sos cytrynowy - 1290 przepisów (strona:31/86)

Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 157

szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich  białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie coś z sosu holenderskiego

DefinicjaSmaku
Indyk z sosem rzodkiewkowym i purée z marchwi bez soli 81

Indyk z sosem rzodkiewkowym i purée z marchwi bez soli. Bez wątpienia to kolejne proste i zdrowe danie w mojej kolekcji. Indyk z sosem rzodkiewkowym i purée z marchwi to już trzecie danie bez dodatku soli, które przyrządzam dla Elżbiety . Do przygotowania potrawy używam niezmiennie oliwy z Domu Oliwnego , bo gdzież indziej jak nie w Grecji, dojrzewają najlepsze oliwki. Chciałoby(...)dodaj sok z cytryny i pastę Tahini i przy pomocy ręcznego blendera zrób purée. Ponieważ zbliżamy się do końca i czas złożyć danie razem, nałóż purée, sos rzodkiewkowy i indyka, polej całość łyżką cytrynowej oliwy z oliwek i gotowe. W związku z tym, że założyłem grupę kulinarną na Facebooku, gdzie amatorzy i zawodowcy mogą się dzielić przepisami, pomysłami. Chcę Cię

RafalCook
Zielone curry z krewetkami 170

surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki)  4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w grube plastry dowolne(...)odstawić. 3. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać pozostałą łyżkę oleju, na rozgrzany włożyć zieloną pastę curry, smażyć mieszając 2 minuty. 3. Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty. Dodać krewetki, gotować kolejne 2 minuty. 4.  Zdjąć

Kuchnia Prezydentowej
Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką 181

piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku Szczypiorek Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw(...)chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem

ale Pysznie
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 385

siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kostkę. Szczypior i kolendrę oraz trawę cytrynową drobno kroimy. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałki. Liście limonki kaffir zostawiamy w całości.   W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem(...)opakowanie (30g) pasty Tom Yum Kanokwan 4 łyżki oleju kokosowego, z orzeszków ziemnych lub rzepakowego 8 pieczarek 1 średni bardzo dojrzały pomidor 5cm łodygi trawy cytrynowej 8 liści limonki kaffir 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru, trzcinowego ub muscovado garść świeżej, posiekanej kolendry garść pokrojonego grubego szczypioru makaron do podania (100g suchego na dwie porcje

Karo in the Kitchen
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 149

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego

ClauditteMissCooking
Kurczak w sosie sojowym 175

kurczaka zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, ponieważ musi "przejść" przyprawami i sosem sojowym. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok. 1,80-2,00 kg) sos sojowy jasny (ja dałam 1/4 szklanki) pieprz cytrynowy i zwykły 2-3 ząbki czosnku  Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (zarówno na zewnątrz jak i w środku). Przyprawionego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego

Ugotować
Stek z rostbefu ze szparagami i cytrynowo - tymiankowym masełkiem 167

często eksperymentuję, a uzyskiwane smaki bardzo pozytywnie mnie zaskakują :) SKŁADNIKI (1 porcja) rostbef około 200g marynata: 1 łyżka oliwy z oliwek / oliwy truflowej 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu balsamicznego masło tymiankowo cytrynowe: kilka gałązek świeżego tymianku skórka otarta z połowy cytryny dwie duże łyżki masła sól dodatkowo: 10 szparagów ząbek czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso wyjąć z lodówki

DefinicjaSmaku
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 237

zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g sosu paprykowego Ajvar 2-3 liście laurowe ok 7 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny pieprz cytrynowy oliwa z oliwek sól Pora rozciąć na pół, opłukać z ewentualnych zanieczyszczeń i posiekać w piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć, aż nieco zmięknie. Marchewkę(...)warzywa i dusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie i woda odparuje dodać koncentrat pomidorowy, sos paprykowy i doprawić. Chwilę jeszcze podusić. Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami

https:KKuchniaMniam
Żeberka z imbirem przepisu Gordona Ramsaya. 174

ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy i nuta anyżu. Składniki: Żeberka 1,5kg-2kg Sól Imibir (korzeń) Czosnek Płatki chilli Pieprz cytrynowy, Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek Szklanka miodu ½ Szklanki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 300ml czerwonego wytrwanego wina Pęczek zielonej cebulki dymki 300ml rosołu Przygotowanie: Żeberka nacieramy staranie solą z każdej strony. Rozgrzewamy oliwę

PaleoLife
Sałatka z pomarańczy i rzodkiewek + film 98

cytryny 7 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz cytrynowy przepis Pomarańcze obieramy , dzielimy na cząstki a następnie kroimy.  Oliwki przekrawamy na połówki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, mieszamy. Na półmisku układamy cząstki pomarańczy, plasterki rzodkiewek i oliwki . Całość polewamy sosem

Smakowite Dania
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 181

ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone 4 liście limonki kaffir House of Asia 3 łyżki sosu rybnego House of Asia 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojone w słupki  ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku 2 cm imbiru startego(...)Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj. Dodaj ryby pokrojone w ok. 4-cm kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj. Przed podaniem posyp

SzczyptaSmaQ
Semifreddo z bezami, ananasem i sosem malinowym 110

pokruszonych bez 100g ananasa 60-80g kruchych ciastek Sos malinowy: (*) 150g malin 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny Kremówką z cukrem ubić na sztywno. Dodać pokruszone bezy i pokrojonego w kostkę ananasa (świeżego). Masę delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rózgą). Formę wyłożyć folią spożywczą, polać niewielką ilością sosu, wypełnić masą, przykryć i włożyć do zamrażarki na minimum(...)Przed podaniem pozostawić 5-10 minut w temperaturze pokojowej i polać dodatkową porcją sosu malinowego. (*) Sposób 1: Maliny zmiksować z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. (Sos powinien być gładki.) Sposób 2: Maliny z cukrem i sokiem cytrynowym umieścić w garnuszku. Gotować do momentu aż owoce się rozpadną. Całość przetrzeć przez sito

Di gotuje
Kaczka duszona z imbirem 130

kaczka 1 trawa cytrynowa, 1 łyżka startego świeżego imbiru, skórka z 1 pomarańczy, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 200 ml białego półwytrawnego wina, 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin. Do garnka(...)dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek

królestwo garów