pieczonego mięsa (u mnie perliczka i resztki przepiórki) 3 ząbki czosnku, szalotka łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki drobno posiekanej pak choi 3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru 1 żółtko (bia łko zostawić do smarowania pierożków) 2 łyżki rosołu(...)bulion 1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki 4 ząbki czosnku ok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki 1/2 chili trawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir 2 gwiazdki anyżku laska cynamonu sos sojowy do doprawienia 1 - 2 kapusty pak choi pokrojone wzdłuż na 4 części do podania dymka - zielona część grzyby
Stare Garygotowania! :) Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 7 pieczarek 3 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: szczypiorek, pokrojony w słupki kiełki fasoli mung ryż jaśminowy (opcjonalnie(...)garnku umieszczamy bulion, mleko kokosowe, galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. 2. Do zupy wrzucamy kurczaka i pieczarki, doprawiamy 2 łyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki
Tajskie smakiDzisiaj zapraszam na pyszny rosół z trochę niecodziennymi przyprawami, anyżem, goździkami, imbirem i sosem ostrygowym. Jadlam go jakiś czas temu u mojej koleżanki i bardzo mi smakował. Ona użyła trawy cytrynowej, ja z powodu jej braku dodałam soku z cytryny. Można też dodatkowo zetrzeć z niej skórkę, ale mi smak po dodaniu soku i sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc
Gosia gotujeżółtka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej (ze zwykłej pszenicy) szczypta szafranu (namoczonego 1 łyżce ciepłej wody) 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (z niewoskowanych, ekologicznych owoców) szczypta soli 3. Sos pomidorowy: 1 czerwona cebula 1 puszka pulpy pomidorowej garść liści bazylii sól i pieprz do smaku oliwa opcjonalnie, starty Parmezan Wykonanie: zagnieść ciasto, wyrabiać
Pasta Po PolskuLekkie danie z kurczaka w aksamitnym sosie,pełnego szpinaku i natki i koperku.Szpinak nadaje sosu lekko kwaskowatego smaku co tak bardzo lubię w potrawach. ugotowane mięso z kurczaka np.udka,piersi Sos: ~~~~~~~~~~~~~ 4 dag. masła 2 łyżki płaskie mąki 1.5 szkl. rosołu 0.5 szkl. śmietanki kremówki kilka liści szpinaku pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku sól sok z cytryny(...)użyć mrożony szpinak)włożyć na 3 min.do wrzącej wody,osączyć z wody ,przetrzeć przez sito lub drobno posiekać,dodać do sos,posiekany koperek i natkę, jeszcze raz zagotować.Sos przyprawić do smaku solą,sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym,dodać do maggi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipuszka łososia w sosie własnym Graal 4 łyżki kaszki kuskus sól pieprz pieprz cytrynowy oliwa małe pomidorki równej wielkości ok 9 szt szczypiorek rukola roszponka natka pietruszki Kaszkę kuskus posolić i zalać wrzątkiem ok pół cm ponad kaszkę. Kiedy napęcznieje pod przykryciem, wystudzić. Pomidorki dekoracyjnie przeciąć , wydrążyć wnętrze. Kaszkę wymieszać z łososiem, dodać przyprawy, posiekany szczypiorek, troszkę natki pietruszki
Gotowanie jest łatweSkładniki: w duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki ostu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki cząbru Sposób przyrządzenia: Czosnek przecisnąć przez
pieprzny smaczekSurówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego. Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego
Anioły w kuchnirównież daleko odbiegają od tradycji. Głównym składnikiem farszu jest bowiem dorsz, a sos miło zaskakuje chrzanowym smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, a połączenie smaków bardzo harmonijne. Składniki na 8 sztuk: 60 dkg dorsza 1 jajko sok z 1 cytryny gałka muszkatałowa 1 łyżka mąki sól, pieprz cytrynowy 8 liści włoskiej kapusty 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu(...)śmietanę. Zagotować mieszając trzepaczką balonową. Jeśli jest taka potrzeba możesz sos zagęścić dodatkiem mąki. Nie zagęszczałam. Dodać posiekany koperek. Do sosu włożyć gołąbki i zagrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami lub ryżem (mocno maślanym z odrobiną skórki cytrynowej) Uwagi: liście kapusty włoskiej blanszujemy z wyczuciem, są delikatniejsze niż liście białej. Najlepiej zdjąć liście z kapusty, a zdejmować je bardzo łatwo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki pasty tom yum 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki (kaffiru) 1 szalotka kilka pochwiaków (jeśli ich nie dostaniecie, dodajcie inne grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego(...)zupę. Gdy woda się zagotuje, zacznijcie moczyć makaron ryżowy w zimnej wodzie. Do wrzątku dodać zmiażdżoną bokiem noża trawę cytrynową, liście limonki, grzyby, galangal, imbir i cukier. Po kilku minutach dodać pastę tom yum, szalotkę, sok z limonki oraz sosy rybny i ostrygowy, a po kilku kolejnych - kukurydzę, pomidora pokrojonego na kilka cząstek oraz krewetki. Gotować jeszcze 10 minut
W SMAKgałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego imbiru) • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry • 1 łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego • 1 papryczka chili(...)minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed
Kuchnia PrezydentowejPieczarki 300 g Makaron Chow Mein 250 g Chińska mieszanka warzywna 750 g Sos sojowy jasny lub ciemny 4-5 łyżek Olej sezamowy 2-3 łyżki Przyprawy: czerwona papryka, mielony imbir, czosnek, kurkuma, mieszanki przypraw azjatyckich, trawa cytrynowa, itp. Często gotujemy na dwa, a nawet trzy dni, dlatego porcje produktów są dość duże, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby(...)Kroimy pierś z kurczaka na kawałki ok. 2 cm. Wrzucamy do miski i przyprawiamy: 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki oleju (może być zwykły rzepakowy, czy słonecznikowy) 1 łyżka oleju sezamowego pół łyżeczki kurkumy (doda ładny kolor) suszona papryka trawa cytrynowa mieszanka przypraw chińskich wegeta Oczywiście przyprawić można inaczej, według uznania, całemu daniu smak nada makaron. Tak zamarynowane
KasiaiKrzysiu.plsól pieprz cytrynowy kurkuma Przygotowanie: W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę. Doprawiamy ją solą i pieprzem cytrynowym. Gdy trochę ją przesmażymy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i pędy bambusa. Na koniec wlewamy słoiczek sosu Ajam Pangang - użyłam gotowego sosu, w którego skład wchodzi przecier pomidorowy, cebula, marchew, sos sojowy, kiełki bambusa, papryka i przyprawy
Taste Therapymleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki cytrynowej (gdyby nie była dostępna można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża kolendra 2-3 woreczki ryżu jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)talarki imbir oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek). Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjeokoło 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego 1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być(...)piórka cebulę pęczek szczypiorku Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, podarte liście limonki kaffr House Of Asia, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny. Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić
Jemy Pijemy