sok - 13499 przepisów (strona:732/900)

Pszczeli tort z jagodami 218

Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się

Food Square
Papryki faszerowane chili con carne 186

Lato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane

Food Square
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 184

miękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 ml mleka1/2 łyżeczki soliLukier:80 g cukru pudru2-3 łyżki wrzątkukilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie)maliny do dekoracjiPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać

Food Square
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 148

porcje):4 figi, pokrojonych na cząstki200 g porwanych liści jarmużu200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelniCynamonowy dressing:6 łyżek pasty tahini2 łyżki soku z cytryny2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy2 łyżki octu jabłkowego1 płaska łyżeczka cynamonu1 ząbek czosnkukilka łyżek wodysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię

Food Square
Jabłka w płaszczykach 154

razem w płaszczykach.Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych.   Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.   Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy jeugotować w syropie:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowegoDo tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka

Maminek kulinarny
Grapefruit na długie wieczory 178

Przyda nam się porcja świeżych witamin w postaci soku z grapefruita a przy okazjizrobimy lampion dla poprawienia nastroju.Odcinamy ok. 1/4 owocu.   Wydrążamy miąższ i robimy z niego soczek.   Skórkę nacinamy w fantazyjne wzorki.   Wstawiamy podgrzewacze.   Lampiony gotowe.   Piękny efekt

Maminek kulinarny
Jabłecznik 175

   Tradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany.Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku(należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli

Maminek kulinarny
Nalewka z dzikiej róży 218

   Składniki:-0,5 kg owoców dzikiej róży, zebranych po pierwszych przymrozkach i pozbawionych pestek-125 ml spirytusu-250 ml wódki czystej30 dkg cukru 

Maminek kulinarny
Tort z kaszą manną 203

Jeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę.   Zaczynamy przygotowanie kremu.Margarynę lub masło miksujemy,porcjami dodajemy wystudzoną kaszę,na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego.Krem jest gotowy:   Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu.Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu,następnie porcję kremu.   Na to kolejny

Maminek kulinarny
Herbatka na przeziębienie 169

się znajdzie.Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, abypozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki.Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu i mieszamy.Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli

Maminek kulinarny
Naleśniki z serem 188

  Naleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową

Maminek kulinarny
Parowce 116

   Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser. 

Maminek kulinarny
Barszcz na kapuścianym kwasie 180

Idealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty.Składniki:-0,5 l kwasu z kiszonej kapusty-2 l wody-ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18%-kilka ugotowanych na twardo jajek-2-3 kiełbasy białe parzone-2 ząbki czosnku-po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu-kilka listków laurowych-2 czubate łyżki mąki pszennej-majeranek-chrzan-pieprz , sól, cukier

Maminek kulinarny
Karpatka 147

samo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy.   Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.W piekarniku powstały piękne góry.   Na jeden z placków wykładamy większą część kremu.   Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem.Gotowe!Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 135

Ciasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni.Składniki:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru-ponad 1/2 szklanki mleka-1/2 szklanki oleju-sok z jednej cytryny-15 dkg twarogu-mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki )-aromat-truskawki i rabarbarNa kruszonkę:-10 dkg cukru-20 dkg mąki-10 dkg masłaW składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ

Maminek kulinarny