sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:6/86)

"Pierożki" z rukolą i pieczarkami 104

zgęstnieje. Farsz: Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić. Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać. Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać. Smażyć w głębokim oleju. Pierożki podawać z sosem. Można podawać na zimno

królestwo garów
Dwukolorowa Panna Cotta z musem owocowym i lodami Carte d'Or Lemon Pie 181

lodów, gęstego, bardzo intensywnego w smaku sosu oraz z posypanych najwyższej jakości dodatków. Wersja lodów Carte d'Or Lemon Pie charakteryzuje się delikatną kwaśną cytrynową polewą nutą, słodkim gęstym sosem cytrynowym oraz kawałkami bezy i tarty. Całość stanowi piękne wykończenie deseru w sam raz na upalne dni. Lody są bardzo delikatne w smaku i zarazem bardzo słodkie, dlatego wspaniale współgrają

Z miłości do słodkości
Łosoś na czarnym lądzie 131

wina jest przysłowiową kropką nad i. Składniki: 4 porcje Łosoś 800g filetu z łososia bez skóry sok z całej cytryny czarny pieprz cytrynowy czarna sól ziarnista dwie łyżki oliwy z oliwek trzy gałązki bazylii cytrynowej Sos 200ml białego wina półsłodkiego 300g mrożonych malin Dodatkowo 500g czarnego makaronu Listki świeżej bazylii cytrynowej Łososia dzielimy na cztery porcje, skrapiamy sokiem z cytryny(...)zmieniamy opcję na grill. Mrożone maliny zalewamy winem, blendujemy aż maliny będą całkowicie rozdrobnione. Odstawiamy sos do lodówki.  Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Układamy porcję na talerzu. Upieczonego łososia układamy na makaronie, polewamy przygotowanym sosem, ozdabiamy talerz mrożonymi malinami i listkami bazylii cytrynowej

Gotowanie i blogowanie
Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały 205

mięty. Coś w sam raz na lekki lunch lub przyjęcie! Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z książki " Łatwa kuchnia Śródziemnomorska " Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza(...)Przygotowanie: Do miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw na 20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Następnie rozdziel bryłki kuskusu palcami. Przygotuj sos - wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Całość wlej do kuskusu i pozostaw na 30 minut, aż kasza wchłonie sos. Do kuskusu dodaj warzywa i zioła, wymieszaj i podawaj. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Tofu po grecku 175

naturalnego 180 g 1 duża cebula 2 duże marchewki 1 średnia pietruszka 1/4 małego selera 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól, pieprz  olej Panierka: 4 łyżki mąki pszennej 10-11 łyżek wody 6 łyżeczek suchych płatków nori  (przed dodaniem do panierki namaczamy) sól, pieprz bułka(...)minut, aż się zeszkli.  Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, podlewamy odrobiną wody, dodajemy sól, pieprz i pieprz cytrynowy, sos sojowy oraz ziela angielskie i liście laurowe. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i jeszcze

Bananowe Pole
Grillowany łosoś z sosem jogurtowo-cytrynowym i słodką sałatką 174

Grillowany łosoś z lekkim sosem jogurtowo-cytrynowym podany z sałatką na słodko. Ale jak to z arbuzem i truskawkami? Zapytają niektórzy ;) Spróbujcie a przekonacie się jak do łososia pasują słodkie owoce. Zresztą zajrzyjcie do kategorii „ryby” a znajdziecie tam mnóstwo przepisów na takie ciekawe połączenia smaków :) 2 filety z łososia (po ok. 150 g) marynata: łyżka oliwy łyżka(...)soku z cytryny łyżeczka zielonego tabasco 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta kolorowego pieprzu 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry sos jogurtowo cytrynowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta kolorowego pieprzu mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sałatka: 150 g kuleczek mozzarelli 8-10 dużych truskawek duży plaster arbuza pół pęczka cienkiego szczypiorku   opcjonalnie glassa balsamiczna

Mienta blog
TU I TAM po raz trzeci - Wyspy, na pożegnanie wakacji. 181

Dodatkowo bardzo zaintrygował mnie sos bazyliowy - jest wyjątkowy. Smak bazylii ostatecznie pozostaje echem, ale jest delikatnie wyczuwalny i w połączeniu z cytrynowym smakiem chmurek stanowi idealne dopełnienie. Z pewnością przygotuję go jeszcze nie raz. CYTRYNOWY ŚNIEG Z SOSEM BAZYLIOWYM /na 8-10 porcji/ Na cytrynowy śnieg 7 g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1 szklanka wrzątku 3/4 szklanki cukru(...)średni ogień, cały czas mieszając - trzeba uważać, by żółtka się nie ścięły! Gotować do uzyskania lekko gęstego sosu - jest gotowy, kiedy oblepia spód drewnianej łyżki. Schłodzić w lodówce.  Schłodzony sos przelać do misek lub pucharków, nakładać na niego porcje cytrynowego śniegu  i ozdobić karmelem (cukier rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody i gotować do uzyskania ciemnego, gęstego

KUCHARNIA
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 156

oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane  na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej(...)warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie

Kuchnia Beaty
Penne z lekką nutą cytrynową 259

takie dni, kiedy w ogóle nie mam ochoty na mięcho! I czuję potrzebę zjedzenia czegoś innego, takiego świeżego...ale zarazem sytego :) Dlatego proponuję bardzo szybki makaron z sosem cytrynowym. Wykonuje się go ekspresowo a jest bardzo smaczny... Składniki: 400 g makaronu 1/2 szklanki śmietany 30% 1 żółtko 1/3 szklanki parmezanu sok z połowy cytryny skórka z 1 cytryny kilka listków(...)cytryny. Dodajemy otartą skórkę i przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przekładamy z powrotem do garnka (najlepiej z odrobiną wody) i polewamy oliwą. Sos śmietanowy wlewamy do garnka z makaronem i chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy listki mięty oraz jeszcze troszkę świeżo zmielonego pieprzu. Wykładamy makaron na talerz i posypujemy parmezanem

Olikowa kuchnia
Zupa kurkowa po tajsku 204

krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego - 1 pierś z kurczaka - świeża kolendra - 1/2 cukinii - szczypta cury - 1/2 ostra papryczka - sok z 1/2 limonki - trawa cytrynowa - sos rybny - mleczko kokosowe - kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ścięte jajko w Lemon Curd - co zrobić? 147

ostatnio niestety zdarzyło się doprowadzić do ścięcia białka. Jak to się mówi : Potrzeba matką wynalazków - dzięki temu sama odkryłam i przetestowałam bardzo prosty sposób na uratowanie takiego sosu cytrynowego. Nie chcę twierdzić, że jest to jakieś ogromne odkrycie bo pewnie większości znana i bardzo, bardzo trywialna metoda, jednak spotkałam się już z opiniami, że przy ściętym sosie lemon curd należy(...)zblendować, albo rozcieńczać różnymi płynami (szczytem było dodawanie octu... nawet nie będę tego komentować). Lemon Curd jak wiadomo jest sosem/kremem cytrynowym na bazie jajek i masła i oczywiście cytryny. Jest on gotowany przez kilkanaście minut, stopniowo dodawane jest bardzo zimne masło itd. Cała sztuka polega na tym aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Trzeba utrzymywać mniej więcej tą samą

Jedzeniomania
ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI 131

rybkę, jedną w moich ulubionych, czyli dorsza. Niesamowicie smaczna, nie droga i dietetyczna. Przygotowałam ją w formie roladek i połączyłam z ukochanymi tajskimi smakami. Dodatek chili, imbiru, galangalu, trawy cytrynowej i innych aromatycznych przypraw sprawia, że zyskuje niesamowity smak i aromat, ale również nakręca się przemiana materii. Pieczone pomidorki to taka kropka nad I, która świetnie komponuje się z całością(...)PRZYPRAWY: * limonka * korzeń galangalu * korzeń imbiru * trawa cytrynowa * sos sojowy * cukier trzcinowy * cebula dymka / zielona część * papryczka chili * sól , pieprz DODATKOWO: * pomidory koktajlowe * świeży ogórek , groszek zielony SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną i osuszoną rybę skrapiamy odrobiną soku z limonki i sosu sojowego i nacieramy zmiażdżonym imbirem, korzeniem galangalu, trawą cytrynową, odrobiną cukru trzcinowego i pieprzem – odstawiamy na ok. 20 minut

Ostra na Słodko
Azjatycka zupa pak choi 154

łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno

mojewypiekiinietylko
Łosoś w sosie tatarskim 176

suchy.  W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz   na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski: 2 ugotowane jajka 250 g jogurtu greckiego 100 ml majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić(...)pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut.  Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania