którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek słodkiego sosu chili 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 100 g świeżego szpinaku 2 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego sól morska pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ryż(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet kroimy na cztery części . Każdą umieszczamy na kawałku folii aluminiowej. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym i polewamy dwoma łyżkami sosu chili. Na łososiach układamy cebulę i szpinak. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy jeszcze zawinięte przez 5 minut
Moje Kuchenne Rewelacjepodałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy
e-PrzepisyKulinarnekreatywności. Zapraszam Was na penne z małżami nowozelandzkimi w sosie na bazie cydru! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowanie makaronu penne Lubella - 1/4 pęczka pietruszki zielonej - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty cydru - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 20 małży nowozelandzkiej (mrożone i ju oczyszczone) - sól morska - pieprz cytrynowy WYKONANIE: - Na rondlu roztop masło, dodaj oliwę z oliwek - posiekaj(...)instrukcją na opakowaniu - małże oczyść z ewentualnych zabrudzeń na muszlach - na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek dodaj małże i podlej cydrem, całość dusimy tak aby sos się zredukował - doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą - posiekaj pietruszkę - makaron przelej na sitko, dodaj do rondla z małżami wymieszaj całość posyp obficie natką pietruszki - jeśli chciałbyś zaostrzyć smak posyp ostrym w smaku startym
SMYKWKUCHNIdługiej, wspaniałej wycieczce na stole musiał pojawić się szybki, ale syty obiad. Postanowiłam przyrządzić pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie. Tak aromatycznie przyrządzone mięso najlepiej smakuje z szybką surówką, frytkami i dobrym sosem, który powinien dobrze komponować się ze smakami na talerzu i tworzyć całość dania. Idealnym sosem do tego typu posiłków jest łagodny sos kebab-gyros(...)duża pierś z kurczaka 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu około 1 łyżeczki soku z cytryny sos kebab-gyros łagodny firmy Folwark miks sałat około 100 g 1 jogurt naturalny 90 g 3-4 łyżeczki cukru folia do pieczenia frytki domowe lub kupne
Słodkie okruszkiprawie nie używam. Zobaczyłam przepis na puszce mleka Nestle i tak mi się spodobał, że to mleko kupiłam i oto rezultat… Deser cytrynowy Składniki : ok. 400g mleka skondensowanego 150 ml śmietany 30% 4 szt. cytryny Sos : 1 łyżka świeżych liści mięty, 1 łyżeczka cukru 1 cytryna biszkopty (opcjonalnie) Skórkę z 4 cytryn ścieram na tarce a sok wyciskam(...)Ścieram skórkę z cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier w naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową. Smacznego Post Cytrynowo-śmietankowa pychota pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpłaty) olej 2 łyżki octu winnego kieliszek whiskey lub wódki ½ szklanki woda Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona
Mania Gotowaniasosem ziołowo-czosnkowym do grillowanych podudzi z kurczaka. Składniki: 1 batat 1 czerwona papryka 1 młoda cukinia 2 sałaty rzymskiej mini garść młodych liści szpinaku oliwa cytrynowa zioła do grillowanych warzyw Sos: 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę łyżka posiekanego koperku łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy
Czerwień i błękitaromat przypraw przejdzie do sosu, bo tłuszcz to najlepszy przekaźnik smaku i aromatu. Całość podlewamy chlustem cydru. Czekamy aż sos odparuje. Wyjmujemy łyżką przyprawy, dodajemy dynię, przesmażamy około 2-3 minuty. Dodajemy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości dyni. Zdejmujemy pokrywkę i sos dalej gotujemy, dodając pozostałe składniki tj, śmietana, szafran, sól, pieprz cytrynowy. Całość gotujemy około 4 minut(...)masła (proporcje pół na pół). Rybę smażymy po około 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dużą łopatką, oprószamy tymiankiem cytrynowym, możecie też podać z plastrem cytryny. Na talerz nakładamy sos dyniowy, za pomocą łyżki robimy małe kulki z komosy ryżowej, na samym końcu układamy filet z mintaja. Całość możemy oprószyć świeżymi ziołami np. tymiankiem
SMYKWKUCHNIogórki, podlać śmietaną. • Dusić sos aż zredukuje objętość, przyprawić solą i pieprzem białym. • Usmażyć na maśle filet z sandacza posypany solą, pieprzem cytrynowym i oprószony mąką. • Podawać rybę z sosem ogórkowym na ciepło. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Dary lasu
To co kochamwlewamy do mięsa. Całość gotujemy pod przykryciem przez minimum 45 minut. Sos beszamelowy: Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy, solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Formę do lasagne smarujemy
Słodka Stronawody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej Sos beszamelowy: Mąkę dokładnie rozprowadzamy w mleku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło, sok cytrynowy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową, białym i kolorowym pieprzem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Formę 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy pierwszą
Słodka Stronamintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety
Fabryka pomysłówróżnościami :) Nie bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków(...)łyżka cukru palmowego ** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw *** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy na pół, żółtą papryczkę
Tajskie smakiczerwone warzywa z nimi kontrastują. Jest smacznie i zdrowo, radośnie i kolorowo, a gdy sos do niej dodamy, idealny smak uzyskamy. Składniki na 3 porcje: 150 g mix sałat (rukola, sałata rzymska, cykoria,endywia), 150 -200 g jogurtu naturalnego gęstego, sól smaku, pieprz cytrynowy, pęczek świeżego koperku, 3 jajka, kilka rzodkiewek, 3 duże kapary z ogonkiem(...)rzodkiewkę drobno ponacinaną lub w plasterkach, kapary i świeży koperek. Do sałatki przygotowujemy sos na bazie jogurtu gęstego. Jogurt mieszamy z dużą ilością pieprzu cytrynowego, szczyptą soli i posiekanego drobno koperku. Sałatę podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego
Moniki SmakołykiCiekawa jestem czy macie takie potrawy Wielkanocne bez , których nie wyobrażacie sobie tych Świąt ? Ja mam swoją listę. Koniecznie na stole muszą znaleźć się: żurek babka cytrynowa jajka faszerowane i oczywiście sos tatarski. SKŁADNIKI: 2 szalotki 12-15 marynowanych podgrzybków 3-4 ogórki korniszony sól pieprz 4 łyżki majonezu (jeśli chcemy aby sos był rzadszy dodajemy go więcej
Kuchnia w opałach