sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:21/86)

Sos jogurtowo-cytrynowy 145

Delikatny sos  jogurtowo-cytrynowy świetnie sprawdzi się  jako dodatek do ryb, mięs, świeżych warzyw czy  pieczonych ziemniaków. Polecam :) Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy, sól Wykonanie: Cytrynę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Jogurt wmieszać ze skórką i sokiem z połowy cytryny

magiczna kuchnia Kasi
Krwawa Mary/Bloody Mary - oryginalny drink z sokiem pomidorowym 116

przedstawię moją wersję Krwawej Mery oraz wspomniany oryginał. 90 ml wódki (dodałam odrobinę mniej) 180 ml soku pomidorowego (u mnie 100% sok pomidorowy Victoria Cymes ) 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco 1 szczypta (*) soli selerowej (solidna) 1 szczypta soli zwykłej (solidna) 1 szczypta pieprzu (solidna) Dodatkowo: lód w kostkach (pominęłam) Dekoracja: plaster cytryny

Di gotuje
Ryba na 2 sposoby 194

przygotowałam dla nas chrupiącą rybę z frytkami, czyli brytyjskie "fish 'n' chips". Podam oba przepisy byście mogli zdecydować, która wersja bardziej przemawia do Waszych kubków smakowych. :) Ryba w sosie maślano-cytrynowym: 3-4 duże filety rybne (mintaj, morszczuk, pstrąg, dowolna ryba, którą lubicie) ok. łyżka masła 3 plasterki cytryny lub limonki przyprawa do ryb pieprz ziołowy sól i pieprz

Cooking Monster
Rybna zapiekanka 127

minut – a w zasadzie do momentu aż wierzch lekko się zrumieni . Rybna zapiekanka gotowa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Doskonale smakuje podana z sosem beszamelowym lub cytrynowym , ale sprawdza się także tzatzyki . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Rybna zapiekanka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 153

jednym z blogów siedziały mi w głowie i nie dawały spokoju, aby je przygotować :) W połączeniu z dodatkami mogą stanowić smakowite danie obiadowe (ja pomyślałam o sosie pietruszkowo-cytrynowym i może jeszcze dziś go do nich zrobię, póki są;)). A można je jeść jak ja w tej chwili, gdy piszę przepis - jak normalną kiełbasę, pokrojoną w plasterki na kanapce

Kolorowy Przepisownik
Krewetki! 125

Pyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! przepis TUTAJ

SMYKWKUCHNI
Łososiowe trio z rieslingiem 145

okazji tygodnia/tygodni rieslinga, które odbywały się w całej Polsce. Przygotowaliśmy również: suma afrykańskiego z patelni z blanszowanym szpinakiem ze skórką cytrynową, kaszą perłową z orzeszkami ziemnymi i cytrynową oliwą, polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką

królestwo garów
Łososiowe trio z rieslingiem 143

okazji tygodnia/tygodni rieslinga, które odbywały się w całej Polsce. Przygotowaliśmy również: suma afrykańskiego z patelni z blanszowanym szpinakiem ze skórką cytrynową, kaszą perłową z orzeszkami ziemnymi i cytrynową oliwą, polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką

królestwo garów
Bazyliowa panna cotta z truskawkami i syropem z bzu. Odwagi! 243

wierzchu widoczne będą drobinki bazylii. Podawać z truskawkami i syropem z bzu. Poezja! Najprawdziwsza! Przepis na biszkopt bazyliowy znajdziecie tutaj - klik.  Polecam też bardzo "pływające wyspy" , czyli "cytrynowy śnieg" z sosem bazyliowym  - klik

KUCHARNIA
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 216

zbyt niską temperaturę spalania i nie nadają się do mięs grillowanych - do marynat mokrych dodajmy przyprawy i zioła, ale nie zapominajmy o bazie z kwaśnego składnika: wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą

upichcona
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 275

fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty

OstryKęs
SZACHOWNICA KOKOSOWA 456

mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy. Do drugiej dodajemy sos i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy. Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy. Wystudzone

Ostra na Słodko
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 243

ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym

SMYKWKUCHNI
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 333

fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty

OstryKęs
Świątynie Świata- Orientalne Centrum Zdrowego Ciała SPA Lublin 162

dodatków oraz piękne zapachy sprawiają, że nie można się jej oprzeć  Kuchnia indyjska, tajska, marokańska, japońska, chińska, wietnamska chyba nikogo nie trzeba do niej przekonywać... Curry, trawa cytrynowa, mleko kokosowe, sos sojowy; rybny,  wasabi  to tylko nieliczne, ale najbardziej charakterystyczne składniki tworzące kuchnie orientalne. Z myślą o tych wszystkich z Was, którzy zakochali się w oriencie

NaKońcuJęzyka
Pikantne kotleciki na fasolce 169

mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z   sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie(...)sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka minut obracając w trakcie duszenia. Kotlety na moment wyjąć z patelni. Włożyć w sos odsączoną fasolkę . Na fasolce ułożyć kotleciki

Buniabaje w kuchni
Świat sosów Folwark - dalsza współpraca i kolejne pyszne przepisy 175

nutą meksyku" . Zapraszam Was do wypróbowania moich poprzednich przepisów z sosami Folwark: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue Grillowane kanapki z nutą barbecue - szybko i smacznie  Zapraszam

Słodkie okruszki
Konkurs z sosami Folwark 155

inspirują smakiem. Można z ich udziałem stworzyć wiele wspaniałych dań, takich jak: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue  Po więcej pysznych inspiracji zapraszam na fanpage Folwark

Słodkie okruszki
Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 109

żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku i wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden duży płat(...)godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową i wstawić jeszcze na ok 15 min w celu zrumienienia mięsa. Można podać jako obiad z pieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym i surówkami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 188

wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem  (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające'. Polecam bardzo(...)łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej). W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem jego gotowania dodać pokrojone szparagi (wcześniej należy

Kraina Miodem Płynąca
Zupka chińska z kurczakiem 364

piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać(...)garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 131

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować(...)podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą. Sos gotować

Codziennik Kuchenny
Karp smażony z sosem szarym 164

potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki(...)rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą. Sos

Codziennik Kuchenny
sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami 177

sałatkę, utrzymaną w kolorach biało-zielono-czarnych. Fajnie dobrane składniki tworzą niezwykle apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości. Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 125 g sera feta cebula puszka(...)fasoli garść zielonych i czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z pomidorów łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce. Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory w paseczki

6niebo
Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym 171

Post Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Figi pieczone z serem owczym 62

włóż płatki sera owczego, orzechy włoskie oraz fistaszki z miodzie (użyłam orzeszków ziemnych w miodzie firmy Felix). W miseczce rozmieszaj miód z sokiem cytrynowym oraz olejem, dopraw do smaku niewielką ilością soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej figi. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku przez 10 – 15 minut. Podawaj najlepiej na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto(...)name":"W miseczce rozmieszaj mi\u00f3d z sokiem cytrynowym oraz olejem, dopraw do smaku niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej figi.","text":"W miseczce rozmieszaj mi\u00f3d z sokiem cytrynowym oraz olejem, dopraw do smaku niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej figi.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/figi-pieczone-z-serem-owczym\/#wpzoom

ProstePesto.pl
Sałatka z kurczakiem 116

plastry, mniejsze można zostawić w całości. Przygotować sos: z ugotowanych dwóch jajek wyjąc żółtka (białka dodać do sałatki), zmiksować je z surowym żółtkiem, musztardą, majonezem i skórką cytrynową. Na talerzu ułożyć sos, na nim składniki sałatki i posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.    *użyłam kurczaka kukurydzianego, który ważył 1,5 kg. Kurczaka ugotowałam według przepisu na bulion . ** może być szczypiorek

królestwo garów
Stek z rekina II 126

otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Steki

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania