prostu bajka!:)Musicie koniecznie spróbować!Składniki: (na jedną porcję)4-5 liści sałaty lodowejpół pomidora1/4 czerwonej cebulipół papryki czerwonejser camembertjajkobułka tartaolej do smażenia Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich
Czerwona Porzeczkapiekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny. Do miski wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę, śmietankę i roztrzepać całość widelcem. Masę jajeczną przelać na upieczony spód i ułożyć na przemian paprykę i dorsza. Piec przez
cooklifezanurzeniu papier odejdzie, usunąć go. Pączki smażyć z każdej strony 4-5 minut. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. Glazura:200 g cukru pudru1 łyżka soku z cytryny2 lub 3 łyżki gorącej wodySkładniki na glazurę utrzeć w misie i dekorować nią pączki. Smacznego
Food SquareTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw
Food Squaremakaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni
Food SquareJeśli tak się stanie, można włożyć ją na chwilę do pieca. Jeśli jest dobra odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy kroić (na cienkie kawałki), w innym wypadku stracimy cały sok. Kaczkę można również upiec w piekarniku, jeśli Wam wygodniej.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, tak, aby był al dente. Po ugotowaniu ostudzić zimną wodą. Z granatu wybrać ziarenka. Mango obrać
Food Squarekompozycję. Danie szybkie, proste i smaczne i trochę mniej banalne niż zwykle. Polecam!Składniki na 2 porcje:2 filety z łososia50 ml sosu teriyaki (polecam domowy z tego przepisu)sok z cytrynysól morskaPrzygotowanie:Rybę umyć, posolić, skropić cytryną, a na końcu wmasować w nią sos teriyaki. Odstawić na czas przygotowania sałatki, a następnie usmażyć na patelni grillowej
Food Squaremałe kawałki. Jedną pomarańczę obrać i pokroić na kawałki. Wszystko umieścić w jednej misie. Dodać rodzynki i posiekane orzechy (można je również wcześniej podpiec). Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do miski. Doprawić pieprzem i odrobiną octu. Odstawić na 30 minut, aż wszystko się zmaceruje. Następnie wrzucić roszponkę, polać olejem i dokładnie wymieszać. Gotowe!Do sałatki świetnie pasuje
Food Squareparmezanu, czy grana padano)garść pomidorków koktajlowychPrzygotowanie:Karczochy umyć i obrać z zewnętrznych liści aż odkryjemy bladoróżowe wnętrze i odkroić większość łodygi. Przygotować miskę z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Następnie w rękawiczkach (barwią ręce na brązowo) przystąpić do obierania. Karczocha należy przekroić na 2/3 wysokości, odkroić zieloną pozostałość po liściach i łodydze, a następnie przekroić na pół
Food Squarestołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :)Składniki na tradycyjną Monę z Walencji:400 g mąki7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)50 ml ciepłego mleka50 ml soku z pomarańczy80 g masła, rozpuszczonego70 g cukru1 jajkoskórka otarta z 1 pomarańczyszczypta soliDodatkowo:1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaugotowane, a także pomalowane jajka (pisanki) lub jajka
Food SquareCo roku na wielkanocnym stole w moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go
Food Squaresernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć.Lukier:sok z 1 cytryny1 białko200 g cukru pudruWszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową
Food Squareosuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing.Dressing z tahini:3 łyżki pasty tahini (z ok. 80 g sezamu)*mały ząbek czosnku2 łyżki soku z cytryny1 łyżka miodu6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandaryneksól morskabiały pieprzWszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem
Food Squareryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski.Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Wszystko razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się
Food Squaresię do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani po głowy, przez długie godziny Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem."B. Leśmian, "W malinowym chruśniaku" Rolady z łososia w nori (4 porcje):duży filet łososia norweskiego (600-800 g)8 płatów alg noriolej sezamowy lub arachidowysól morskaFilet podzielić
Food Square