Przyjęło się , że sos koperkowy sos to sama łagodność. Nic bardziej błędnego. Już kilka razy udowodniłam, że wystarczy minimalny dodatek jakiejś przyprawy lub połączenie z innym składnikiem i już mam całkiem nowy sos ( tak robiłam dodając skórkę cytrynową, chrzan, winogrona, ser). A ,że po Wielkanocy rośnie sobie jeszcze sporo rzeżuchy to czas ją wykorzystać. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirozrzedzić). Na dno pucharków wlewamy po łyżeczce sosu malinowego. Nakładamy naprzemiennie, najlepiej przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką, obie masy. Każdą warstwę również polewamy sosem. Gotowy deser ozdabiamy skórką cytrynową i listkami mięty.Niedługo Dzień Matki. Deser malinowy z nutką cytryny, jako słodki prezent będzie zapewne miłą i bardzo sympatyczną niespodzianką. Raczej nie należy do gatunku skomplikowanych, czy trudnych
mojewypiekiinietylkowszystkich, którym brakuje słodyczy na co dzień - słodki tort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku(...)krem200 ml śmietany 30%2 czubate łyżki serka mascarpone1 łyżka cukru pudru1 łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny (może być więcej, wg waszego uznania) na sos truskawkowy200g mrożonych truskawek1 szklanka białego cukruopcjonalnieżółty barwnik spożywczy do kremu i/lub bitej śmietanyświeże truskawki do dekoracji Sposób przygotowania:BezyUbić mikserem lub robotem białka aż będą sztywne. Dalej ubijając dodawać cukier
W kuchni wieczoremupodobań Przyprawa do kurczaka (złocista) Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki Imbir Chilli Zioła prowansalskie Pieprz bałkański Pieprz cytrynowy Olej smakowy-cytryna bazylia Sos sojowy ciemny Sos Worcester Warzywa mrożone (mieszanka chińska) (450 g) kupuję w KLIK Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję je i kroję na mniejsze
Takie tam pichceniecytrynowa (zmiażdżona) - 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) - szalotka (drobno pokrojony) - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - tajski sos chili - łyżka oleju kokosowego - 4 liście kafiru - 1/4 łyżeczki mielonej kolendry - 1/4 łyżeczki kurkumy - świeża kolendra do posypania DYNIĘ WYDRĄŻ I POKRÓJ w niewielkie plastry, polej odrobiną oleju sezamowego i sosu sojowego i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut(...)czasie dynia powinna być miękka i lekko zrumieniona. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTUJ SOS , na oleju kokosowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Kiedy będą szkliste dodaj trawę cytrynową, liście kafiru, kolendrę oraz kurkumę. Po krótkiej chwili przyprawy będą wydzielały intensywny aromat, w tym momencie dodaj mleczko kokosowe i sos chili (tu ilość zależy od tego, czy lubisz ostre). Gotuj około minuty
Kuchnia bezglutenowa Loliświeżych malin. Rukoli jeszcze nie mam (dopiero posiana na jesienny zbiór), ale mam pomidory. Do sosu malinowego postanowiłam wykorzystać najsłodszą odmianę, jaką mam, czyli Virginia Sweets. Składniki : camembert naturalny dwie garści malin łyżka oleju do smażenia łyżeczka cukru dwie gałązki tymianku cytrynowego słodkie pomidory czerwona cebula liście bazylii Pomidory pokroić na kawałki. Dodać do nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę(...)pozostały olej wrzucić maliny. Gdy puszczą sok, rozmiażdżyć łyżką. Dodać listki tymianku i cukier. Wymieszać. Poddusić jeszcze ze dwie minuty. Na talerz wyłożyć camembert, sos i salsę pomidorową. Bazylia i tymianek cytrynowy z mojego zielnika: I zdjęcia wspomnianej Katedry św. Pawła w centrum dzielnicy City: Londyn - Katedrę św. Pawła widać znad brzegu Tamizy obok Mostu Milenijnego Londyn - idąc Mostem
Weekendy w domu i ogrodzieDanie kuchni japońskiej Składniki 400 g schabu wieprzowego 2 jajka olej do smażenia bułka tarta sól ,pieprz Sos: 1/3 szkl ketchupu 100 ml sosu sojowego (ciemnego) łyżka cukru Dodatkowo: ryż jaśminowy trawa cytrynowa grzyby mun Przygotowanie Schab kroimy w cienkie plasterki ,oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mięso obtaczamy najpierw w rozbełtanych jajkach ,następnie(...)smażymy na rumiano z obu stron. Osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie kroimy na paski około 2 cm. Sos: Sos sojowy mieszamy z ketchupem i cukrem. Całość można podać z ryżem jaśminowym wymieszanym z trawą cytrynową oraz grzybami
R'n'G Kitchenkażdej chwili. Jeśli chcemy zabrać ją ze sobą do pracy lub szkoły wystarczy, że zapakujemy ją w pudełko. Kanapka nie jest zwyczajna. Chrupiące kromeczki, warzywa w ziołowo-musztardowym sosie na bazie zdrowego oleju lnianego, a to wszystko po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Jak dla mnie jest, to wspaniała propozycja na lunch, śniadanie, kolację... Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki(...)łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki odrobina soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos: W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek. Przygotowanie kanapek: Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy
Słodkie okruszkikilka małych pieczarek(60g) 0.5 szkl.zielonego groszku(70g) 1 łyżeczka oliwy (1g) zioła ( u mnie 5 smaków przyprawa) 1 mały ząbek czosnku (3g) 1 łyżeczka sosu sojowego (5g) sól morska pieprz cytrynowy lub zwykły imbir świeży lub w proszku ********************************************* Pokrojoną pierś w paski kurczaka natrzeć ziołami , startym świeżym imbirem,rozgniecionym czosnkiem,pieprzem i solą,usmazyč.Posiekac dymkę,oczyszczona
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiopieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu, oliwa, sól morska(...)końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por i seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem
SzczyptaSmaQAromatyczne pietruszkowo-cytrynowe pesto można wykorzystać jako składnik sosu do pizzy, dressingu sałatkowego lub pasty kanapkowej. Ja użyłam je do posmarowania focaccii. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Green Cookies.pl Składniki: 12 g świeżych drożdży 320 g mąki pszennej typ 550 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy z oliwek Dodatkowo: 3 łyżki(...)pesto pietruszkowo-cytrynowego kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół kilka zblanszowanych różyczek brokułów przekrojonych na pół łyżka ziół do pizzy Do miski włożyć pokruszone drożdże. Wlać około pół szklanki letniej wody. Dodać pół łyżeczki miodu i 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. W drugiej misce wymieszać pozostałą mąkę z 1 łyżeczką
Czerwień i błękitgarść świeżej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 0,8 litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju(...)Dodajemy mleczko kokosowe, znowu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, ponownie gotując przez kilka minut. Po upływie czasu do zupy wrzucamy krewetki, gotujemy przez 3-5 minut. Zupę doprawiamy sosem rybnym. Makaron ryżowy wkładamy do wrzącej wody, przykrywamy i odcedzamy po ok 4 minutach. Do miseczki wkładamy makaron, dolewamy zupy, dekorujemy listkami kolendry i cieniutko pokrojoną papryczką chilli. Smacznego
Plate of JoyWspaniełe curry z łososia w sosie kokosowym. Proste i szybkie danie, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i świeże, dzieki limonce i trawie cytrynowej, ponadto wygląda wspaniale i bardzo słonecznie za sprawa kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam(...)Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam suszonej) 0,5 łyżeczki kurkumy puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka (sok i skórka) 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie, można zastąpić niewielką ilością bulionu rybnego) szczypta cukru 250g filetu z łososia kolendra olej do smażenia Przygotowanie: W woku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebule, rozgnieciony
Codzienne Gotowanienaprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada. No i jeszcze ten ich wygląd - kojarzą mi się z drogimi kamieniami, takie jadalne rubiny ;) Panna cottę
Chilli Czosnek i Oliwaporcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano na opakowaniu (ja miałam takie, które powinno(...)mieszamy razem z olejem sezamowym, olejem arachidowym, pastą z trawy cytrynowej i i cukrem (do całkowitego rozpuszczenia cukru). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wrzucamy sezam i prażymy przez minutę. Dodajemy przygotowaną pastę i cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Wrzucamy makaron i papryczkę pokrojoną w krążki (bez pestek!), wlewamy sos sojowy i mieszamy, cały czas smażąc, przez ostatnie dwie minuty. Gotowe
Tajskie smaki