prawdę przygotowanie tego włoskiego sosu to „pikuś”. Oczywiście oryginalnie powinniśmy ucierać w moździerzu wszystkie składniki, ale komu by się chciało. Ja nie mam siły, szczególnie po Wielkanocy, która wymaga od nas kobiet trochę stania w kuchni. Dlatego wrzucam wszystkie składniki do blendera, miksuję i po maksymalnie 10 minutach mam gotowy sos! Do przygotowania dania potrzebujemy: makaron (możecie użyć(...)makarony bezglutenowe, orkiszowe itp) sporą garść świeżej bazylii sporą garść świeżej pietruszki 1 ząbek czosnku (nie jest konieczny) 1/2 garści tymianku cytrynowego 3-4 łyżki migdałów (oczywiście można użyć innych orzechów) 2 łyżki płatków drożdżowych sól, pieprz cytrynowy 1/2 kubka oliwy z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie w robocie kuchennym umieszczamy wszystkie składniki
Szybko Tanio SmaczniePrzepis znalazłam na opakowaniu ryżu parboiled z Lewiatana danie dość czasochłonne jeśli nie mamy rosołu z kurczaka i kawałka w nim gotowanego mięsa. Najlepiej jeśli
W kuchni bez szafekserem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy je na smażonych warzywach chińskich Deser - Wytrawny brownie z czekolady, w polaczeniu z kasza gryczana, podawany z musem czekoladowym i cytrynowa smietana (kosztowaliśmy dwóch wersji, do każdej użyto innej procentowo czekolady 70 i 90%, różnica była
Dzieje kuchennej Wiewiórypiec 15 — 20 minut. Karmelizowana brzoskwinia W trakcie pieczenia francuski tostów rozgrzać patelnię. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym i cynamonem. Wrzucić brzoskwinie. Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Upieczone tosty francuskie wyłożyć na talerz i polać karmelizowaną brzoskwinią. Inne informacje wpis Nowy post
Wypieki i Rumieńceliście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych Drobno pokrój marchewki i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj koncentrat(...)poniższych zdjęciach: zielona kasza gryczana, warzywa w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej z zielonymi oliwkami, fasolka w sosie pomidorowo-daktylowym (zaskakująco dobre połączenie) i kotlety warzywne z ziarnami. Desery: szarlotka z żurawiną (ok, ale tarta cytrynowa o wiele lepsza) i ciastko owsiane. Restauracja zrezygnowała z dwóch opcji drugiego dania (kiedyś można było dostać mniejszą i większą), obecnie jest tylko jedna
Qlinarnie i Qlinarniebędzie w pucharkach z dodatkiem bitej śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników bakalie 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie : Masło rozpuścić, galaretkę rozmieszać w szklance wrzącej wody, banany obrać Do masła dodać kakao, wlać galaretkę i wymieszać dokładnie
Proste PotrawyKrewetki możecie podawać na wiele różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę
Milion Smakówtylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem. Składniki: - 250g świeżych moreli - 2 łyżki cukru - 1 łyżka soku z cytryny - skórka z ½ cytryny - 2 kostki galaretki lub 1,5 łyżeczki w proszku (najlepiej morelowej, ale może być cytrynowa) Umyte morele pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze cząstki. Przekładamy do małego
mojewypiekiinietylkołyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) 1 łyżka wódki lub wina ryżowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego 1/4 łyżeczki imbiru Panierka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą. Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aby namokły. Paprykę i marchew kroimy w słupki. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, dymkę siekamy. Czosnek
Mania Gotowaniapuszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki(...)dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości
Mania Gotowaniabiałej części pora 2 łyżki sosu orientalnego słodkiego (w stylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie(...)dający się bez problemu już jeść. Podczas dalszej obróbki w piekarniku jeszcze zmięknie. Ryż ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ryż z warzywami. Dodać przyprawy, sos orientalny, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie wymieszać. Farszem ciasno wypełnić świeżą paprykę (jeśli wam zostanie trochę farszu, po prostu upieczcie go osobno w piekarniku razem
gutfutswoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka(...)Indyka w raju - pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina. Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSos holenderski dzisiaj przygotowałam pierwszy raz, jest on tak prosty w obsłudze, że zastanawiam się czemu dopiero teraz ... Może być dodawany do potraw na gorąco, zimno ale oczywiście jedną ze słynniejszych potraw są jajka po benedyktyńsku,wspaniałości.Na pewno od teraz częściej będzie u mnie gościł. Składniki: pół kostki(...)śmietankowego masła 4 żółtka sok z połówki cytryny pieprz cytrynowy sól Sposób przyrządzenia: Masło rozpuścić w garnuszku. Żółtka ubić mikserem razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem najlepiej na parze. Następnie powoli wlać gorące masło, w trakcie mieszania sos powinien nabrać mojonezowej konsystencji, czyli coś dla mnie :-) Gotowe :-) Przepraszam
pieprzny smaczekpikantna, a pocięte paluszki krabowe po ugotowaniu przyjęły formę makaronu. Wyszła fantastyczna, naprawdę polecam wypróbować ten przepis! Składniki na bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty) 1 dymka w całości 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 3 małe suszone papryczki chilli 3 strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście(...)łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki 1 ząbek czosnku 1. Grzybki shitake zalewamy 100ml gorącej wody i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie grzybki wyciągamy, a wodę wlewamy do garnka. Dolewamy 500ml wody i dodajemy wszystkie składniki na bulion (trawę cytrynową trzeba zmiażdżyć tłuczkiem lub młotkiem). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy
Tajskie smakidoborze wina: sama ryba dość tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu jagodowego (uproszono szefa kuchni o jego jak najdelikatniejsze wydanie) wybór padł na białego burgunda, Osthofener Weissburgunder 2014, z winnicy Steinmühle . Wino o pięknie zarysowanej ale nie przesadzonej kwasowości i pięknie(...)cytrusowy nos z dominującą cytryną i limoną, nutą pomarańczy i ananasa korelował doskonale z trawą cytrynową i sokiem z limonki, a wyraziście zarysowana słodycz resztkowa bez problemu „radziła sobie” z pikantnymi elementami: kardamonem i marynowanym imbirem. - dorsz cofitowany w maśle marchewkowym, purre z kalafiora, sos ze skorupiaków i Silvaner trocken Weingut Oekonmierat Rebholz 2014. Dorsz konfitowany w maśle marchewkowym, puree
królestwo garów