sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:21/86)

Pikantne kotleciki na fasolce 177

mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z   sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą soli . Dokładnie(...)sztuk kotlecików. Obtoczyć w mące. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić na olej listek Kafiru, goździk i pieprz ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka minut obracając w trakcie duszenia. Kotlety na moment wyjąć z patelni. Włożyć w sos odsączoną fasolkę . Na fasolce ułożyć kotleciki

Buniabaje w kuchni
Świat sosów Folwark - dalsza współpraca i kolejne pyszne przepisy 204

nutą meksyku" . Zapraszam Was do wypróbowania moich poprzednich przepisów z sosami Folwark: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue Grillowane kanapki z nutą barbecue - szybko i smacznie  Zapraszam

Słodkie okruszki
Konkurs z sosami Folwark 167

inspirują smakiem. Można z ich udziałem stworzyć wiele wspaniałych dań, takich jak: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue  Po więcej pysznych inspiracji zapraszam na fanpage Folwark

Słodkie okruszki
Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 127

żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku i wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden duży płat(...)godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową i wstawić jeszcze na ok 15 min w celu zrumienienia mięsa. Można podać jako obiad z pieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym i surówkami. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 206

wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem  (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające'. Polecam bardzo(...)łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej). W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem jego gotowania dodać pokrojone szparagi (wcześniej należy

Kraina Miodem Płynąca
Zupka chińska z kurczakiem 378

piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać(...)garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby mun. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodać podsmażone mięso, pędy bambusa, pokrojony w paski por i makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym, imbirem i pieprzem cytrynowym. Doprowadzić do wrzenia (gdy zupka będzie „bulbonić” to ją wyłączyć) i rozlać do talerzy. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 144

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować(...)podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą. Sos gotować

Codziennik Kuchenny
Karp smażony z sosem szarym 175

potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki(...)rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą. Sos

Codziennik Kuchenny
sałatka brokułowa z suszonymi pomidorami 190

sałatkę, utrzymaną w kolorach biało-zielono-czarnych. Fajnie dobrane składniki tworzą niezwykle apetyczną, wyrazistą w smaku kompozycję, sos czosnkowy dopełnia całości. Pamiętając, że zarówno feta, oliwki, jak i pomidory są dość słone, sosu radzę już nie solić, za to dodatek pieprzu cytrynowego jest świetny, bardzo polecam:) składniki: brokuł 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 125 g sera feta cebula puszka(...)fasoli garść zielonych i czarnych oliwek sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z pomidorów łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą sosu, odstawić w chłodne miejsce. Brokuł ugotować al'dente. Podzielić na różyczki. Fetę pokroić w kostkę ok 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory w paseczki

6niebo
Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym 182

Post Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Figi pieczone z serem owczym 77

włóż płatki sera owczego, orzechy włoskie oraz fistaszki z miodzie (użyłam orzeszków ziemnych w miodzie firmy Felix). W miseczce rozmieszaj miód z sokiem cytrynowym oraz olejem, dopraw do smaku niewielką ilością soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej figi. Zapiecz w rozgrzanym piekarniku przez 10 – 15 minut. Podawaj najlepiej na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto(...)name":"W miseczce rozmieszaj mi\u00f3d z sokiem cytrynowym oraz olejem, dopraw do smaku niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej figi.","text":"W miseczce rozmieszaj mi\u00f3d z sokiem cytrynowym oraz olejem, dopraw do smaku niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej figi.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/figi-pieczone-z-serem-owczym\/#wpzoom

ProstePesto.pl
Sałatka z kurczakiem 122

plastry, mniejsze można zostawić w całości. Przygotować sos: z ugotowanych dwóch jajek wyjąc żółtka (białka dodać do sałatki), zmiksować je z surowym żółtkiem, musztardą, majonezem i skórką cytrynową. Na talerzu ułożyć sos, na nim składniki sałatki i posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.    *użyłam kurczaka kukurydzianego, który ważył 1,5 kg. Kurczaka ugotowałam według przepisu na bulion . ** może być szczypiorek

królestwo garów
Stek z rekina II 139

otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Steki

królestwo garów
TOM KHA KAI – tajska zupa kokosowa z kurczakiem 218

tajską – TOM KHA KAI. Niesamowicie aromatyczna i sycąca, która kryje w sobie fantastyczne słodko-kwaśno-ostre smaki Tajlandii. Znajdziemy w niej aromat galangalu, chili, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, liści limonki i sosu rybnego. Dodatek kurczaka sprawia, że jest niezwykle sycąca – świetny pomysł na obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * korzeń galangalu(...)mleko kokosowe – 400 ml * trawa cytrynowa – 1 łodyżka * szalotka – 2 szt * papryczka chili – 1 szt * liście limonki kaffir – 4 szt * grzyby mun – 1 pełna garść * sok z limonki – 3 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * cukier trzcinowy – 1 czubata łyżka * świeży kawałek imbiru – 1 cm * sól – do smaku * świeża kolendry

Ostra na Słodko
Zupa krewetkowa ze świeżym szpinakiem 138

Składniki: opakowanie krewetek, 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu rybnego świeży szpinak pomidor  150 ml mleczka koksowego 1 trawa cytrynowa lub pasta(...)trawy cytrynowej ząbek czosnku opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy chilli  Przygotowanie: 1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę z trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli.  Zagotuj. 2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania