plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić(...)czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut
Pełny talerzwarto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego. Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz sos chrzanowo-majonezowy z cytrynowego chrzanu z dodatkiem posiekanej srebrnej cebulki. Ten ostatni stanowi alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam zrobić. Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności(...)słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą blendera na pastę. Trwałość: około tygodnia. Równie dobrze smakuje zaraz po przygotowaniu. SOS CHRZANOWO-MAJONEZOWY Z CYTRYNOWEGO CHRZANU ZE SREBRNĄ CEBULKĄ. /autorski;/ 1/2 szklanki posiekanej cebulki srebrnej (u mnie Ole!) 1 słoiczek chrzanu cytrynowego* 3 łyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie
W kuchni Karmel-itkiimbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż(...)tłuszcz ze smażenia wrzucamy ziarenka kolendry. Podsmażamy 1 minutę, dodajemy pastę curry, czosnek i imbir. Podsmażamy kolejną minutę. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy koncentrat, liście limonki, trawę cytrynową, słodką paprykę, kardamon, cukier trzcinowy i sos rybny. Wkładamy z powrotem mięso, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dusimy przez godzinę, co jakiś czas mieszając i przewracając kurczaka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
Tajskie smakisię „przegryzą”. Zapraszam wszystkich ciekawych nowych smaków do wypróbowania J Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) Składniki: oliwa z oliwek 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) pieprz cytrynowy 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano szczypta cynamonu szczypta kardamonu 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 80 g czerwonej lub białej fasoli puszka(...)kroimy w kostkę. Czosnek siekamy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, papryczkę, czosnek oraz marchew przez około 2 minuty. Dodajemy mięso. Przyprawiamy pieprzem cayenne, sosem sojowym, oregano i pieprzem cytrynowym, kardamonem, cynamonem i smażymy mieszając przez kolejne 6 minut. Całość zalewamy pomidorami z puszki i wodą, dodajemy kakao. Przykrywamy i dusimy około 5 minut
Mania Gotowaniazatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby. Składniki: 600 g mrożonej miruny (opakowanie) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 5 - 6 łyżek sosu teriyaki pieprz cytrynowy (bez soli) sól olej rzepakowy(...)smażenia Przygotowanie: Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek polać niewielką ilością sosu teriyaki (stronę bez skóry), delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około 30 minut, aby się zamarynowała. Następnie panierować w mące pełnoziarnistej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do czasu delikatnego zarumienienia się każdej ze stron. Tak przygotowana ryba świetnie
Kuchcik gotujezapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka . Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem. 2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso mielone obklejamy dookoła łodyg trawy cytrynowej. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana, wykładamy nasze szaszłyki i smażymy 8-10 minut, często obracając. Podajemy
Tajskie smakipomidory - średnie 1 czerwona papryka - duża 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 łyżki oleju - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz cytrynowy sól curry Sos kebab-gyros ostry od Folwark PRZYPRAWY DO POTRAWKI: 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 lyżeczka czosnku granulowango 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka
Grunt to przepis!Majonez – gęsty sos z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku cytrynowego lub octu winnego i musztardy. Obowiązkowy dodatek do jajek na twardo, ale nie tylko.... 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, Żółtka ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny(...)Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał. Na koniec należy doprawić go solą, musztardą, cukrem. Gdyby majonez się zważył (olej oddzielił się od żółtek) to jest jeszcze szansa na uratowanie go. Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż składniki sosu się połączą. Można dodać trochę soku cytrynowego
królestwo garówCiągle na diecie? A i owszem, ale kto powiedział, że na diecie ma być nudno! Wspaniale przygotowana ryba, z rozpływającą się w ustach skarmelizowaną gruszką, podana z sosem-karmelem miodowo cytrynowym. Obłędna! CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: filet z dorsza atlantyckiego sól morska cytryna gruszka pera rocha świeże liście melisy miód lipowy 2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki masło(...)podsmażyć 1 plasterek cytryny do dekoracji na patelnię dokładamy rybę smażymy z każdej strony po 1,5 minuty (na patelni będzie już gesty sos- karmel) zdejmujęmy rybę z patelni, dookoła układamy gruszkę, polewamy karmelem miodowo- cytrynowym posypujemy świeżą melisą Smacznego! Zaprszam do galerii zdjęć na Instagramie SMYKWKUCHNI http://instagram.com/smykwkuchni oraz na Facebooka https://www.facebook.com/smykwkuchni
SMYKWKUCHNIprzygotować jednak przekąski, które będą doskonałym dopełnieniem uczty na świeżym powietrzu. Do przygotowania hiszpańskich Tapas potrzebujemy: Dobre pieczywo Oliwki zielone i czarne Szynka długodojrzewająca Ser halloumi Masło ziołowe Sos balsamiczny Oliwa cytrynowa Przygotowanie jest bardzo szybkie, więc to doskonały sposób na przygotowanie przekąsek na niespodziewane okazje. Grzanki z grillowanym serem: ulubione pieczywo tostujemy lub grillujemy, smarujemy masłem ziołowym. Na patelni(...)ruszcie smażymy/grillujemy ser halloumi, który następnie nakładamy na nasze grzanki. Dodajemy oliwki i skrapiamy sosem balsamicznym. Drugą, równie szybką przystawką, są oliwkowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie zielona i czarne oliwki, przekładając je plastrem szynki długodojrzewającej. Skrapiamy oliwą cytrynową. Możemy użyć zwyczajnej oliwy i soku z cytryny. Smacznego
MarcinChefDziś zapraszam Was na pyszną propozycję obiadową. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros od Folwark(...)mnie dodatkiem były jeszcze frytki, ale możecie z nich zrezygnować lub zamienić np. na pieczone ziemniaki. Spróbujcie. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 2016-04-18 18:41:36 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkicałość trzymamy na ogniu ok. 10 minut. Gotowe! Sosy w słoikach to bardzo dobre rozwiązanie dla leniuchów (czyt. dla mnie) :P Ostatnim produktem z tej serii jest sos z bazylią i trawą cytrynową Postanowiłam go zestawić z trochę standardową już piersią z kurczaka i makaronem ryżowym. Składniki na 2 osoby: 1 pierś z kurczaka 1/2 op. makaronu ryżowego (wstążki(...)100g 1 op. sosu z bazylią u trawą cytrynową 1 papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka słonecznika 2 łyżki oleju do smażenia Przepis: Pierś kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy do zarumienienia. Na osobnej patelni prażymy sezam i słonecznik. Do kurczaka dodajemy pokrojoną paprykę. Trzymamy na patelni jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Dodajemy sos razem z sezamem i słonecznikiem
Emcia Pichcigotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. SOS DO SPAGHETTI: - 1 szklanka orzechów włoskich - 6 łyżek oliwy z oliwek - 5 do 7 łyżek wody - 3 łyżki oleju z orzechów włoskich - zioła świeże: bazylia, natka pietruszki (możesz też dodać kilka listków świeżej melisy bądź mięty cytrynowej- o grubych i bardzo mięsistych liściach) - sól morska - pieprz Orzechy zalej(...)zbyt gęsta dodaj wody i oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Ja lubię gdy sos jest dość wyrazisty w smaku, więc dodaję sporo pieprzu- dobry efekt smakowy daje pieprz cytrynowy. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, mieszamy całość w sporym garnku, tak aby sos równomiernie oblepił makaron. Nakładamy na talerze podajemy z listkiem zieleniny. ewentualnie do posypania dania: starty parmezan bądź pokruszona
SMYKWKUCHNIbób potraktować jako sałatkę czy przystawkę. Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania młodych ziemniaków razem z Anią , Emilią , Mopsem i Panną Malwinną . Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem - Przepis Składniki / na 4 porcje: 1 kg bobu 1-1,2 kg młodych ziemniaków sól 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki pasty harissa domowej(...)osolonej wodzie, następnie odcedź i odparuj. Gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos mieszając jogurt naturalny z harrisą. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Ugotowane gorące ziemniaki możesz od razu wymieszać z sosem, ale ja lubię jeszcze podsmażyć ziemniaki na oliwie lub oleju i wymieszaj z sosem na patelni. Na koniec posyp ziemniaki posiekaną pietruszką. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na zimną
Chilli Czosnek i Oliwatydzień temu i już mam na nie znów ochotę. Pyszne, puszyste, nie za słodkie i lekko kokosowe... Bez niczego były genialne, długo świeże i miękkie. A z sosem śmietanowo-cytrynowym ... Mhmm... Mniam :) Szkoda, że akurat nie miałam ani sosu truskawkowego , ani truskawek, by go zrobić. Byłby idealny do pancakes. Skorzystałam z porad Aleex , która z kolei wzięła przepis od autorki
Anioszek w kuchnimakaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego; Sok wyciśnięty z połowy limonki; 1 łyżeczka cukru; 1/2 łyżeczki płatków chili; 2 łyżki oleju do smażenia. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)mieszając, przez 3 minuty. Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund. Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron
Gospodyni Miejska