sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:28/86)

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 211

łyżeczka octu balsamicznego 500-600 g polędwiczki wieprzowej sól morska szczypta słodkiej papryki w proszku 2 łyżki mielonego pieprzu czarnego 2 łyżki oliwy Dressing miodowo-cytrynowy: 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1½ łyżki miodu 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry

karmelowy
sałatka z sosem imbirowo cytrynowym 121

puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej awokado 500 g pomidorków koktajlowych kiełki brokułów 70 g łososia wędzonego sos: sok z połowy cytryny imbir mały kawałeczek (zetrzeć tak 2 łyżeczki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego    Kukurydzę i fasolkę przesypujemy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół(...)sosu. Wyciskamy sok z cytryny, ścieramy imbir na najdrobniejszych oczkach, dodajemy do cytryny. Dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy miód, sól oraz pieprz cytrynowy. Energicznie mieszamy, aż wszystkie  składniki się połączą i uzyskamy jednolitą konsystencję. Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy

noteskulinarnyfiga
Sos Beszamelowy (Beszamel) 196

Sos Beszamelowy (Beszamel) - klasyk kuchni francuskiej,  popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło.Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp.Sos Beszamelowy (Beszamel) - Składniki:2 szklanki mleka2 czubate łyżki mąki50 g masła1 łyżka soku z cytrynygałka muszkatołowa(...)proszkubiały pieprzpieprz kolorowy sólSos Beszamelowy (Beszamel) - Sposób przygotowania:Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Moje posty

Słodka Strona
Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem 230

kanapki, które będą idealne na śniadanie, kolacje czy nawet do pracy. Chrupiące pieczywo, warzywa w musztardowo-ziołowym sosie na bazie zdrowego oleju lnianego, a wszystko to po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Spróbujcie. Chrupiące kanapki z warzywami, sadzonym jajkiem i musztardowo-ziołowym sosem 2016-04-22 11:33:35 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki odrobina soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie Najpierw przygotowujemy sos W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek. Przygotowanie kanapek Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy

Słodkie okruszki
Mule z sosem thai 125

Mule można przyrządzać na różne sposoby, dzisiaj mam mule w sosie tajskim z mleczkiem kokosowym. Świeże mule myjemy i oczyszczamy. Najlepiej jest je wyszorować za pomocą ostrej drapaczki. Muszą być czyste muszelki i wszystkie muszą być zamknięte. Gdyby któraś z muszelek była lekko otwarta to uderz w nią nożem. Jak się zamnknie to znaczy, że jest dobra i świeża(...)razgrzanej patelni usmażyć pokrojoną drobno cebulkę, tylko tyle żeby zmiękła. Wlać wino, dodać pokrojoną trawę cytrynową, liście curry, zieloną pastę curry. Gotować tak długo, aż wino wyparuje. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wrzucić oczyszczone mule, przykryć i gowoać około 5-6 minut. Co jakiś czas potrząsnąć. Mule powinny się otworzyć, gdyby sie któraś nie otworzyła

Kuchnia Pokoleń
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 196

dzień;) Jakoś trzeba sobie umilić tą nieprzyjemną aurę. Niestety póki co na lepszą pogodę się nie zapowiada, chyba jesień zawitała na dobre...Zatem zapraszam na makaron cytrynowy z mięsem wołowym z dodatkiem sosu mięsnego oprószonego parmezaem;) Brzmi smakowicie, prawda?  A teraz trochę z innej beczki ;)  Jakiś czas temu dostałam wiadomość od Ramy Smaż jak szef kuchni z propozycją(...)instagramie już miał okazję ją zobaczyć a jeżeli nie to dzisiaj będzie ją miał. Paczka zawierała Ramę Smaż jak szef kuchni (której bądź co bądź używam od dawna) makaron cytrynowy, passatę pomidorową i opakowanie świeżo zmielonej bazylii. Moim zadaniem było przygotowanie z przesłanych produktów jakiegoś dania. Troszkę mi zeszło nad wymyśleniem dania (z braku czasu) ale dzisiaj się zaparłam

Krakowskie smaki Ani
Polędwica wieprzowa w miodzie 215

szkoda mięska . Polecam , szczególnie na świąteczny obiad Składniki : 1 polędwica wieprzowa ( około 600 g ) 2 łyżki miodu kilka gałązek rozmarynu olej jeden ząbek czosnku pieprz cytrynowy około 1/2 łyżeczki sól do smaku sos : wywar po pieczeniu polędwiczki ( zrobi się sam w trakcie pieczenia ) łyżka masła łyżeczka miodu 1 łyżka whisky ewentualnie sól do smaku Polędwiczkę myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy(...)olejem , wyciśniętym praską ząbkiem czosnku , pieprzem cytrynowym , miodem i okładamy gałązkami rozmarynu . Solimy i zawijamy w folię aluminiową , tak przygotowana musi spędzić dobę w lodówce . Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 C , wkładamy polędwiczkę nadal zawiniętą w folię , obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy około 20 – 25 minut . Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić ostrożnie , naciskając palcem mięso czy jest

Ogrodnik w podróży
Tajskie zielone curry z krewetkami 108

Składniki: PASTA CURRY 3 zielone papryczki chili 1 pęczek cebuli dymki (tylko zielone części) 2 łodygi trawy cytrynowej 1 kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku ekologicznego 1 pęczek świeżej kolendry 5 listków limonki kaffir 20 ml oleju sezamowego 50 ml sosu sojowego POZOSTAŁE 200 g obranych krewetek lub świeżego łososia wyfiletowanego 300 ml mleczka kokosowego 1 czerwona papryczka chili(...)PASTA CURRY Łodygi trawy cytrynowej zgnieć, rolując je na przykład wałkiem kuchennym, pomoże to uwolnić więcej aromatu. Zielone papryczki chili, cebulę dymkę pokrój drobno. Przełóż do miski z wodą i kostkami lodu. W kielichu blendera umieść trawę cytrynową, zielone chili, dymkę, imbir, czosnek, listki limonki kaffir i liście kolendry. Całość polej olejem sezamowym i sosem sojowym. Rozdrobnij do uzyskania gładkiej

ProstePesto.pl
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 163

może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego  1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal pokrojonego(...)jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty

Jemy Pijemy
Potrawka z bakłażanem, boczniakami i pastą tom yum 150

Dzisiaj przepis który powstał z potrzeby chwili. Tomek podarował nam bakłażana i trochę boczniaków. Chwilę się zastanawialiśmy jak to połączyć i akurat nasz wzrok padł na

slodkokwasnapl
Tajska zupa krewetkowa 179

czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą(...)zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być

Taste Therapy
Sos cytrynowo-orzechowy 69

ciekawy, wyrazisty dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. Robi się go bardzo łatwo a nadaje potrawom ciekawego, cytrynowo-ziołowego posmaku. Ale jak to bywa z sosami - każdy ma swój gust więc po prostu zachęcam do wypróbowania

Milion Smaków
CONCHIGLIONI NADZIEWANE SZPINAKIEM I RICOTTĄ 53

TAGLIATELE Z CUKINII Z TAPENADĄ I ORZESZKAMI     SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH     SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO     SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM   Conchiglioni nadziewane szpinakiem i ricottą: – Przepyszna kolacja we włoskim wydaniu – Pyszne, zdrowe

globuskulinarny
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 97

pół cytryny Łyżka rozpuszczonego masła Biały pieprz I sól do smaku Wykonanie: Odcinamy końcówki szparagów. Ja obieram jeszcze skórkę, ale nie jest to konieczne. Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem. Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Na talerzu układamy liście sałaty, plaster

Smaki Przyprawy i Kolory
Szybki kurczak w 5 smakach 155

proponuje dania szybkie i łatwe, takie jakie lubię najbardziej. Dlatego też postanowiłam wypróbować kolejny z pomysłów Jamiego i przygotować kurczaka w 5 smakach z dodatkiem sosu sweet-chilli z sałatką warzywną z cytrynowym jogurtem. Składniki : Do miesa wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie piers z kurczaka) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżki sosu sweet chilli sezam sol, pieprz

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania