dodaję kurczaka. Smażę chwilę aż kurczak się lekko obsmaży.Przekładam składniki do rondelka, dodaję mleko kokosowe, kurkumę, imbir. Gotuję kilka minut po czym dodaję ananasa pokrojonego w kostkę-bez soku. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczam 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Przed końcem gotowania dodaję umytą i poszatkowana pietruszkę. Smacznego Post Kurczak w sosie ananasowo-kokosowym pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami – składniki:1-2 gruszkikawałek sera pleśniowegogarść posiekanych orzechów100 ml wina czerwonego lub portoMarynata:sok z 1 cytrynycynamon (sypany lub laseczka cynamonu)kilka goździkówkilka gwiazdek anyżuok. 2-3 łyżek wody na 500 ml wody Obieram gruszki i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i wstawiam
UgotujmyTo.plesencji waniliowejNa krem:250 ml śmietany 30-36%cukier puderok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej) Etap 1:Przygotować lemon curd:90 ml wyciśniętego soku z cytrynypół łyżeczki otartej skórki cytrynowej90 g cukru1-2 jajka60 g masłaWszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi
UgotujmyTo.plkiszonych2-3 łyżki majonezuŚledzie namaczam krótko w wodzie. Odcedzam i kroję w dużą kostkę. Cebule i jabłka obieram i kroję w kostkę. Ogórki kroję w kostkę i lekko odciskam sok. Składniki łączę i mieszam z majonezem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin…. i już ;)!Smacznego Post Sałatka ze śledzi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy na chwilę na bok do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie sok cytrynowy z resztą cukru (ok 25g) podgrzewamy w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru.Patyczkiem robimy dziurki w ciepłym cieście i gorący syrop wylewamy delikatnie na ciasto aż do całkowitego jego
UgotujmyTo.pltwarogowego (u mnie zmielony z wiaderka)3 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju słonecznikowego1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)1 opakowanie cukru waniliowego2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego)sok z połowy cytrynyPianka:3 białka1/2 szklanki cukru1 łyżka proszku budyniowego 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną
UgotujmyTo.plZaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam
UgotujmyTo.plskładniki:115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)100 g mąki2 łyżeczki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej115 g cukru2 jajka5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączeniaMasa:300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/25 g cukru pudru225 g wiśni
UgotujmyTo.plgreckiego2 ząbki czosnkugarść czarnych posiekanych oliweksól, pieprz Bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą z dwóch stron i odstawić na 10-15 minut.Po tym czasie bakłażan powinien puścić sok wtedy należy go opłukać w zimnej wodzie i osuszyć w papierowym ręczniku.Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem a do trzeciej wsypujemy
UgotujmyTo.plznaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.Smacznego Przepis ten został wyróżniony przez
UgotujmyTo.plcóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki:2 udka z kaczkibulion warzywnytłuszcz do smażeniaSos:skórka i sok z jednej pomarańczy1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki)1/2 łyżeczki cynamonuszczypta gałki muszkatałowej2 łyżki cukru 1. Udka ugotować w bulionie. Osuszyć, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor
UgotujmyTo.ploraz rozkruszone liście laurowe. Mieszanką smarujemy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy. Wkładamy do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewamy zbierające się na dnie naczynia soki. 4. Po pięciu dniach schab przekładamy do – nie używanej – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiązujemy na obu końcach. Wieszamy w ciepłym i suchym miejscu np. przy kaloryferze. Zostawiamy
UgotujmyTo.plprzykryć ciasto folią aluminiową, żeby się góra nie przypaliła. Po upieczeniu zostawiamy kilka minut ciasto w foremce a następnie wyjmujemy do wystygnięcia na kratkę.7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami.Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com
UgotujmyTo.plmielonego twarogu1 opakowanie budyniu waniliowego250 g rozpuszczonego, schłodzonego masłaszczypta solicukier puder do posypania 1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę i twaróg. Dodać budyń i schłodzone, rozpuszczone masło. (Ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i ponieważ nie chciało mi się specjalnie iść po następne wiaderko dodałam 1 kostkę
UgotujmyTo.pldyni.A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę:1 łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko wymieszać. Polać sałatkę. Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki:pierś z kurczakabakłażankawałek sera feta1-2 pomidory suszonesałata i/lub rukolasól, pieprz, paprykaoliwa z oliwek firmy Biolevitaocet
UgotujmyTo.pl