynym celem, a nie środkiem do sprzedania płynu do zmywarek, woreczków foliowych czy innego fixu.  Uwielbiam uroczą i filigranową Anię i wszystkie jej patelnie z najlepszym na świecie sosem koperkowym, który pozwoliła nam bezkarnie wyjadać palcami, będąc przy tym zajęta gotowaniem dla kolejnych dziesiątek gości.  Krótko mówiąc - uwielbiam Konfederacką 4 ,  niezwykłe miejsce z klimatem, duszą i wyjątkowymi(...)Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache      * Całkiem możliwe, że jedno albo i wiecęj zamieszczonych tu zdjęć nie jest

KUCHARNIA
Kurczak ( gotowany) z brzoskwiniami i pieprzem 284

warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy. Jednym z takich pomysłów jest nadanie całości dania koloru i smaku brzoskwiniowo- cytrynowo- pieprzowego. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak z ananasem po chińsku 208

Prosty przepis na kurczaka zamarynowanego w chińskich przyprawach i dużej ilości sosu sojowego podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego(...)moździerzu roztarłem na gładki proszek gwiazdkę anyżu, siedem goździków, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, łyżeczkę nasion suszonej kolendry, łyżeczkę trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę cukru trzcinowego. Powstałą mieszankę przypraw dodałem do mięsa. Całość zalałem siedmioma łyżkami sosu sojowego jasnego, dodałem dwie łyżki miodu, dokładnie wymieszałem i odstawiłem na godzinę do lodówki. Na zimnego woka wylałem 2 łyżki oleju

Wyprawy kulinarne
Orientalne krewetki z cytrusami 169

razem bardzo orientalnie, pikantnie i jak zwykle pysznie :) Składniki: cukier trzcinowy, 1 łyżka sok z pomarańczy i limonki łyżka sosu rybnego 300 g krewetek 2 ząbki czosnku świeży korzeń imbiru, ok 2 - 3 cm papryczka chilli łodyga trawy cytrynowej mała cebula pół łyżki mąki ziemniaczanej ryż Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą cukier, sok z cytrusów i skrobię ziemniaczaną

Taste Of My Day
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 181

Salmon with leek-caper sauce Składniki. 4 filety z łososia bez skórki Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa. 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 2 szalotki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos porowo-kaparowy. 1 por mały 2 łyżki kaparów konserwowych 5 dag masła 100 ml wina białego wytrawnego sól pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 155

było jak dla mnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. Składniki dla 3-4 osób: 250 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) ½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry(...)listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego , lub więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać

Pełny talerz
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 110

duże jajko 3 łyżki startego drobno żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka czarnuszki sól i pieprz do smaku Sos kukurydziany: 10 łyżek kukurydzy z puszki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną, koncentrat i przyprawy oraz(...)wypełniając foremkę aż po brzeg i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Z foremek nie wyjmujemy gorących, a lekko przestudzone. Podawać można na ciepło i na zimno. Sos kukurydziany: Kukurydzę z jogurtem, kwaskiem (można też użyć soku z cytryny) i ostrą papryką blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji

Kolorowy Przepisownik
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 166

świeżej kolendry  1 pęd trawy cytrynowej 3 duże ząbki czosnku 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem  1 gwiazdka anyżu 1 kora z cynamonu 4 owoce kardamonu 800 gr wołowiny (pokrój w paski i włóż do zamrażalnika na 30-40 min i pokrój w bardzo cienkie plastry) olej z orzeszków ziemnych do smarzenia Sosy: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki(...)dodajemy cebulkę oraz szczypiorek. Gdy nam się zeszkli cebulka dodajemy czosnek, trawę cytrynową, imbir, gwizdki anyżu, korę cynamonu oraz owoce kardamonu. Następnie dodajemy  kiełki fasoli mung, kapustę bok choy i grzybki mun. Gdy zmięknie nam kapusta wyjmujemy anyż, korę cynamonu i kardamon. Następnie dodajemy mięso, sosy i kolendrę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 min.  Gotowe danie

Zainspiruj się kuchnią
Zielone curry z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem 200

kokosowego 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w paski 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 150 g fasolki szparagowej, ugotowanej do miękkości 1/2 cukinii, pokrojonej w krążki 1 żółty pomidor, pokrojony w krążki 2 łyżki sosu rybnego sok z 1/2 limonki 1 papryczka(...)Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę. Gotujemy około 10 minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki i sos rybny, mieszamy. Podajemy z ryżem jaśminowym, posypane posiekaną

Tajskie smaki