zasmakował mi) – delikatny, cytrynowy (ale nie jest kwaśny i ta cytryna nie wybija się na pierwszy plan)no i słodkawy. Orzeźwiający. Najlepiej jeżeli przygotujecie ją sami i przekonacie się na własnym języku ; ) Do przygotowania sałaty potrzebujemy: 125 g mieszanki sałat 125 g borówek amerykańskich ser kozi, kanapkowy (nabieramy łyżeczką) 2 łyżeczki cytrynowego sosu musztardowego oliwa z oliwek(...)dodatkowo pomagam sobie ręcznikiem papierowym. Tą samą czynność powtarzamy z borówkami. Sałatę umieszczamy w misce razem z borówkami (zostawcie kilka do dekoracji), łyżeczką nakładamy kozi serek. Całość polewamy sosem (cytrynowy sos musztardowy wymieszajcie z miodem, pieprzem i oliwą). Smacznego orzeźwienia
Szybko Tanio SmaczniePodobno obiad bez mięsa to nie obiad, dlatego KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM z dodatkiem czosnku na pewno sprosta Waszym wymaganiom! Artykuł Kurczak w sosie cytrynowym pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinemorskiej). Konfiturę z czereśni, Kasztany jadalne gotowane, Miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem, Miso jasne (Shiromiso), Zupę krem ze szpinaku, Zupę krem z pieczarek, Sos z sera Roquefort, Kremowy sos cytrynowy, Sos pieprzowy, Risotto z pieczarkami, Chilli con tofu, Blesotto z pomidorami i oliwkami, Gotowaną quinoa, Gotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka(...)pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw
Poranek na słodkoziemniaków, to takie moje kuchenne dziwactwo :) Dlatego postanowiłam wyjść na przeciw moim uprzedzeniom i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Na talerzu gości marynowana ryba z pieczarkami w sosie beszamelowo cytrynowym, otoczona pięknymi ziemniaczkami w rozmarynie :) PRZEPIS Płat ryby ( u mnie miruna) 10 pieczarek RYBA Marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki przyprawy do ryb, łyżka pieprzu cytrynowego, odrobina(...)stopni. Wkładamy ziemniaki i pieczemy 20 minut. 2. Po 20 minutach wkładamy do piekarnika rybę i pieczemy razem kolejne 20 minut. Pięć minut przed wyjęciem, polewamy rybę sosem cytrynowym na bazie beszamelu. Sos cytrynowy na bazie beszamelu. 1. Beszamel przygotowujemy: 1 łyżkę masła rozpuszczamy na patelni. Dodajemy łyżkę mąki. Następnie partiami ok 1/3 szklanki mleka. Doprawiamy pieprzem i gałką
Mój Smak na ŻycieRyba na obiad , u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym to wyśmienite danie na obiad. Bardzo lubię rybę z grzybami , więc kiedy w końcu znalazłam pierwsze kurki w lesie, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz . Sos podkreśla smak ryby. Jest(...)banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z dorsza 2 łyżki masła + 2 łyżki do kurek 1 łyżka oleju sól i czarny pieprz do smaku 300 g kurek 1 łyżka posiekanego rozmarynu 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
codojedzeniamaślano – cytrynowy sos do ryby, gdyż po raz pierwszy sos ten podałam wraz z rybą na stole świątecznym – w Wigilię. Moje dzieciaki uwielbiają ryby, ale w ten dzień chciałam dodać odrobinę innowacyjności na tradycyjnym stole świątecznym. Połączenie cytryny i masła i oblanie nimi ryby było bardzo fajnym […] The post Maślano – cytrynowy sos do ryby appeared first
Magiczny Garnekbulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego likieru migdałowego) – sok z cytryny do smaku Do przygotowania sosu cytrynowego potrzebujemy: – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny( tak jak przy sosie orzechowym) – 20 ml likieru cytrynowego – 20 ml likieru curacao/cointreau(...)małym ogniu) na złoto orzechy i migdały ,dodać kilka kropel cytryny, bulion, śmietankę, obydwa likiery, ewentualnie zagęścić śmietaną lub zasmażką, albo też rozprowadzoną w wodzie lub śmietance mąką. Sos cytrynowy W garnku umieszczamy masło i podgrzewamy razem ze śmietanką. Następnie dodajemy sok z cytryny, alkohol oraz przyprawy. Po zagotowaniu można przecedzić przez sito. Jak podawać? Podawać serwujemy na ciepło
Szybko Tanio Smaczniesłodkiej bezy. Opakowanie lodów zawiera sześć gotowych do nałożenia rozetek, które bez problemu można wyjąć z opakowania i zaserwować. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego smaku cytrynowych lodów z kawałkami tarty i bezy, polane cytrynowym sosem to bardzo polecam. Lody Carte d’Or Chocolate Lemon Pie podałam w własnoręcznie przygotowanych czekoladowych miseczkach, które można na koniec zjeść(...)gęstego, intensywnego w smaku sosu i aksamitnych lodów, posypanych najwyższej jakości dodatkami. Carte d’Or Lemon Pie to przepyszny deser lodowy z delikatną kwaśną cytrynową nutą, polany gęstym słodkim sosem cytrynowym oraz posypany kawałkami tarty i bezy. To doskonale zbalansowany kwaśno-słodki deser, dla wielbicieli orzeźwiających, cytrusowych nut. Doskonała propozycja na zwieńczenie posiłków w upalne dni. The post Lody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto cytrynowe zrobione z mąki kukurydzianej , dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dodatek prażonych migdałów sprawia, że przyjemnie chrupie pod zębami, a nasączenie go cytrynowym sosem sprawia, że ciasto absolutnie nie jest suche ( jak to nieraz zdarza się przy ciastach z mąki kukurydzianej ). Koniecznie wypróbujcie, bo jest pyszne! CIEKAWOSTKA! Duża zawartość białka nadaje mące wysoką(...)delikatnie posmarowanymi masłem. Pieczemy ok.40 min/180 ( do suchego patyczka ). DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego
Ostra na SłodkoDelikatne drobiowe mięso faszerowane duszonym szpinakiem i camembertem to wspaniała propozycja na codzienny jak i świąteczny obiad, smaku dopełnia dodatek sosu cytrynowego. Doda energii na cały dzień.Polecam. Składniki: Na dwie osoby: 1 duży podwójny filet z kurczaka Garść świeżego szpinaku Kawałek pora 2 łyżki masła ½ krążka sera camembert Sól i pieprz do smaku Przyprawa ziołowa do kurczaka Olej(...)rzepakowy do smażenia Sos cytrynowy: 200 g jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki majonezu Skórka otarta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny Szczypiorek so posypania Sól i biały pieprz do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki , delikatnie aby nie przeciąć mięsa, oprószamy solą pieprzem i ziołową
Wanilia i Kardamonniej skórkę dorzucamy pokrojone cytrusy dolewamy wino i dusimy około 10 minut pod przykryciem pod koniec kiedy kurczak będzie już miękki dorzucamy łyżkę masła podajemy z ciepłymi krokiecikami skropionymi sosem cytrynowym i plasterkami cytrusów z listkiem świeżej bazylii Smacznego!! PS do krokiecików najlepszy będzie ryż ugotowany na lepko np. jaśminowy
Luźna KuchniaRavioli ze szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy. Składniki: ciasto na ravioli 6 porcji: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pozostałe składniki: 200 g mrożonych liści(...)łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową, Jajko przekładamy na talerz, na nie nakładamy ravioli i całość polewamy sosem cytrynowo –śmietanowo -serowym. Przed podaniem żółtko przebijamy, żeby się rozlało. Posypujemy pieprzem i tymiankiem. Smacznego :) Rada: Kolejność przygotowania dania: Sos przygotowujemy w momencie gotowania się wody na jajka
Moniki SmakołykiRoladki lekkie z kwaskowym sosem cytrynowym i słodkim pomidorem suszonym. Polecam na szybki obiad dla rodziny lub gości. 1 pierś z kurczaka 1 oscypek 8 pomidorów suszonych sól, pieprz przyprawa do kurczaka sos cytrynowy: 2 żółtka 1/2 cytryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Pierś z kurczaka dzielę na dwie części , każdą z nich nacinam nożem(...)Układam po cztery pomidory suszone, pokrojone kawałki sera i zwijam. Roladki związuję nitką. Gotuję na parze na sitku 30 minut. Po wyjęciu zdejmuję nitki i kroję roladki na kawałki. Sos: Do miski wbijam żółtka ucieram je na parze, nad garnkiem z gorącą wodą. Stopniowo dodaję sok z cytryny i dalej ucieram. Jak sos zacznie robię się gęsty dolewam mleko
wesoła kuchniaMakaron i sos cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych, mnie takie proste dania najbardziej smakują, podałam je w miseczce MALTA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 25 dag makaronu wstążki Sos cytrynowy: 1/2 cytryny ze skórką 10 dag serka ricotta 250 g słodkiej śmietanki
Wanilia i Kardamonwczoraj chodził za mną łosoś, ale nie taki zwyczajny łosoś, taki udziwniony :) Przeglądając lodówkę i szafki wymyśliłam, że zrobię gołąbki z brązowym ryżem i łososiem. A do tego sos cytrynowy. Wyszło bardzo smacznie. I tylko moje dziecko nie mogło zgodzić się z nazwą bo przecież gołąbki nie mogą być z rybą, Po mimo sporu o nazwę zjadł wszystko ze smakiem(...)wrzątkiem, Wycinamy zgrubiałe części. Na brzegu liścia układamy farsz i zawijamy jak normalne gołąbki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. Polewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. Sos cytrynowo-śmietanowy Składniki: 250 ml bulionu warzywnego skórka i sok z połówki cytryny 2 łyżki śmietany 12% łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz
Miksturownik