sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:34/86)

Zielone curry z kurczakiem 226

kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę(...)minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Tajska zupa z kurczakiem 194

kurczaka -1 marchew -1 cebula -50g groszku (może być mrożony) -100g kukurydzy "baby corn" -1/2 limonki -1 łodyga trawy cytrynowej -5 cm świeżego imbiru -pęczek kolendry -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka sosu sojowego -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba lub innego(...)minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy, w pół plasterki, a cebule w kostkę. Trawę cytrynową, dzielimy na kawałki po 5 centymetrów. Na głebokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Dodajemy marchew i cebulę. Smażymy przez 5 minut i dodajemy groszek i trawę cytrynową. Smażymy przez kolejne kilka minut. Do naczynia, w którym marynowało się mięso wlewamy wodę, mleko kokosowe

Smakuj życie!
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 198

pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy z mascarpone: 300 g niedużych pieczarek 125 g serka mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki po 1 łyżeczce: soli, suszonego estragonu i pieprzu cytrynowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Farsz: Mięso na farsz mielimy w maszynce(...)oleju. Gdy będzie szklista, wrzucamy pieczarki. Podsmażamy przez 1-2 minuty. Dodajemy śmietanę i mascarpone. Zagotowujemy i przyprawiamy solą, mieszanką „pieprz cytrynowy” i estragonem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę. Upieczone faszerowane skrzydełka podajemy wraz z sosem. Możemy podać do nich także dowolną kaszę. Jeśli jej nie lubicie – wstawcie razem ze skrzydełkami obtoczone w oleju i przyprawach cząstki

Poezja smaku
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 147

coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano Glazura: 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki coli

Mania Gotowania
Zielone curry z kurczakiem 172

kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę(...)minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Tatar po Kambodżańsku 70

zrobić Kambodżański Tatar 200 g polędwicy wołowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 łodygi trawy cytrynowej obranej i posiekanej 150 g fasolki szparagowej pokrojonej na wielkość kęsa 50 ml wody Sok z 2 limonek Łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 szalotki drobno pokrojone Kiełki fasoli 2 łyżki prażonego i mielonego ryżu 1-2 papryczki chili(...)wymieszaj z sokiem z limonki, odstaw na bok. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć fasolkę, i chwilę ją podsmaż, dodaj trawę cytrynową i czosnek, wymieszaj, chwilę podsmaż i wlej wodę. Gotuj, często mieszając, aż woda odparuje. Sos rybny wymieszaj z cukrem i szalotkami. Świeże zioła posiekaj. Teraz połącz wszystkie składniki. Dodaj do wołowiny zawartość patelni, kiełki, zioła, mieszankę sosu

RafalCook
Kaczka w sosie śliwkowym 169

ilość oliwy z oliwek 1 cytryna, sparzona i wyszorowana 50 ml octu balsamicznego 4 ząbki czosnku kolendra świeża lub suszona trawa cytrynowa ( nie jest niezbędna) przygotowanie piekarnik nagrzać do 170 stopni marynata Do garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić  drobno  posiekane ząbki czosnku,  ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki,  suszone  śliwki(...)świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową . Naczynie  przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze  pół godziny  Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją  folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić owoce, wrzucić do blendera, dodać nieco marynaty

Stare Gary
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 243

pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki

OstryKęs
Sałatka tajska 128

kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili   2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić je do posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć

Smaki Przyprawy i Kolory
Smażone dzwonka z leszcza marynowane w winie, sosie sojowym i soku z limonki. 146

około 800 g) 3 łyżki mąki   3 łyżki bułki tartej   1 jajko na marynatę: 1/2 szklanki białego wina   1 łyżka sosu sojowego   2 łyżki soku z limonki   1 łyżeczka pieprzu cytrynowego   1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:  Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczników i kroimy

Symfonia smakowa
Zielone curry z kurczakiem 204

kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni(...)minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym

My Culinary Art
Piramidki z placków ziemniaczanych, buraczków zasmażanych i sosu tzatziki 161

patelni rozgrzać olej, kłaść cienkie warstwy masy ziemniaczanej, formując okrągłe placuszki. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu. W trakcie smażenia placków przygotować sos tzatziki. Ogórka obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z jogurtem, zieleniną, sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć placek ziemniaczany, warstwę ciepłych buraczków i warstwę sosu, na to znów

Czerwień i błękit
Naleśnikowe pappardelle w buraczkowo-śmietanowym sosie z prosciutto 112

szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki wody łyżka białego wina szczypta soli Sos: 3 plasterki prosciutto 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego 3 plasterki szynki wiejskiej 200 ml śmietany 30 % oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem tymianek sól  pieprz cytrynowy pieprz cayenne duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki posiekane liście świeżej bazylii(...)patelni grillowej 3. Poczekać aż naleśniki ostygną 4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle i układać na talerzu Sos: 1. Buraczki pokrojone w cieniutkie plasterki usmażyć na oliwie z oliwek i maśle, posypać je solą, tymiankiem oraz pieprzem cytrynowym 2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz cayenne smażyć jeszcze przez chwilę. 3. Odstawić z ognia

KreatywnePiny
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 352

ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę ​​kokosową, słodkie(...)Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść.Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, posypać liśćmi  kolendry

Stare Gary
Cytrynowa tarta z jabłkami i śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym 183

polskich jabłek nikogo nie trzeba przekonywać. Są pyszne, a ciasta z ich udziałem lubią prawie wszyscy. Dzisiaj mam dla Was cytrynową tartę z jabłkami i zapieczonym, śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom.   Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt. Składniki

Smak mojego domu
Pomidory zapiekane z tuńczykiem 97

stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia. Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Podgrzałem krótko w piekarniku

R'n'G Kitchen
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 194

oszałamiającej cenie 5 PLN :) Składały się na nią czarne pieczywo własnego wypieku lokalu / rostbef wołowy / ser żółty / ogórek kiszony / cebula czerwona / rukola / domowy cytrynowy majonez. 2016: Cytrynowy majonez pobił tu na głowę wszystkie inne sosy jakich można było tu użyć! Dawno nie jadłam kanapki tak dobrze doprawionej! Chciałoby się dostać miseczkę takiego majonezu do wyjadania łyżeczką kanapce do towarzystwa :) Szatańsko

Grunt to przepis!
Burgery z kaszy i botwinki 206

Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką, ogórkiem małosolnym lub zielonym. Jako sosu użyłam majonezu. Posypałam płatkami chili i pieprzem cytrynowym. Zapakowałam w torebki śniadaniowe i nakarmiłam chłopaka oraz przyjaciółkę.(oboje nadal żyją - sukces!)  SMACZNEGO! przepis zaczerpnięty z jadłonomia

Fiolka w kuchni
Burgery z kaczki 163

jeszcze lepsze.  składniki 500 g - 2x kacza pierś 1 łyżeczka startego świeżego imbiru garść kolendry 2-3 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę 2 łyżeczki sosu hoisin 1/2 łyżeczki płatków paprykowych sól, pieprz cytrynowy przygotowanie kacze piersi umyć i osuszyć. Oddzielić skórę , odłożyć na bok. Mięso zmielić w maszynce używając sitka o większych oczkach (średnica ok 6) Włożyć do miski

Stare Gary
Rolada ze schabu i sos cebulowy 156

Jeden na najsmaczniejszą roladę ze schabu jaką do tej pory jadłam – mięciutką i soczystą. Drugi na sos cebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki: 1 – 1,5 kg schabu(...)zasmażkę, dodajemy do niej cebulę, podsmażamy przez minutę i dodajemy resztę przestudzonego bulionu. Cukier zrumieniamy w rondelku, mieszamy z dwoma łyżkami wody i karmelem zabarwiamy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym i zagotowujemy

e-PrzepisyKulinarne
Desery 236

granolą Orange curd Smoothie ananasowe z kiwi Galaretka z białego wina Trufle czekoladowe Domowy cukier waniliowy Szyszki ryżowe Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym Trifle borówkowe Semifreddo truskawkowo czekoladowe Deser galaretka z truskawkami Deser grecki z musem truskawkowym Eton mess z rabarbarem Deser w błękicie z granolą Czekoladki z wiśnią

Ala piecze i gotuje
Krucha sałata w jogurcie 154

grubych oczkach , skropić sokiem z cytryny - wymieszać z jogurtem Dodać do tego DROBNO pokrojoną cebulkę , przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem ewentualnie jeszcze sokiem cytrynowym Liście sałaty ułożyć w miseczce , polać przygotowanym sosem  Posypać natką, osączonymi  rodzynkami i od razu podawać . W ten sposób można podawać kapustę pekińską. Ta wersja z sałatą jest bardzo smaczna. Przepis pochodzi

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania