sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:10/86)

Mango i awokado w cytrynowym sosie. 138

się wkomponuje.   Składniki (2 porcje): 1 dojrzałe (!) awokado 1 mango 5 truskawek 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk) 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g) Cytrynowy sos winegret: 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj (jeśli

Powiedz dietom nie
pstrąg smażony 227

minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny sól , pieprz gruboziarnisty i cukier do smaku masło rozpuścić

na gazie
Sole Meuniere 145

kiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą natką pietruszki i polać przygotowanym cytrynowym sosem

W kuchni wieczorem
Ciasto ekstremalnie cytrynowe 198

suchego patyczka! ) DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy. Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia

Ostra na Słodko
DWA SŁOWA O KUCHNI REGIONALNEJ 184

kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy.  Bo cytując za Jachowiczem  "Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie..." :)) Tylko

Walijskie Pichcenie
Macedonia, czyli sałatka z arbuza z serem feta 225

około 10 dużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą.  Prawie jak na wakacjach

Wyprawy kulinarne
Burgery z pieczarkami 182

Postanowiłem zużyć resztę pergaminu, który kupiłem do przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się

Gotuj z Misiem
Steki z rekina smażone w pergaminie 206

steki były bardzo delikatne i bałem się, że nie uda mi się usmażyć ich w jednym kawałku, zdecydowałem się na smażenie w pergaminie (podobnie jak w przypadku pstrąga z sosem cytrynowym ), tym razem jednak nie korzystałem z "gotowców":) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Kotlety z Tilapii i ziemniaków 171

się spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone zdjąć z patelni . Podawać z sosem i porcją sałat lub surówką. * Moczę ręce przed formowaniem każdego kotlecika ** Zrobiłam do nich prosty sos cytrynowy ale zupełnie zbędnie. Są tak delikatne i pyszne same w sobie że nic im nie potrzeba

Buniabaje w kuchni
Ryż z rodzynkami na bulionie 180

kawałek kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie ( cytrynowy, potrawkowy, holenderski, śmietanowy). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Azjatycki Smok - Wołowina w sosie z trawy cytrynowej 122

dłuższego czasu miałam ochotę na jakąś azjatycką potrawę :D Niestety nie posiadam na stanie wszystkich potrzebnych orientalnych produktów, dlatego tym razem użyję sosu gotowego. Wołowina w sosie z trawy cytrynowej z ciemnym ryżem SKŁADNIKI: 500 g wołowiny pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu

MarciochaKucharzy
Makaron smażony z jajkiem po chińsku 781

łyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego pieprz cytrynowy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, papryczkę, imbir, czosnek(...)woka i to samo robimy z warzywami. Przesmażamy je przez około 2-3 minuty, zestawiamy z ognia.  Dodajemy do woka makaron, doprawiamy olejem sezamowym, sokiem cytrynowym i ciemnym sosem sojowym. Wbijamy jajka, i smażymy makaron, cały czas mieszając, tak aby jajka dokładanie go oblepiły.  Zestawiamy z ognia, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, sezam, kurczaka oraz posiekaną zieloną cebulę

Mania Gotowania
Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym 171

Babeczki   przygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści(...)kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sosu octowego z octem balsamicznym i posiekaną w bardzo drobną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy. Babeczki podajemy z pesto i cytrynowymi polędwiczkami na sosie czekoladowym. Smacznego

Moniki Smakołyki
Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 212

Następnie dodaj czosnek, chilli i imbir i smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku. Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową. Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową. Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy(...)dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj świeżą kolendrą.   The post Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Czarny łosoś z sosem Veloute 199

Dzisiaj na bazie jednego z moich ukochanych składników - mowa o trawie cytrynowej, stworzymy razem genialny, cudownie kremowy sos Veloute, w którym zakochałam się od pierwszego posmakowania.  Samej trawie poświęcę osobny wpis w dziale zioła w kuchni , bo jest o czym pisać!  Właściwie, oprócz zastosowania kulinarnego, w trawie cytrynowej mogłabym się kąpać i spać, balsamować się nią i perfumować(...)łososia (ilość zależna od apetytu)  mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie

Garniec Magalie
Średnio-Ostre Tajskie Czerwone Curry! Test. 166

Blue Dragon . Prezentowała się mniej więcej tak: W zestawie otrzymałam: Średnio-ostry sos tajskie czerwone curry Mleczko kokosowe Ostry sos tajskie zielone curry Sos bazyliowy z trawą cytrynową Słodki sos chilli Sos rybny (niestety uległ uszkodzeniu i nie zostanie wykorzystany) Dzisiaj postanowiłam wypróbować średnio-ostry sos tajskie czerwone curry . Wypróbowałam go z mięsem z indyka, odrobiną gotowej mieszanki chińskiej

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania