sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:19/86)

Penne rigate z krewetkami w oliwie 176

Delikatesów . Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu  10-15 dag krewetek koktajlowych 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 6-7 pieczarek oliwa z oliwy 1 łyżka sosu limonkowego lub cytrynowego vinegar, lub świeży sok z limonki świeża bazylia sól pieprz 1. Makaron gotujemy wg. przepisu, odcedzamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy drobno pokrojoną paprykę i pieczarki

Apetyczna babeczka
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 144

odkrywać nowe smaki i aromaty:) Wersja podana w przepisie starcza na 2-3 osoby, ale zawsze możecie zwiększyć ilość składników. Pamiętajcie tylko, żeby możliwie dobrze i z "sercem" doprawić sos beszamelowy. Niech jego smak będzie dość kwaskowaty, jednak bez przesady. Poprzez kontrast idealnie skomponuje się on z ziemniakami i łososiem. A zatem do pracy ;) Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem www.kuchniasmakow.blogspot(...)łososia, pomidory. Robimy sos beszamelowy: Sos beszamelowy: We wrzątku (1 szklanka) rozpuszczamy 1 kostkę bulionu. 2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy 2 łyżki mąki. Do tak powstałej masy dodajemy bulion. I do całości, zaraz po bulionie, 1 szklankę mleka. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, vegetą. Jeśli ktoś z Was nie ma cytryny, może użyć kwasku cytrynowego. Zapiekankę zalewamy sosem, wstawiamy

Kuchnia smaków
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 177

wzrosła moja tolerancja pikantnych potraw, dlatego w przepisie proponuję indywidualne doprawienie sosem chili, którego podstawą są małe pikantne papryczki czerwone i/lub zielone, sos rybny, cukier, sok z limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę cytrynową, liście lub kawałki limonki. Do przygotowywania dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół, przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które(...)mało słony dodać więcej sosu rybnego. Po osiągnięciu odpowiedniej kompozycji smakowej dodać do sosu papryczki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszać, odstawić żeby smaki się połączyły. Przygotować sos kokosowy. Drobno posiekać trawę cytrynową, czosnek, galangal i papryczki. Cebulę dymkę (tylko grubsza część) i bazylię pokroić na mniejsze kawałki. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej, wysmażyć trawę cytrynową i galangal, zmniejszyć

SzczyptaSmaQ
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 164

lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic) 400 ml mleka kokosowego 2 lyzki czerwonej curry pasty sol,cukier tymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonki jagody goji Wykonanie: Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry  i zagotowac.Zmniejszyc moc palnika i odparowac sos do uzyskania(...)kremowej konsystencji. Do sosu dolozyc filety fososia.Dusic je w zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego! Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krwawa Mary – doskonała marynata do mięsa czerwonego 152

mięs. A jak się okazuje jest to całkiem dob ra marynata. Składniki: 180 ml sok u pomidorowy 90 ml wódki sól i pieprz 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco Przygotowanie: Marynatę przygotowujemy mieszając bardzo dokładnie wszystkie składniki. Powinna ona dokładnie przykrywać cały kawałek mięsa. Idealnie pasuje np. do steków. The post Krwawa Mary

naRuszcie
Sztrass Burger recenzja nowego menu 138

trzeba tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę(...)trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może już lepiej przeboleć ich brak, niż później narzekać, że zimą smakują jak woda. Texassburger wołowina / ser żółty / sos BBQ / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala, chrupiący

Food Square
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 193

trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego 2-3 łyżki soku z cytryny skórka(...)dusić kilka minut. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny

Czerwień i błękit
Sos majonezowy ze szpinakiem 133

Bazą tego sosu jest majonez, oczywiście domowy majonez. 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone), 250 ml oleju*, musztarda**, 2-3 łyżki soku z cytryny, sól, cukier, 250 g liści młodego szpinaku. Szpinak przebrać, umyć, zalać niewielką ilością wrzącą wody, lekko osolić i ugotować do miękkości. Garnka nie przykrywać. Szpinak odcedzić, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać gęstą papkę(...)szansa na uratowanie go. Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż składniki sosu się połączą. Można dodać trochę soku cytrynowego lub jedno surowe żółtko. Sos powinien zrobić się znowu gładki. * w majonezie bardzo ważna jest jakość oleju, który nadaje jemu smak. Olej musi być dobrej jakości i nie powinien mieć za dużo

królestwo garów
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 178

wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia. Masa: Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek  i miksujemy na najwyższych obrotach

Moniki Smakołyki
Sos ze świeżych i suszonych pomidorów 106

składniki na sos do makaronu pokrzywowego 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie 1 czerwona  cebula pokrojona 3-4 świeże pomidory pokrojone ósemki 6-8 drobno porwanych liści bazylii 1 łyżka liści świeżego oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 utarte ząbki czosnku utarta skórka z cytryny świeżo mielony pieprz sól 1/2 szklanki oliwy WYKONANIE(...)minut ,gdy pomidory zmiękna ,dodaj  suszone z zalewy pomidory.Dopra­w  do smaku ziołami, czosnkiem, solą, pieprzem  i utartą skórkę cytrynową.  Tak doprawiony sos podsmaż  na wol­nym ogniu 3-4minuty. Do gotowego makaronu dodaj sos. Smacznego

w mojej kuchni
Zupa krewetkowa 169

Składniki opakowanie makaronu ryżowego 250 gr 8 krewetek tygrysich 1 sztuka trawy cytrynowej 1 limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych 3 łyżki sosu sojowego jasnego łyżeczka sosu rybnego papryczka(...)chili czerwona świeża  dymka 150 ml mleka kokosowego  3 pieczarki Przygotowanie Zupa krewetkowa Do naczynia na zupę wlej 3 szklanki wody. Rozgnieć trawę cytrynowa dodaj do garnka, wlej sos sojowy i rybny oraz pół papryczki chili. Całość zagotuj aby trawa uwolniła swój aromat (ok 5-10 minut) Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze

AZgotuj!
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 128

malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle,  Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa i sos majonezowo-cytrynowy. Później decydujemy się jeszcze czy chcemy to wszystko solo, czy w zestawie z frytkami i napojem(...)całkiem spoko, ale niczego też nie urywał. Mimo że nie mam zbyt dużego doświadczenia, bo w Maku stołuję się raczej od wielkiego dzwonu, to smak ichniejszego mięsa, jak i sosów jest mi znany. Dostępne w nowej ofercie bułki i dodatki są raczej w porządku. Klasyczne i takie, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szczególnie na duży plus zasługują tutaj buraczki

Food Square
Kaczka po tajsku z czerwonym curry 175

czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku(...)mięsa. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania