Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food SquareLato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane
Food Squaremiękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 ml mleka1/2 łyżeczki soliLukier:80 g cukru pudru2-3 łyżki wrzątkukilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie)maliny do dekoracjiPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać
Food Squareporcje):4 figi, pokrojonych na cząstki200 g porwanych liści jarmużu200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelniCynamonowy dressing:6 łyżek pasty tahini2 łyżki soku z cytryny2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy2 łyżki octu jabłkowego1 płaska łyżeczka cynamonu1 ząbek czosnkukilka łyżek wodysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię
Food Squarerazem w płaszczykach.Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych. Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy jeugotować w syropie:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowegoDo tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka
Maminek kulinarnyPrzyda nam się porcja świeżych witamin w postaci soku z grapefruita a przy okazjizrobimy lampion dla poprawienia nastroju.Odcinamy ok. 1/4 owocu. Wydrążamy miąższ i robimy z niego soczek. Skórkę nacinamy w fantazyjne wzorki. Wstawiamy podgrzewacze. Lampiony gotowe. Piękny efekt
Maminek kulinarnyTradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany.Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku(należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli
Maminek kulinarnySkładniki:-0,5 kg owoców dzikiej róży, zebranych po pierwszych przymrozkach i pozbawionych pestek-125 ml spirytusu-250 ml wódki czystej30 dkg cukru
Maminek kulinarnyJeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu.Margarynę lub masło miksujemy,porcjami dodajemy wystudzoną kaszę,na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego.Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu.Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu,następnie porcję kremu. Na to kolejny
Maminek kulinarnysię znajdzie.Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, abypozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki.Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu i mieszamy.Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli
Maminek kulinarnyNaleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową
Maminek kulinarnyParowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.
Maminek kulinarnyIdealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty.Składniki:-0,5 l kwasu z kiszonej kapusty-2 l wody-ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18%-kilka ugotowanych na twardo jajek-2-3 kiełbasy białe parzone-2 ząbki czosnku-po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu-kilka listków laurowych-2 czubate łyżki mąki pszennej-majeranek-chrzan-pieprz , sól, cukier
Maminek kulinarnysamo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.W piekarniku powstały piękne góry. Na jeden z placków wykładamy większą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem.Gotowe!Smacznego
Maminek kulinarnyCiasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni.Składniki:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru-ponad 1/2 szklanki mleka-1/2 szklanki oleju-sok z jednej cytryny-15 dkg twarogu-mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki )-aromat-truskawki i rabarbarNa kruszonkę:-10 dkg cukru-20 dkg mąki-10 dkg masłaW składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ
Maminek kulinarny