sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:34/86)

Uzależniająca zupa tajska mojego taty 168

łyżeczki startej trawy cytrynowej lub 2-3 źdźbła ·          250 g pieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich ·          1 łyżka masła / oliwy ·          1 łyżeczka sosu rybnego ·          pieprz do smaku(...)trzeba obierać choć można). Cytrynę rolujemy i wyciskamy z niej sok przez palce lub sitko, żeby nam pestki nie powpadały. Trawę cytrynową (jeśli mamę trawę w całości, trzonkiem noża rozbijamy jej rdzeń, żeby wydobyć aromat) dodajemy razem z sosem rybnym (on dosala nam zupę, trzeba uważać z ilością i dostosować z zależności od tego jak słony jest rosół). Mniejsze pieczarki

Bazując na smaku
Zupa Tom Kha Gai 134

kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) sok z limonki 2 łyżki sosu rybnego kilka pomidorków koktajlowych listki kolendry Wykonanie: Do garnka wlewamy 1200 ml wody, dodajemy listki limonki, trawę cytrynową (łodygę najpierw trzeba delikatnie rozbić trzonkiem noża, żeby uwolniła swój aromat), posiekane chili, mrożone warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z sałaty z makaronem i tuńczykiem 194

tuńczykiem z sosie własnym. :) Składniki: Pesto: sałata 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion słonecznika 2 pomidorki koktajlowe sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum  puszka tuńczyka z sosie własnym  Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone

Truskawkowa Fiesta
Grilowany łosoś norweski podany na sałatce z kiełków słonecznika i owoców, z dodatkiem wytrawnych lodów szałwiowo- imbirowych 198

kiełków słonecznika 1/2 dojrzałego, ale jędrnego mango 1/3 melona ( najlepiej cantaloupe) 1 nieduża słodka i chrupiąca gruszka 2 plastry pomarańczy 6-8 listków melisy cytrynowej dressing sok z połowy limonki łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek lody 100 ml śmietany kremówki białko z dwóch kurzych jaj dwie łyżki orzeszków pinii łyżka brązowego cukru pół łyżeczki

DefinicjaSmaku
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 265

zielona papryczka chili, bardzo drobno posiekana, lub utarta w moździerzu 5 orzechów kemiri lub macadamia duża szczypta mielonej kurkumy 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1\2 łyżeczki soli 1\4 łyżeczki czarnego pieprzu zielone części trawy cytrynowej, posiekane  5-6 listków limonki, najlepiej świeżych 3 zielone cebulki posiekane w cienkie, ukośne plasterki Składniki pasty,  poza trawą cytrynową, zieloną(...)małej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pastę, liście limonkowe i trawę cytrynową, smażymy na dość dużym ogniu przez 1-2 minuty. Dodajemy plasterki zielnej cebulki, smażymy kolejne 2 minuty. Zawartość patelni wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy sokiem y limonki i jeszcze ewentualnie solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem. 3. Do miseczek nakładamy makaron, mięso kurczaka, jajko. Zalewamy gorącym

Kuchnia Prezydentowej
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 194

Składniki laksy: (6 porcji) 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka nasion kolendry 3 cm kawałek imbiru 2 pędy trawy cytrynowej skórka i sok z limonki, sparzonej i wyszorowanej 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 200 ml mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli bez pestek i błonek garść świeżej kolendry(...)wszystko zimno wodą, tylko tak, aby wszystko przykryła. Zagotować. 1 kurczak (najlepiej zagrodowy, z wolnego wybiegu lub ekologiczny) 1 łyżka nasion kolendry 3 cm kawałek imbiru 2 pędy trawy cytrynowej skórka z limonki, sparzonej i wyszorowanej sól morska Zmniejszyć gaz do minimum i gotować do miękkości kurczaka (aż mięso zacznie odchodzić od kości) – ok. 1 godziny. Ugotowanego kurczaka ostrożnie

Moja Delicja
Babka cytrynowa 226

dużych cytryn - zostawić odrobinę soku do skroplenia babki po upieczeniu opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny  skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja:  Lukrowa polewa cytrynowa: 3 łyżki wody cukier puder w zależności od pożądanej gęstości polewy od 4 łyżek(...)dodać połączone mąki 5. Masło roztopić na małym ogniu, Po roztopieniu, delikatnie ostudzić i przestudzone, płynne dodać do masy. 6. Ubijać na małych obrotach dodać sos z cytryny, skórkę z cytryny i opcjonalnie aromat cytrynowy 7. Gotową, płynną masę przelać do formy na babkę. Piec: 45-80 min w temperaturze 180 stopni, aż do momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić

KreatywnePiny
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 168

łyżka sosu sojowego ·          1 łyżka sosu rybnego ·          3-4 liście kafiru ·          3 łyżeczki tartej trawy cytrynowej ·          4 łyżeczki kminu rzymskiego(...)ucieram na pastę. Dodaję trawę cytrynową oraz liście kafiru , które wcześniej nieco rozcieram w dłoniach. Papryczki drobno siekam i również dodaję do moździerza i ucieram. Następnie dodaję sproszkowane przyprawy ( gałkę, cynamon i kurkumę ). Świeżą gałkę ścieramy na małych oczkach do moździerza lub dodajemy na samym początku i rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy po łyżce sosu sojowego i rybnego oraz wyciskamy

Bazując na smaku
Zupa tajska - Mój #1 !!! 226

składniki jak trawa cytrynowa czy liście limonki, są produktami ciężko dostępnymi. Przekonałam się że jednak nie... Składniki: 4-6 łodyg trawy cytrynowej 3 cm galangalu lub imbiru 2 łyżeczki pasty curry 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 3-4 liści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli(...)groszek) 1 i 1/2 szkl bulionu sok z limonki kolendra olej Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy. Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko

Olikowa kuchnia
Cytrynowy dorsz. 148

innymi składnikami. Dziś typowo szybkie niedzielne danie. Zapraszam! Składniki; 60 dag polędwicy z dorsza 1 cytryna 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyzki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Przygotowanie; Cytryne dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki z połowy cytryny zetrzeć skórkę. A następnie wycisnąć sok. Drugą połówke pokroić w plastry. Sok z cytryny połączyć

Radość kipiąca uśmiechem.
CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI 167

pikantna marynata jest doskonała do wieprzowiny lub drobiu. Używać jej osobno albo połączyć z ulubionym sosem do grilla . Składniki: ¼ szklanki cukru ¼ łyżki gruboziarnistej soli 3 łyżki chili 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka sproszkowanej musztardy 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki i delikatnie wklepać w wieprzowinę(...)drób, na kilka godzin przed grillowaniem. Jeżeli zostanie nam marynata, możemy ją zamrozić do następnego razu. CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI is a post from: naRuszcie.pl The post CYTRYNOWO ZIOŁOWA MARYNATA CHILI appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Lody waniliowe z sosem malinowym 123

przez bardzo gęste sitko (bez blendera będzie trudniej). Bez miksowania tyci tyci pestki będą nam chrupać później w buzi. A tego nie lu-bi-my. Po paru minutach kremowy sos gotowy, przed podaniem możemy go jeszcze trochę podgrzać.  Aby urozmaicić deser możemy wziąć jakiś twardy owoc np. jabłko. Kroimy na kilka średniej wielkości księżyce i wrzucamy na patelnię(...)cukru. Owoce oblepią się w karmelu i zmiękną co nie co. Takie są gotowe do podania na talerz. Nie wiem jak Wy ale ja uzyskałem cytrynowe jabłka, na nich rulonik lodowy polany słodko-kwaśnym sosem z malin

Right Behind The Kitchen
Kurczak "po chińsku" 223

warzyw chińskich (ja użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin(...)marynuję mieso całą noc). Tak przygotowane mięso układam w rękawie do pieczenia, zawiązuję z jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie

Kuchnia po mojemu
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym 194

dniPorcje: 2Składniki: 4 filety śledziowe a’la Matjas, 1 jabłko,150 g serka Almette z chrzanem,3 łyżki suszonej żurawiny,2 łyżki sosu tatarskiego,mały słoiczek marynowanego imbiru,sok z ½ cytryny,pieprz cytrynowy,zielenina do dekoracji,sól morska.Przygotowanie:Śledzie odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić(...)cytryny żeby nie zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut. Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać. Śledzie i jabłka ułożyć na talerzu, posypać paseczkami marynowanego imbiru i żurawiną, doprawić pieprzem, udekorować ulubioną zieleniną. Serwować z musem chrzanowo-żurawinowym

SzczyptaSmaQ
Wietnamska zupa krewetkowa 240

Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g dużych krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 1-2 źdźbła trawy cytrynowej 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek sosu rybnego dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki 100g makaronu ryżowego typu wstążki Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek(...)Nalewamy do garnka 1,5 litra wody i zaczynamy podgrzewać. Do wody wrzucamy zachowane skorupki z krewetek, trawę cytrynową, imbir, czosnek i papryczkę chili. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez

Kulinarna Pokusa